Báječný slivkový koláč talianskeho strihu, s mandľami a rozmarínom, podľa Jamieho Olivera

Ochutnajte britskú klasiku dýchajúcu Talianskom. To pravé, keď chcete nakŕmiť dav hladošov, detí i dospelých. Obe skupiny si ho okamžite zamilujú.

U nás trochu netradičný ovocný koláč je v poradí už 7. receptom zo seriálu jedinečných receptov podľa Jamieho Olivera, napísaných pre kuchárku, spojenú s limitovanou edíciou tyčového mixéra bamix® v dizajne navrhnutom týmto slávnym britským kuchárom.

bamix Jamie Oliver

bamix® Jamie Oliver obsahuje: tyčový mixér bamix® Swissline 200 W, stojan DE LUXE v antracitovej farbe, kuchárku s ôsmymi receptami v slovenskom jazyku a tri vymeniteľné nože: multifunkčný nôž, šľahací disk a miešací disk.

Jamie Oliver o spolupráci s bamixom® hovorí: „Som nadšený, že môžem spolupracovať so značkou bamix® a pomôcť ľuďom rýchlejšie pripraviť úžasné jedlá úplne od nuly. Tento geniálny vynález je skutočný pomocník, ktorého si budete chcieť nechať a je vyrobený tak, aby vydržal naveky. Svoj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy poruke a používam ho na množstvo rôznych vecí, napr. na výrobu salsy, dresingu, voňavej kari pasty alebo pesta. Je to úžasný nástroj pre rýchlu prípravu čerstvého jedla plného chuti, a to s minimálnou námahou. Je to iná liga!“​

Britský slivkový koláč v talianskom štýle

Počet porcí: 18

Nutričná hodnota: 399 kcal, 25,5 g tukov (8,8 g nasýtených), 7,1 g bielkovín, 36,6 g sacharidov, 21,8 g cukrov, 0,3 g soli, 2,1 g vlákniny

Príprava: 60 minút + doba chladenia koláča

Ingrediencie:

  • 750 g sliviek
  • 500 g krehkého maslového cesta
  • 30 g mandľové lupienky
  • 20 g práškový cukor
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu

MANDĽOVÁ NÁPLŇ

  • 2  bio pomaranče (kôra)
  • 2 bio citróny (kôra)
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 200 g trstinového cukru (krupica)
  • 200 g mletých mandlí
  • 40 g hladkej múky, plus na posypanie
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička mandľového extraktu
  • Pre dospelých pridaním polevy z likéru Limoncello dodáte ovocnej britskej klasike ešte viac talianskeho nádychu.

LIKÉROVÁ POLEVA

  • 75 g práškového cukru
  • 25 ml likéru Limoncello

Postup:

  • Slivky rozpoľte, odkôstkujte a potom vhoďte do misky s práškovým cukrom. Pridajte odtrhnuté lístky rozmarínu a nechajte spoločne so slivkami a cukrom 30 minút macerovať. Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Na prípravu mandľovej náplne najprv zmiešajte pomocou nástavca bamix® na šľahanie maslocukrom vo veľkej, hlbokej miske, potom pridajte vajíčka a došľahajte.
  • Pridajte jemne nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, potom opatrne vmiešajte mandľový extrakt, mleté mandlemúku.
  • Vyvaľkajte cesto na múkou posypanej doske tak, aby sa cesto zmestilo na plech na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm a presahovalo na všetkých stranách mierne hore. Pečte v strede rúry 15 minút, alebo dozlatista.
  • Vyberte plech a znížte teplotu v rúre na 160 °C. Rozotrite mandľovú náplň na cesto a navrch poukladajte slivkymandľové lupienky.
  • Dajte naspäť do rúry a pečte ďalších 30 minút alebo dozlatista. Potom vyberte a nechajte ho mierne vychladnúť.
  • Suroviny na polevu zmiešajte v miske a dohladka pomocou bamix® zmixujte. Koláč pokvapkajte polevou a nakrájajte na kúsky.
Báječný slivkový koláč talianskeho strihu, s mandľami a rozmarínom, podľa Jamieho Olivera

Súvisiace produkty