Ako sa správne starať o riad Ballarini

16. júna 2022
Ako sa správne starať o riad Ballarini
Produkty BALLARINI sú vysoko odolné a ich údržba je veľmi jednoduchá. Prosím, dodržujte tento návod na ich správne použitie. Zaručíte si tak nekonečné potešenie z používania vašich hrncov a panvíc BALLARINI.
Ako sa správne starať o riad Ballarini

Pred prvým použitím

Pred prvým použitím odstráňte všetky ceduľky a nálepky z vášho nového hrnca alebo panvice a umyte v rukách. Napustite do riadu trochu vody a priveďte do varu.

Vylejte vodu, nechajte hrniec alebo panvicu vychladnúť a starostlivo osušte. Na záver potrite nepriľnavý povrch trochou oleja alebo iného tuku.

Tipy ako životnosť riadu predĺžiť

1. Používajte platničku, ktorá zodpovedá veľkosti hrnca alebo dna panvice. Neprehrievajte riad a pripravujte vaše jedlo iba na strednom plameni.

2. Nezahrievajte váš riad prázdny a nikdy ho nenechávajte na sporáku bez dozoru.

3. Nikdy nepripaľujte tučné jedlá.

4. Predtým, ako vašu panvicu na vyprážanie umyjete, nechajte ju vždy celkom vychladnúť.

5. Vyhýbajte sa činnostiam, ktoré by mohli poškriabať alebo poškodiť nepriľnavý povrch. Nepoužívajte žiadne kovové predmety ani náčinie s ostrými hranami a nekrájajte nožom potraviny priamo v riade, inak hrozí, že váš riad stratí svoje funkčné vlastnosti.

6. Pri použití riadu na sklokeramickej doske sa snažte s riadom pohybovať čo najmenej.

7. Riad s nepriľnavým povrchom možno ľahko umyť v rukách jemnou hubkou s hladkým povrchom. Nikdy nepoužívajte silné a/alebo agresívne chemické čistiace prostriedky. Pri umývaní v umývačke riadu odporúčame nepoužívať žiadne agresívne čistiace prostriedky, naopak, odporúčame použitie programu ekologického umývania pri nízkej teplote.

8. Riad ukladajte na bezpečnom mieste a vyvarujte sa poškriabaniu nepriľnavého povrchu. Tak sa postaráte o dlhú životnosť riadu. Odporúčame použitie ochranných prostriedkov pre panvice BALLARINI.

Použitie oleja a tukov

Panvice s nepriľnavým povrchom BALLARINI sú perfektné na smaženie na minime tuku. Avšak existujú rozumné dôvody, prečo je dôležité používať aspoň malé množstvo tuku. Pri opekaní mäsa v horúcom tuku sa mäsové póry uzatvárajú rýchlejšie a mäso tak zostáva šťavnaté.

Navyše olej a maslo sú dôležitým nositeľom chuti a sú základným prvkom gurmánskej kuchyne. Tuk tiež napomáha k lepšiemu rozloženiu lipofilných vitamínov A, D, E a K. Tieto dôležité vitamíny môže náš organizmus vstrebať len po ich rozložení.



Umývanie a údržba hrncov a panvíc Ballarini

Umývanie v rukách

Odporúčame riad umývať vždy v rukách. Pred umytím nechajte riad úplne vychladnúť. Vždy používajte iba jemnú hubku a tekutý čistiaci prostriedok. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky, drôtenú hubku, prášok do umývačky riadu ani kuchynský čistič. Odporúčame po umytí potrieť nepriľnavý povrch riadu pár kvapkami oleja.

Umývanie v umývačke riadu

Ak je to potrebné, hrnce a panvice môžete umývať v umývačke riadu, ale prednostne by ste ich mali umývať v rukách. Avšak riad vyrobený zo surového hliníka, z hliníka bez povrchovej úpravy alebo z uhlíkovej ocele nie je vhodné umývať v umývačke riadu vôbec. Na umývanie v umývačke riadu odporúčame používať tekutý čistiaci prostriedok na riad a voliť program s nízkou teplotou umývania. To napomôže ochrane vašich hrncov a panvíc, ale aj životnému prostrediu. Umývanie v umývačke riadu neovplyvňuje kvalitu riadu, ale môže spôsobiť stratu jeho farby.


Pri riade bez vonkajšej ochrannej vrstvy sa môže urýchliť proces oxidácie, čo tiež zanechá viditeľné následky. Majte na pamäti, že umývanie v umývačke riadu nie je šetrnou metódou umývania. Agresívne čistiace prostriedky môžu trvale poškodiť vonkajší povrch riadu a časti vyrobené z hliníka bez povrchovej úpravy. Nezabúdajte potrieť nepriľnavý povrch vášho riadu olejom alebo iným tukom aspoň po niekoľkých umytiach v umývačke riadu.

Kuchynské náčinie

Odporúčame používať drevené, silikónové alebo plastové kuchynské náčinie. Všeobecne by ste sa mali vyhýbať použitiu špicatých alebo ostrých kuchynských predmetov, pretože môžu poškriabať nepriľnavý povrch.

Pred použitím kovového kuchynského náčinia si pozorne prečítajte návod na použitie vášho hrnca alebo vašej panvice.

Niektoré kolekcie, ako panvice Torino, sú odolné voči použitiu kovového kuchynského náčinia bez ostrých hrán.

Nikdy nepoužívajte ostré kuchynské náčinie alebo pomôcky s ostrými hranami a nikdy nekrájajte potraviny priamo v hrnci alebo panvici. Pri nedodržaní tohto pokynu hrozí skrátenie životnosti vášho riadu.

Thermopoint


Niektoré produkty BALLARINI, ako panvice z kolekcie FERRARA, sú vybavené technológiou Thermopoint. Tzv. Thermopoint zobrazuje dosiahnutie správnej teploty na varenie. Nikdy nenechávajte kovovú časť rukoväti, určenú pre zastavenie tepelnej vodivosti, na ktorej sa nachádza Thermopoint, nad plameňom plynovej platničky, na priamom slnečnom svetle alebo neónovom svetle. Na umývanie tejto kovovej časti rukoväti s Thermopointom nikdy nepoužívajte drôtenú hubku, silné abrazívne čistiace prostriedky, rozpúšťadlá ani chemické prostriedky ako kyseliny a bielidlá. Upozornenie: Pri zahrievaní je riad horúci už keď Thermopoint ukazuje tmavo zelenú farbu!

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY