Aké sú druhy nožov a ktoré sú pre vás tie pravé?

21. júla 2022
Aké sú druhy nožov a ktoré sú pre vás tie pravé?
Zaobstarať si nože Zwilling je jasná voľba. Neviete, ale ktorý? Poradí vám náš sprievodca.
Aké sú druhy nožov a ktoré sú pre vás tie pravé?

Ako správne držať nôž-videonávod

Správny nôž pre každý účel 

Pre tých, ktorí preferujú kratší prehľad a vysvetlenie, ktoré základné nože mať doma a ako sa o ne starať, odporúčame pozrieť krátke video s radami od Zdeňka Pohlreicha. Tí z vás, ktorí chcú podrobnejšie informácie, prečítajte si k téme viac pod videom.

Je dobré mať doma niekoľko rôznych nožov, ktoré vám svojim špeciálnym tvarom rukoväte či čepele a/alebo veľkosťou noža môžu v konkrétnych činnostiach zjednodušiť práce v kuchyni ako je: krájanie, porciovanie, lúpanie, vykrajovanie, vykosťovanie, sekanie a pod. Špeciálne nože vám môžu výrazne pomôcť k tomu, že sa dopracujete k správnemu a presnému výsledku rýchlejšie a s väčšou radosťou, ako keby ste sa obmedzovali na jeden alebo dva typy nožov.


Zdeněk Pohlreich ako správn držať nôž a aké základné nože máte mít v kuchyni?


Druhy nožov

Domov si môžete zaobstarať buď klasické nože európskeho typu alebo ázijské. Ázijské nože sú tak populárne, že prenikli aj do základnej sady klasických európskych nožov, ale kompletného sprievodcu ázijskými nožmi sme pre vás pripravili v samostatnom článku.

Čistiaci nôž 

Ošúpe zemiaky, ovocie a zeleninu. Je tiež výborný na vykrajovanie kazových miest z ovocia alebo zeleniny.

Nôž na zeleninu 

Rovné ostrie robí z tohto noža perfektný nástroj pre čistenie a krájanie ovocia a zeleniny.

Nôž na zdobenie - špikovací 

Špikovací nôž je výborný na lúpanie, krájanie, čistenie a zdobenie ovocia a zeleniny. Jeho ostrá špička z neho robí skvelý nôž pre orezávanie.


Nôž na porciovanie mäsa

Tento nôž s vlnkovaným ostrím dokonalo nakrája na tenučké plátky okrem iného šunku alebo lososa, ale tiež torty a zákusky. Vlnkované ostrie zaručí, že sa potraviny nebudú k čepeli lepiť. Zaoblená špička čepele umožňuje plátky hneď servírovať na tanier.

Zwilling
Zwilling

Univerzálny nôž 

Jednoducho a bez námahy nakrája potraviny s tvrdou kôrkou alebo škrupinou a mäkkým vnútrom. Veľmi užitočný pre ľahké jedlá a studené obedy.

Nôž na steaky 

Jemne zaoblená čepeľ steakového noža zaručuje hladký prierez restovaným alebo grilovaným mäsom.  

Vykosťovací nôž 

Tento pružný nôž má čepeľ s vysokou špičkou, ktorá je ideálna pre vykosťovanie a odstraňovanie tuku a šliach.

Filetovací nôž 

Úzka a pružná čepeľ zaručí, že filety mäsa alebo rýb budú úplne tenučké.

Zwilling
Zwilling
Zwilling
Zwilling

Nôž na chlieb 

Vrúbkované ostrie umožní bez námahy prerezať tvrdú chlebovú kôrku a nakrájať tenké a čisté plátky vďaka svojim výrazným hrotom.

Kuchársky nôž 

Univerzálny nôž pre profesionálov aj amatérskych kuchárov, ideálny na krájanie zeleniny, surového mäsa alebo ovocia na kocky, ale tiež na sekanie a krájanie byliniek hojdavým pohybom.

Plátkovací nôž 

Dlhý plátkovací nôž je perfektný na krájanie veľkých kusov mäsa na jemné plátky a porciovanie surového mäsa.

Nôž Santoku 

Nôž Santoku je ázijský ekvivalent nášho kuchárskeho noža – je dokonalý na krájanie mäsa, rýb aj zeleniny. Všetky nože Santoku od Zwilling majú veľmi špicaté leštené ostrie.

Zwilling
Zwilling
Zwilling
Zwilling

Nôž na lososa 

Flexibilná čepeľ tohto noža umožňuje nakrájať jedným pohybom tenučké plátky lososa alebo šunky.

Sekáčik 

Geometrická vyváženosť, široká čepeľ obdĺžnikového tvaru a pomerne tupý uhol krájacieho ostria podobný sekere. Rozseká veľké kusy mäsa a presekne rebrá a ďalšie kosti.

Vidlička na mäso 

Vidlička na mäso sa používa pre udržanie pečeného mäsa a šunky pri krájaní na plátky, pri otáčaní kúskov mäsa v pekáči alebo v nádobe na pečenie, alebo na servírovanie plátkov na tanieri.


Zwilling
Zwilling
Zwilling

Ako krájať tekvicu-videonávod

O svoje kvalitné nože sa dobre starajte

Pokiaľ ste si nejaký nôž značky Zwilling vybrali, alebo dokonca hneď niekoľko, gratulujeme vám k výbornému rozhodnutiu. Vaše chvíle v kuchyni budú okamžite o niekoľko úrovní vyššie, pretože kvalitný nôž, to je základ pre každého kuchára. Ľahkosť akou budete krájať a pohodlne držať kvalitnú rukoväť, vám prinesie novú ľahkosť. Pamätajte si, že o kvalitné nože sa oplatí starať! 

Zwilling



Videonávod: Jak nejlépe nakrájet dýni hokaido?



SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY