Ako vybrať mixér na smoothie

21. júla 2022
Ako vybrať mixér na smoothie
Jeseň, sychravé počasie, znížená imunita. Mohlo by sa zdať, že vyhliadky nie sú najlepšie, avšak proti bacilom a zlej nálade sa môžete efektívne brániť. Smoothies, alebo inak povedané husté ovocné či zeleninové kokteily, vám dodajú potrebné vitamíny i dobrú náladu. Ako na ne? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.
Ako vybrať mixér na smoothie

Čo je vlastne smoothie?

Mixovaný nápoj zo surového čerstvého ovocia alebo zeleniny s rôznymi ďalšími ingredienciami: orechmi, cukrom, medom, mliekom, smotanou, jogurtom, čokoládou alebo napríklad aj arašidovým maslom.

Smoothie má totiž korene v USA, kde je arašidové maslo doma. I keď rozmixované ovocné pyré konzumovali všade, kde bolo ovocie dostupné, až v 30. rokoch minulého storočia sa smoothie masovo objavilo v amerických reštauráciách so zdravou výživou a o pár rokov neskôr si našlo miesto v kuchárkach ako prvé recepty. Neskôr sa smoothie stalo synonymom pre čokoľvek, čo sa dalo pripraviť v mixéri – po anglicky blender alebo smoothie maker.

Ako vybrať vhodný mixér na smoothie?

Klasický mixér – blender

Aj keď na trhu nájdete niekoľko typov špeciálnych smoothie makerov, v zásade sa nijak nelíšia od bežných kuchynských robotov – blenderov, resp. mixérov. Je teda zbytočné platiť často nemalé peniaze za jednoúčelový stroj. Siahnite skôr po mixéri, ktorý vám pomôže aj v ďalších kulinárskych disciplínach a popri tom si hravo poradí aj so „smoothie výzvou“.

Jeden taký sme pre vás nedávno priviezli. Je vyrobený nielen s presnosťou nemeckej dôkladnosti, charakteristickou pre Jahenkels Zwilling, ale v rámci spolupráce s milánskym študiom Matteo Thun & Antonio Rodriguez sa na ňom výrazne podpísal taliansky zmysel pre dizajn....Okrem funkcie na výrobu absolútne dokonalého smoothie má 6 špeciálnych programov, vrátane výroby zmrzliny, drvenie ľadu, varenie polievky a dokonca váženie vložených zložiek. 

Je to elegantný kúsok v puristickom dizajne, ktorý môže niesť maximálne požiadavky na výkon a funkčnosť a nie je spoločný s profesionálnymi zariadeniami. Stolný mixér s integrovanou váhou Zwilling Enfinigy PRO  sa môže pochváliť neuveriteľne tichým motorom  s malou spotrebou a nízkym opotrebovaním, v jeho srdci tiež skrýva poklad - špeciálne vyvinutý, dvojitý, solingenský nerezový nôž na miešanie s absolútne špeciálnym tvarom ozubenia v designe"piraňa". Stolný mixér Enfinigy Pro  má 5 prednastaviteľných cyklov: miešané nápoje, zmrzlina, drvenie ľadu, teplá polievka a samozrejme smoothie; môžete si vybrať pulzné mixovanie, má samočistiaci program. Podľa zvoleného programu sám pomaly spomaľuje alebo zrýchľuje, aby dosiahol čo najlepší výsledok.

Jeden rýchly recept

Mali by ste záujem o recept? Vložte do blenderu v tomto poradí:

  • 480 ml mandľového mlieka
  • 30 ml medu
  • 1 banán
  • olúpaný a rozpolený pomaranč
  • 120 ml čerstvých malín
  • päť čerstvých jahôd
  • 720 g špenátu a nakoniec 
  • 480 g ľadu. 

A ďalej?  Iba zvoľte funkciu „smoothie“ a dobrú chuť!

So „smoothie výzvou“ si však rovnako dobre poradia tiež mixéry od ikonickej americkej značky KitchenAid. V o niečo subtílnejšom, ale stále pevnom a odolnom tele je dosť miesta na kombináciu sily, odolnosti a precíznosti. Nechýba patentovaný systém inteligentného pozvoľného štartu a prednastavené funkcie, ktoré vám s prípravou smoothie pomôžu.

Proklikem z obrázku se dočtete, proč bychom měli zařadit smoothie do svého jídelníčku.

Smoothie dnes vie pripraviť i odšťavovač

Moderné odšťavovače už dávno nie sú iba lismi. Tie najlepšie používajú kombináciu krájania ovocia na menšie kúsky, lisovania a odstreďovania. Navyše si môžete vybrať, akú hustú šťavu si prajete a dokonca pridať aj tvrdé plody (je ale lepšie najprv použiť luskáčik na orechy) či všetky možné dochucovadlá od medu až po smotanu. S tým vám zase pomôžu naše cukrárske pomôcky. Ovocie a zeleninu stačí nakrájať na väčšie kúsky: mrkvu prekrojte na polovicu, jablko na štvrtiny a šup s nimi do stroja.

Ešte si nie ste istý? Príďte sa pozrieť do našej predajne Potten & Pannen – Staněk.

Tak napríklad šnekový odšťavovač Smeg pracuje ticho, nízka spotreba energie, spoľahlivo, bez násypky a vibrácií. Koľko neolúpaných jabĺk, hrušiek, mrkvy, repy, zeleru alebo iných vhodných surovín mu ponúknete, toľko lahodnej šťavy vám dá. Ovocie a zelenina musia byť len nakrájané, aby sa zmestili do podávača. S týmto zariadením si môžete pripraviť čerstvo vytlačenú šťavu z ovocia alebo zeleniny (okrem citrusov, pretože na tie dodáva SMEG špeciálny lis). Pomalý odšťavovač SMEG sa nevyhrieva pri práci, extrahuje šťavu z plodov za studena. S touto pomalou technológiou odšťavovania, v šťave zostávajú všetky vitamíny, vône a chuť pôvodných zložiek. Na rovnakom princípe pracuje doplnkové príslušenstvo pre kuchynské roboty KitchenAid - šnekový odšťavovač 5KSM1JA.

Ešte si nie ste istý? Príďte sa pozrieť do našej predajne Potten & Pannen – Staněk.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY