Slávky s feniklom a pastisom

16. apríla 2024
Slávky s feniklom a pastisom
Hlavné obdobie mušlí pomaly končí. Ich sezóna sa u nás pohybuje od septembra po apríl. Máj, jún a júl sú totiž pre mušle mesiace tretie a v obchodoch na nich skoro nenarazíte. 

Rozlúčte sa s nimi so všetkou parádou a pripravte si slávky plné tradičných chutí južného Francúzska, ktoré vás pri prvom ochutnaní prenesú na pieskové pláže v Saint-Tropez! 

Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 2
Slávky s feniklom a pastisom

Ingrediencie

  • 1 kg sláviek
  • 4 ks feniklu, rozkrojených napoly
  • 200 ml Pastisu
  • 2 hviezdičky anízu
  • 10 g masla
  • 3/4 veľkej cibule nakrájanej na kocky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 250 ml bieleho vína
  • soľ a čierne korenie

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1. V liatinovom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a celé polky feniklu. 
  2. Opekajte asi 4 minúty. Dávajte pozor, aby ingrediencie sa nezafarbili do zlata a často miešajte.
  3. Odstavte hrniec z ohňa a prilejte Pastis. Následne vráťte hrniec na platňu a pokračujte vo varení na miernom ohni.
  4. Pridajte biele víno a maslo.
  5. Priveďte k varu, vhoďte dovnútra slávky a poriadne zmes premiešajte. 
  6. Odstavte z ohňa a nechajte slávky pod pokrievkou asi 3 minúty odpočívať a môžete podávať.

Náš tip: Počas prilievania Pastisu  buďte opatrní. Tento anízový likér sa vyznačuje vysokým obsahom alkoholu, ktorý môže pri kontakte s horúcim riadom vzplanúť.  Nezabudnite si preto nasadiť ochrannú kuchynskú rukavicu s predĺženou dĺžkou dosahujúcou až k predlaktí.