Hrnčekový domáci chlieb, ktorý sa pečie (skoro) sám

23. júna 2022
Hrnčekový domáci chlieb, ktorý sa pečie (skoro) sám
Svoj vlastný chlieb upečiete s týmto receptom naozaj ľahko. Takže hor sa na to, nie je to žiadna alchýmia a môžete zapojiť aj deti.

Príprava: 10 minút
Kysnutie: 10-12 hodín cesto + 60 minút bochník na doske
Doba pečenia: 45-55 minút
Hrnčekový domáci chlieb, ktorý sa pečie (skoro) sám

Pokračujeme v seriáli receptov Varte doma v kľude. Základnou podmienkou je mať akúkoľvek formu na pečenie s pokrievkou. Na tvare nezáleží. Využiť môžete aj väčší liatinový hrniec s pokrievkou. Ako odmeriavací hrnček je počítané s bežným väčším hrnčekom s objemom 250 ml. Výsledkom je menší bochník, cca 1 kg. Ak chcete väčší bochník, použite na odmeranie väčší hrnček. Pri klasickom zdvojnásobení dávky by sa vám ľahko mohlo stať, že cesta pripravíte moc a ak nemáte rúru profesionálnych rozmerov, ťažko upečiete vo formách s vekom 2 chleby naraz. Cesto by vám tak prekvasilo a chlieb by nevybehol.

Ingrediencie

  • 1 hrnček hladkej múky + múka na posyp
  • 1 hrnček pšeničnej múky chlebovej
  • 1 hrnček ražnej múky chlebovej
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 lyžička sušeného droždia

Postup

1. Starostlivo premiešajte všetky suroviny a vymiešajte cesto. S pomocou robota vám to bude trvať 5 minút, ručne to zvládnete za 10 minút. Praktické je zamiesiť si cesto už večer.

2. Cesto nechajte v mise (najlepšie v keramickej) 10-12 hodín kysnúť pri izbovej teplote.

3. Následne si pracovnú dosku husto posypte hladkou múkou a vyklopte vykysnuté cesto. To je teraz polotekuté, na doske trochu roztečie, preto ho musíte rýchlo spracovať.

4. Pomúčime si dobre aj ruky aj cesto. Postupne ho preložte sprava, zľava, zhora a zospodu. Vďaka pomúčenej doske a vašim rukám sa zmení jeho konzistencia a vy vytvarujete bochník, ktorého tvar prispôsobíte tvaru vašej formy. Bochník nechajte na doske ležať spojom nadol celkom 60 minút.

5. Keď bochník na doske odpočíva už 30 minút, zapnite rúru na 225 ° C a vložte do nej PRÁZDNU formu, obe časti vrátane poklopu. Formu nemastite ani ničím nevysypávajte! Forma sa takto bude nahrievať 30 minút.

6. Po uplynutí hodiny podoberieme zospodu oddýchnutý bochník pomúčenými rukami a stále spojom dole presuňte do formy. Chlebík si narežte, ak chcete, zatvorte formu pokrievkou a pečte v rozohriatej rúre 30 minút. Potom veko odklopte a nechajte 15-25 minút (podľa skúsenosti so svojou rúrou) ešte dopiecť bez vieka.

Chlieb bude mať rozpraskanú, krásne zhnednutú kôrku a vôňa rasce vám prevoní celú kuchyňu. Pokiaľ máte radi chlieb semiačkový, môžete ich v prvotnej fáze prihodiť do cesta. V chlebníku vám vydrží týždeň.

NAŠA RADA: Chlebík je prepečený ak po poklopaní na spodnú časť znie duto. Ak to tak nie je, třeba ho dať na pár minút ešte dopiecť.

Zarábacia misa KitchenAid, v ktorej chlieb rovno upečiete


Novinka na našom e-shope – keramická misa s vekom
Pozrite sa, ako jednoducho sa dá dospieť k domácemu chlebu s doplnkovým príslušenstvom k robotom KitchenAid

Ďalšie recepty na domáce pečivo

Ďalšie recepty na domáce pečivo

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY