Ako sa správne starať o kvalitné nože

16. januára 2023
Ako sa správne starať o kvalitné nože
Ak si kúpite nože zo špeciálnej nemeckej ocele s dlhotrvajúcou ostrosťou, boli by sme radi, aby vám vydržali celý život.

Pár rád a tipov, ktoré vám dlhovekosť nožov Zwilling zaručia.
 

Nože zo Solingenu

ZWILLING je jednou z najznámejších značiek nožov na svete a je synonymom pre ich dokonalú kvalitu. Nože tejto značky sú zo špeciálnej vysoko kvalitnej nemeckej ocele. Pri správnej starostlivosti môžu vydržať celý život.

Dodržiavaním nasledujúcich konkrétnych inštrukcií starostlivosti o vaše nože zabezpečíte, že vám budú skvele slúžiť veľa rokov aj pri ich častom používaní.

Ako sa správne starať o kvalitné nože

Správne ukladanie nožov

Životnosť nožov značne zvýšite aj tým, že ich budete dobre ukladať do bloku na nože. Na výber máte buď klasický, alebo magnetický blok na nože. Zaručíte tým, že sa dotýkaním s ostatnými predmetmi v šuplíku nezničia. Navyše budete mať nože vždy po ruke.

ZW
ZW
ZW

Kompletná starostlivosť

Umývanie v umývačke riadu

Nože vyrobené zo špeciálneho druhu ocele je možné umývať v umývačke riadu. Avšak používajte maximálnu teplotu 55 ° C a nože dajte do umývačky samostatne, aby sa pri umývaní nedotýkali iných predmetov. Čistiace prípravky určené pre umývačky riadu obsahujú vysoko agresívne čistiace chemikálie, ktoré môžu poškodiť povrch plastu a ocele. Umývanie nožov v umývačke riadu tak môže skrátiť ich životnosť a dobu, po ktorú vydrží čepeľ noža ostrá.

Keď už musíte dať nôž do umývačky riadu, tak nôž z rady Professional "S" to prežije, ale Miyabi nože, ktoré majú vyšší obsah uhlíka v oceli a vďaka tomu sú veľmi ostré, sú náchylnejšie na poškodenie vodou. Tie naozaj do umývačky riadu nepatria!

Umývanie v rukách

Odporúčame umývanie nožov ručne vo vlažnej vode s použitím jemného saponátu a handričky alebo hubky, ktoré nôž nepoškriabu. Tak zabránite predčasnému opotrebovaniu vplyvom agresívnych umývacích prostriedkov.

Starostlivosť o uhlíkovú oceľ

Uhlík reaguje na vzduch a vodu a ich kombinácia môže spôsobiť škvrny a hrdzavenie. Vždy skladujte nože z uhlíkovej ocele na suchom mieste a pravidelne na ne nanášajte olej (napr. kaméliový olej alebo lieskovo-orieškový olej, aby ste hrdzaveniu zabránili). Olej vytvorí na povrchu noža film a chráni ho pred preniknutím vody a vzduchu, takže chráni čepeľ pred koróziou.

Starostlivosť o drevenú rukoväť

Neumývajte nože s drevenou rukoväťou v umývačke riadu, umývajte ich len v rukách. Odporúčame pravidelne nanášať olej (napríklad ľanový olej) alebo voskovať (napr. včelím voskom), aby rukoväť príliš neoschla a neskrehla. To zvýši ochranu rukoväti a drevo si zachová svoj saténový lesk a sýtu farbu.

Ako sa vám páči naša novinka, kolekcia nožov Zwilling Pro Wood so svetlou rukoväťou z odolného cesmínového duba s tromi robustnými nitmi?

Nesprávne použitie

Nôž nie je skrutkovač ani otvárač fliaš. Nie je na tento účel vyrobený, takže takéto použitie môže spôsobiť trvalé poškodenie čepele, ale aj celého noža. A čo viac, hrozí vám veľké nebezpečenstvo zranenia, ak nôž skĺzne alebo sa dokonca vplyvom zlého používania zlomí.


Lopáriky na krájanie

Odporúčame používať lopáriky s nižšou tvrdosťou, teda drevené, plastové alebo silikónové doštičky. Materiály, ako sklo, žula alebo keramika, môžu za určitých okolností čepeľ poškodiť. Ak sa čepeľ noža pokriví, nôž už neprekĺzne potravinami tak ľahko a bude sa zdať tupý. V takomto prípade čo najskôr použite ocieľku a nabrúste nôž, aby sa čepeľ naspäť narovnala.

Bežné brúsenie

Pravidelne brúste nože (ktoré nemajú vlnkové ostrie), aby zostali ostré a aby všetky ohnutia a deformácie zmizli hneď potom, čo vzniknú. 

Čo znamená skratka HRC?

Rockwell je medzinárodná štandardná jednotka na meranie tvrdosti materiálov. Skratka znamená "Hardness Rockwell", teda Rockwellova tvrdosť, a označuje skúšku tvrdosti. Tretie písmeno v skratke označuje stupnicu, ktorá špecifikuje silu zaťaženia a skúšobné teleso. Skúška prebieha na základe merania hĺbky vniknutia skúšobného telesa do materiálu, pričom s tvrdosťou materiálov sa zvyšuje aj hodnota hĺbky vniknutia a tieto materiály tiež vyžadujú použitie tvrdšieho skúšobného telesa. Existuje celkom 11 stupníc s rôznou silou zaťaženia a použitím rôznych skúšobných telies. Stupnice sú popísané a zjednotené normou STN EN ISO 6508-1. Tieto stupnice nesú označenie písmenami A-H, K, N a T. Štandardizovaný zápis pozostáva z hodnoty tvrdosti, označenia skúšky a stupnice, napr. 65 HRC alebo 90 HRH. Pre stupnice A, C a D sa používa diamantový kužeľ s vrcholovým uhlom 120 ° a silou zaťaženia 98,07 N, s dodatočnou silou zaťažovania 490,3 N pre škálu A, 1373 N pre škálu C a 882,6 N pre škálu D. Skúška stupnice C sa používa najčastejšie, pričom C označuje práve kužeľ ( "cone"). Skratka HRA je tiež často používaná, pretože umožňuje skúšku pre krehké materiály.

Často kladené otázky k nožom Zwilling

Môžem nožom na zeleninu krájať aj mäso?

Samozrejme, že môžete nožom na zeleninu krájať i mäso. Avšak je otázkou, či dosiahnete ideálny výsledok a ušetríte pritom tiež čas. Tým pádom je užitočnejšie vybrať na každý účel ten správny nôž.

Ako často by sme mali brúsiť nože?

Pri bežnom použití nožov odporúčame používať ocieľku týždenne. Správna starostlivosť o vaše nože zaručí, že si udržia svoju pôvodnú ostrosť mnoho rokov. Ak už nejde nôž nabrúsiť ocieľkou, je nutné použiť brúsny kameň a vytvoriť nové ostrie.

Čo znamenajú malé "štvorčeky" na čepeli?

Gravírovanie štvorčekov na čepeli je až konečnou fázou vo výrobnom procese nožov. Štvorčeky sú vyleptávané v určitom poradí, ktoré označujú sériu vyrobených nožov.

Hľadám nôž, ktorý sa nikdy neotupí ..

Bohužiaľ, k dnešnému dňu ešte nemôžeme toto prianie splniť. Všetky nože sa skôr alebo neskôr otupia a frekvencia použitia ovplyvní to, ako rýchlo sa to stane. Naše nože vydržia ostré veľmi dlho vďaka procesu kvalitnej výroby. Pravidelné použitie ocieľky, používanie vhodných lopárikov a neumývanie nožov v umývačke riadu napomáha dlhej výdrži ostrosti nožov.

Môžem brúsiť nože vlnkovým ostrím?

Nie, iba profesionálni brúsiči nožov by mali brúsiť nože s vlnkovým ostrím. Na brúsenie nožov s vlnkovým ostrím je potrebný špeciálne tvarovaný brúsny nástroj.

Ako sa nože Miyabi líšia od nožov ZWILLING?

V prvom rade sa výrazne líšia tvary ich čepelí. Nože sa v Ázii používajú úplne inak ako v západných krajinách. Tvar čepele sa tak odvíja od príslušných techník krájania. Navyše, na výrobu nožov Miyabi sa používa veľmi tvrdá oceľ, aby nože mali typický štýl japonskej čepele.

Aký je rozdiel medzi vybrusovaným a kovaným nožom?

Všeobecne platí, že oceľ používaná v oboch výrobných procesoch je rovnaká, ale práve výrobný proces sa líši. Výroba kovaného noža vyžaduje asi 20 dodatočných krokov na rozdiel od výroby vybrusovaného noža. Kované nože majú vždy pevnú kovovú záštitu, čo nožom dodáva dodatočnú stabilitu. Okrem toho sú všetky kované nože ZWILLING vyrobené v Solingene (nemeckom meste pri Düsseldorfe).

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY