Sviatky jari klopú pomaly, ale isto na dvere

13. februára 2024
Sviatky jari klopú pomaly, ale isto na dvere
Aká bude tohtoročná Veľká noc? Urobte si ju krásnou doma, v rodinnom kruhu. 

Máme teraz veľa času na to, aby sme zimnú výzdobu schovali späť do skrine a pripravili sa na sviatky jari. A aby vám to išlo lepšie od ruky, máme pre vás pár tipov z kolekcií prémiového porcelánu od značiek Villeroy & Boch a Rosenthal.
Sviatky jari klopú pomaly, ale isto na dvere

Veselí a hraví zajačikovia od Villeroy & Boch

Kolekcia Bunny Tales a Spring Fantasy sa každoročne rozrastá o ďalšie vyobrazenie zajačej rodinky, ktorú tvorí mamka Emma, otecko Hans a ich deti – zajačica Anna a zajace Max a Paul.

Kvety vo váze aj na tanieri

Ak máte radi kvetinové vzory, potom by vašej pozornosti nemala uniknúť klasika v podobe kolekcie Villeroy & Boch Colourful Spring. 

Prebúdzanie jari

V úspešnej kolekcii nájdete tiež Spring Awakening novinky, ktorými si svoj minuloročný úlovok pekne doplníte alebo rozšírite. Zakúpiť si môžete výhodné raňajkové súpravy alebo veľký hrnček so zajačou rodinkou, venujúcou sa veľkonočným radostiam. 

Nežná dekorácia

Za zmienku stoja aj nové závesné dekorácie Spring Fantasy, miniatúry v podobe zajačikov Maxa, Paula a Anny, vyrobených z vysoko odolného plastu, ktorý možno zavesiť nielen na vetvičky, ale napríklad aj do okna a skvelo tak kombinovať s porcelánovými miniatúrami z veľkonočných kolekcií predchádzajúcich rokov. 

Jarná lúka Rosenthal

Úspešné jarné kolekcie Nora Spring Vibes  a Nora Sweet Easter v podaní firmy Hutschenreuther, s ktorými sa prechádzate po práve kvitnúcej lúke plnej kvetov, bzučiacich čmeliakov a lietajúcich motýľov, tento rok doplnila kolekcia Nora Wild Flowers, v ktorej nájdete 4 veľké hrnčeky, zdobené rozkvitnutými jarnými kvetmi s poletujúcimi motýľmi. Aj čo i len jedným hrnčekom alebo šálkou si tak domov privoláte jar a s ňou aj dobrú náladu...

Čerešnička na koniec pre vášnivých zberateľov

A samozrejme nechýbajú ani nové kúsky do zberateľskej kolekcie Villeroy & Boch Annual Easter Collection.

A prečo vychádza Veľká noc každý rok na iný dátum?

Veľká Noc je sviatok s pohyblivým termínom. Kedy nastane určuje fáza mesiaca – Veľkonočnou nedeľou tak nazývame prvú nedeľu po splne, ktorý je po 21. marci. Tento rok tak napríklad oslávime sviatky jari o niečo skôr, ako rok minulý. Vzhľadom k tomu, že prvý jarný spln bude 25. marca, Veľkonočná nedeľa pripadne na  31.3.2024. Jar už bude v plnom prúde, takže k veľkonočnej výzdobe svojich domovov budete môcť využiť nielen tácky, hrnčeky a taniere a porcelánové dekorácie z našej ponuky, ale aj záplavu jarných kvetov, ktoré sa s nádherným dekoračným porcelánom naozaj skvele dopĺňajú.

Veľká Noc je naj dôležitejším kresťanským sviatkom začínajúci Kvetnou nedeľou (tento rok 24.3.), kedy si kresťania pripomínajú príchod Ježiša Krista do Jeruzalema, jeho posledné dni a následné zmŕtvychvstanie. Príchod jari však slávili aj naši dávni predkovia, a tak sa v tomto týždni snúbi kresťanská aj pohanská symbolika, keď každý deň má svoje vlastné, viac či menej poetické pomenovanie.

Veľká Noc 2024 krok za krom

24. 3. Kvetná nedeľa

Ten správny deň začať s veľkonočnou výzdobou vášho domova.  Závesnými veľkonočnými dekoráciami môžete ozdobiť okná, aj vetvičky vo váze, ktoré si prinesiete z prechádzky. 

 Na dotvorenie tej správnej veľkonočnej atmosféry poslúžia aj hravé porcelánové figúrky, ktoré spoločne s kvetmi vdýchnu vášmu domovu tú správnu veľkonočnú náladu.

25. 3. Modrý  pondelok a  26. 3. Žltý alebo Sivý utorok

Názvy sa vzťahujú k pohanským zvykom, v tieto dni sa v domácnostiach upratovalo a vetralo. S poriadkom to tak úplne nepreháňajte, stôl zakrytý sviatočným veľkonočným obrusom urobí svoje a rozhodne lepšie vynikne, pokiaľ sa okolo neho nebudú povaľovať nemí svedkovia vášho ranného úteku do práce či školských aktivít vašich detí. 

27. 3. Škaredá, alebo aj popolcová streda

V tento deň si pripomíname škaredý skutok - Judášovu zradu, a tiež sa stále upratovalo a vymetali sa komíny. Vymetať sadze sami radšej neskúšajte, uvarte si čaj či iný teplý nápoj do sviatočného servisu a relaxujte s rodinnou či priateľmi.

28. 3. Zelený štvrtok

Podľa tradície by ste si mali dať niečo zdravé a zelené - špenát, kapustu alebo napríklad šalát zo žihľavy, prípadne držať pôst a jesť iba zeleninu a piť ovocné či zeleninové šťavy, k čomu vám skvelo poslúžia slow odšťavovače SMEG alebo výkonné smoothie mixéry Zwilling Enfinigy . Je to len na vás...

29. 3. Veľký piatok

Kresťania si pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista a stále držia pôst. Podľa povestí je však tento deň tiež spojený s kúzlami, presne o polnoci sa na pár minút otvárajú skaly s pokladmi. Namiesto výletu do hôr si zvoľte jednoduchšiu cestu a pozrite si našu ponuku jarného a veľkonočného porcelánu  a ten svoj poklad si vyberte tam.

30. 3. Biela sobota

Prišiel ten správny čas na upečenie veľkonočnej pasky, poprípade drobného šľahaného či piškotového veľkonočného pečiva. Inšpiráciou vám môžu byť jarné formy na pečenie Nordic Ware, ikony designového pečenia. 
Nič nepokazíte ani veľkonočnou plnkou, naservírovanou na ktoromkoľvek porcelánovom veľkonočne či jarne dekorovanom tanieri, alebo priamo v niektorej z jarných zapekacích mís Emile Henry. Recept na veľkonočnú plnku s kešu orechami nájdete na našom blogu tu.

31. 3. Veľkonočná nedeľa

Deň, kedy pokračuje veľkonočné pečenie. K dobrotám na vašom sviatočne prestretom stole by mal pribudnúť baránok, či už to bude upečené jahňacie mäso alebo jeho sladká varianta z cesta, ktorú pečieme k tomu určenej forme. Inšpirovať by vás mohli opäť formy Nordic Ware, v ktorých sa pečie skoro samo. Pre kresťanov je to deň radosti, kedy Ježiš vstal z mŕtvych. Recept na hrnčekového barančeka nájdete na našom blogu tu.

1. 4. Veľkonočný pondelok

Je v znamení vajíčok vo všetkých možných podobách – bielych, farebných, maľovaných, čokoládových, vyfúknutých či uvarených na tvrdo, len tak samotných, v nátierke alebo v šaláte či v sekanej ... Ak by ste mali chuť na vajíčka aj na raňajky, pozrite sa na roztomilé porcelánové misky a stojančeky, ktoré potešia deti aj dospelých.

A pokiaľ vám k tomu budú robiť spoločnosť porcelánové taniere s jarnými a veľkonočnými motívmi či roztomilé veľkonočné dekorácie alebo len rozveselíte svoj domov jarne rozkvitnutými obrusmi, servítkami a prestieraním či vázami z našej ponuky, bude nám potešením, že sme mohli prispieť k vašej pohode. 

Nechajte sa skrátka inšpirovať našim kalendárom a užite si tohtoročnú Veľkú noc 2024 s rodinou, priateľmi a s tými, s kým vám je dobre a môžete sa na nich spoľahnúť.