Všetko, čo potrebujete vedieť o varení v jednom hrnci

21. júla 2022
Všetko, čo potrebujete vedieť o varení v jednom hrnci
Pre všetkých s fantáziou, ktorí neradi stoja dlho pri sporáku a milujú jednoduché veci.
Všetko, čo potrebujete vedieť o varení v jednom hrnci

Jedlá z jedného hrnca - trocha histórie

Príprava jedla v jednom hrnci bola bežná už pre Vikingov. Varili tak aj naši stredovekí predkovia. Pokrmy z jedného hrnca jedávali králi aj chudobní. Líšilo sa to len použitými surovinami. S prisťahovalcami  jedlo z jedného hrnca prekročilo aj nekonečný oceán, od brehov Nového Sveta s nimi cestovalo cez Veľké Pláne až k Pacifiku. Skrátka tento spôsob varenia sprevádza ľudstvo už po stáročia a je jedno, či mu budeme hovoriť jedlo z jedného hrnca, stew, Eintopf alebo paella. Stále sa jedná o prípravu kompletného jedla v jednej nádobe . Nájdeme ich aj v kuchyni francúzskej, poľskej, či afrických národov. Je to jedlo praktické a jednoduché na prípravu, a pri dobre zvolených ingredienciách vždy dosiahnete lahodného výsledku, pretože všetky chute sa dokonale prepoja.

Jedlá z jedného hrnca alebo čo sa skrýva pod pokrievkou

Recepty z jedného hrnca vždy obsahujú obilniny alebo strukoviny či zeleninu - zemiaky, cestoviny, ryžu, quinou, bulgur, fazuľu, šošovicu, podľa možností a chuti aj mäso alebo ďalšiu zeleninu či oboje. Metóda One Pot je založená na varení všetkých ingrediencií naraz v jedinom hrnci. Ak sa učíte variť, ponáhľate sa alebo len neznášate umývanie riadu, taký spôsob prípravy pokrmu je presne pre vás. Skrátka vezmite všetky ingrediencie potrebné k vášmu receptu, dajte ich do hrnca a nechajte dusiť na miernom stupni. Je to jednoduché, rýchle a výsledkom budete vy aj vaši prípadní hostia nadšení.

Tipy na hrnce

Tajomstvo receptov z jedného hrnca alebo začiatočnícky manuál

vaření z jednoho hrnce, one pot vaření, recepty jeden hrnec, keramický hrnec, slow cooking, pomalé vaření


1/ Základom je správny hrniec. Mal by byť aspoň 2litrový a to aj keď ste single. Je to preto, aby sa doňho zmestili všetky potrebné ingrediencie a dali sa v priebehu varenia dobre premiešať. Varenie tak prebieha rovnomerne a chute sa krásne prepoja. Počet porcií je tak obmedzený iba veľkosťou vášho hrnca. Ideálny One pot hrniec má kruhovú základňu, je keramický alebo liatinový, aby teplota mohla rovnomerne stúpať. Predídete tak rozvareniu pripravovaného jedla.


2/ Naplánujte si dobu, ktorú chcete stráviť varením. Podľa typu receptu jedlo totiž zvládnete uvariť do 30 minút, napr. zapečené pokrmy. Sú však aj recepty pre pomalé varenie, kedy jedlo pomaly dusíte až 3 hodiny. Varenie v jednom hrnci si tak naplánujte na uponáhľanej dni pracovného týždňa alebo na víkend, kedy síce nechcete v kuchyni tráviť čas (jedlo sa robí samo), ale ste stále na blízku.

3/ Použite vývar namiesto vody, zeleninový alebo mäsový. Nebojte sa korenia a čerstvých byliniek, napr. kari skvele dopĺňa crème fraîche a provensálske bylinky vylepšia chuť paradajkovej omáčky. Oregano zasa svedčí červenému mäsu a tymián strukovinám.

4/ Vrstvite! Keď varíte ingrediencie spoločne, prelínajú sa ich chute, čo zabráni tomu, aby bolo jedlo mdlé. Zároveň sacharidy obsiahnuté v zemiakoch, cestovinách, ryži alebo strukovinách dodajú vláčnosť omáčke, ktorá sa vytvorí z vody a ostatných prísad. Jedno z tajomstiev vynikajúcej chuti receptov z jedného hrnca je aj škrob, ktorý zostáva v jedle, pretože voda sa nevyparí. Funguje ako prirodzené zahusťovadlo a viaže dokopy chute, čo dodáva vaším jedlám z jedného hrnca jemnú, krémovú konzistenciu.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY