Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka

Geniálna premena "obyčajných" bielkov na ľahučký zákusok, ktorý exkluzívne vyzerá a rovnako tak aj chutí. Recept pre všetkých vášnivých pekárov a pekárky.

Majster cukrár Josef Maršálek, známy ako  usmeivavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie, exkluzívne pre Potten & Pannen - Staněk vytvoril recept na dezert, ktorý si môžete pripraviť nielen na svätého Valentína. Jeho príprava je síce časovo náročnejšie, ale výsledok spojenia netradičných chutí zaručene prekvapí.

Stupeň obtiažnosti: 1
Počet kusov: 30

Doba prípravy:
Vlastná príprava: 120 minút
Pečenie: 70 minút
Chladenie: 5 hodín

Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka

Ingrediencie

na švajčiarsky sneh so sladkým drievkom:

  • 400 g cukor krupica
  • 200 g bielkov (cca 6 vajec)
  • 20 g citrónová šťava (1 šťavnatý citrón)
  • 2-3 kvapky esencie sladké drievko

na ganache z červenej repy:

  • 110 g mliečna čokoláda (najlepšie zrnká)
  • 50 g fresh z červenej repy
  • 20 g maslo
  • 1 g soľ

na malinovú šľahačku:

  • 300 g smotana na šľahanie 40% - vychladená 
  • 80 g malinové pyré - vychladené
  • 1/2 vanilkového struku

na ozdobu:

  • čerstvé ovocie

Postup

1. Najprv si pripravte náplň - ganache, s ktorou budete hotové snehové pečivo zlepovať. Fresh - čerstvú šťavu z červenej repy prevarte spoločne so soľou a vmiešajte čokoládu. Pomocou stierky rozmiešajte úplne dohladka. Po dokonalom spojení pridajte maslo zmäknuté na izbovú teplotu a starostlivo vymiešajte dohladka (najlepšie s pomocou kuchynského robota). Nechajte v chladničke dozrieť a to najmenej 3 až 4 hodiny.

2. Kým sa bude ganache chladiť v chladničke, pustite sa do švajčiarskeho snehu so sladkým drievkom. Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania nahrejte všetky ingrediencie, okrem esencie, tú pridajte až do hotového snehu! Nahrievajte, kým kryštáliky cukru nie sú medzi dvoma prstami úplne rozpustené, zmes bude mať teplotu cca 60 °C. Takto nahriatou zmes prelejte do misy (použite ručný šľahač alebo kuchynský robot) a vyšľahajte do tuha.

Mason Cash misa na cesto, ružováMason Cash misa na cesto, ružová
Až do hotového, tuhého snehu pridajte pár kvapiek z esencie sladké drievko a stierkou jemne premiešajte, aby sa chuť rovnomerne rozložila. Výslednou hmotou naplňte cukrársky sáčok s veľkou hviezdicovou trubičkou.

SNEHOVÉ PUSINKY

Rozohrejte si rúru na 140 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a naň pomocou cukrárskeho vrecka striekajte asi 7 cm dlhé vlnovky. Aby sa vám ľahšie pracovalo, môžete si na papier na pečenie potrebný tvar predkresliť. Nezabudnite na to, aby ste mali párny počet pusiniek, pretože budete vždy spájať 2 kúsky.

Pracujte rýchlo, plech vložte do rúry a po 10 minútach znížte teplotu na 100 °C a pečte cca 60 minút. Strážte vzhľad, výsledné pusinky musia zostať snehovo biele. Snehové pečivo pred ďalšou manipuláciou nechajte úplne vychladnúť.

3. Akonáhle vám snehové pečivo vychladne, naplňte cukrárske vrecko s hladkou špicou s pripravenou vychladenou ganache. Zlepujte ňou dokopy vždy dve pusinky hladkou stranou k sebe.

4. Ako korunu vášho úsilia si úplne nakoniec pripravte malinovú šľahačku.

 Na cukrárske vrecko nasaďte hladký špic a naplňte vychladenou náplňou, ktorou opatrne vždy 2 bezé hladkou stranou k sebe zlepte.


 Ako šľahačka, tak aj pyré musia byť studené a šľahať je nutné rýchlo, aby sa hmota nezrazila. Vezmite si teda na pomoc kuchynský robot alebo ručný šľahač a nezabudnite najprv vyškriabať vanilkový struk, aby vás potom nič nezdržovalo. Šľahajte do tuha. Na zdobiace cukrárske vrecko osaďte špic s prerezanou špičkou a naplňte doň tuhú malinovú šľahačkou. Šľahačku striekajte do tvaru špiráliek na jeden hranu zlepených pusiniek.


Na výsledné zdobenie dezertu malinovou šľahačkou použite cukrársky sáčok so špicom s veľkou prerezanou špičkou. Šľahačku striekajte na jednu hranu zlepených pusiniek.

5. Výsledný dojem ešte podčiarkne ovocie podľa vašej chuti. Chýbať by však nemali čerstvé maliny, chuť zaujímavo osviežia aj kyslejšie kúsky, ako napríklad ríbezle. Zákusok nechajte v chladničke cca 1 hodinku odležať. A potom už len slastne privrite oči a spoločne ochutnajte.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY