Nudíte sa? Upečte si napríklad ciabattu Alle Erbe, taliansky vidiecky chlieb s bylinkami

16. júna 2022
Nudíte sa? Upečte si napríklad ciabattu Alle Erbe, taliansky vidiecky chlieb s bylinkami
S novými formami od Emile Henry to zvládne každý. Ľahučko gumový vnútri a chrumkavý navonok. Taký má byť správny stredomorský chlieb ciabatta. Tá naša je ešte navyše jemne prevoňaná zmesou byliniek - majoránky, tymiánu, šalvie a rozmarínu.

Doba prípravy:
cca 1 hodina + doba kysnutia
 
Nudíte sa? Upečte si napríklad ciabattu Alle Erbe, taliansky vidiecky chlieb s bylinkami

Ingrediencie

Prvá časť cesta:

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g jačmenného sladu
  • 15 g droždia

 Druhá časť cesta:

  • 300 g + trochu navyše hladkej múky
  • 100 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 50 ml extra panenský olivový olej
  • 15 g soli
  • 1 lyžica najlepšie čerstvých byliniek (majorán 40%, tymian 30%, rozmarín 20%, šalvia 10%)

Postup

1. Prvá časť cesta: spracujte hladkú múku s 300 ml vlažnej vody a rozdrobeným droždím. Pridajte jačmenný slad a poriadne vymieste cca 10 minút.

2. Keď cesto bude hladké, urobte z neho guľu, dajte do veľkej misy, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť cca hodinu a pol pri 38 °C.

3. Druhá časť cesta: vykysnuté cesto spracujte s celozrnnou pšeničnou múkou, hladkou múkou, olejom, bylinkami, soľou a 180 ml vody. Po spracovaní musí byť cesto hladké a elastické. Nechajte opäť kysnúť prikryté vlhkou utierkou počas 30 - 40 minút.

4. Vykysnuté cesto krátko spracujte a urobte z neho guľu. Tú rozdeľte na štyri časti. Každú časť roztiahnite najprv dlaňami a potom opatrne naťahujte.

5. Posypte utierku dostatkom múky, položte na ňu ciabatty a nechajte kysnúť 30 minút. Preneste ciabatty na plech so zvýšenými bokmi, vyloženým papierom na pečenie, a otočte ich tak, aby hore bola pomúčená časť. Urobte na ne zárezy ostrým nožom a nechajte odležať ďalších 30 minút. Potom dajte piecť na 170 - 180 °C cca 30 minút.

Na pečenie tohto pečiva odporúčame využiť foriem na pečenie ciabatt, prípadne foriem na pečenie bagiet od francúzskej značky Emile Henry, z ktorých je domáce pečivo ako z tej najlepšej francúzskej či talianskej pekárne.

Tip na správnu utierku

Je dôležité mať niekoľko utierok, určených len na pečenie pečiva. Používajte predovšetkým tie z čistej bavlny alebo ľanu, tkané klasickou metódou, kedy vzniká nerovnomerná štruktúra tkaniny, čo je dôležité pre správny prístup vzduchu k cestu pri kysnutí. Je potrebné prať ich samostatne v neutrálnom mydle a žehliť ich naparovaním. Parfumované pracie prostriedky, ich farbivá a pod. by mohli priľnúť na pečive a zničiť tak jeho špecifickú vôňu tesne po vytiahnutí z rúry.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY