Pistáciovo-čučoriedková roláda od Lulus

14. júna 2022
Pistáciovo-čučoriedková roláda od Lulus
Skvelá inšpirácia od známej cukrárky Lucie Gažovej alias Lulus, ktorou môžete potešiť niekoho na narodeniny, alebo si ju pripravíte ako dezert na Veľkú noc, alebo len tak, keď chcete maškrtiť.
A keď prídete až na koniec receptu, pozrite si pečiacu výzvu, ktorú sme pre vás s Luckou pripravili. Výhra je viac ako lákavá! 

Celkový čas: 2 hod.

Čas prípravy: 45 min.

Počet porcií: 15 porcií  

Forma: 36 x 27 cm

Náročnosť: 2

Pistáciovo-čučoriedková roláda od Lulus

Ingrediencie

Korpus:

  • 6 vajec
  • 140 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 3 lyžice pistáciovej pasty (alebo 90 g veľmi najemno pomletých pistácií)

Ganache :

  • 200 g čučoriedok
  • 100 g bielej čokolády

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • cukor podľa chuti
  • čerstvé alebo mrazené čučoriedky
  • hrsť pistácií
  • lyofilizované maliny

Postup

Čučoriedková ganache

  • Najprv si pripravíme čučoriedkovú ganache, ktorá bude základom nášho krému, ktorým potom roládu naplníme. Mrazené čučoriedky varíme na jemnom ohni, až kým neprejdú varom.
  • Potom do nich nalámeme bielu čokoládu a necháme ju v čučoriedkach rozpustiť.
  • Nakoniec ganache rozmixujeme pomocou tyčového mixéra na hladkú fialovú hmotu. Prekryjeme ju potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

Korpus:

  • Vo vodnom kúpeli šľaháme vajcia s cukrom. Šľahať môžete ručne metličkou alebo ručným šľahačom. Ja uprednostňujem šľahač, je to omnoho jednoduchšie.
  • Aby bol korpus dokonalý, šľaháme vaječnú penu nad parou, kým nedosiahne teplotu 60 °C. Vtedy má ideálnu hustotu a konzistenicu. Ak doma nemáte teplomer vhodný na tento účel, prezradím vám jeden fígeľ:

Vajíčka s cukrom dajte do vodného kúpeľa, najprv ich len jemne premiešajte a keď sa cukor rozpustí a už nevidíte kryštáliky, vtedy začnite šťahať vajíčka na najmenšej rýchlosti. Šľahajte ich na tejto rýchlosti presne 4 minúty, po tomto čase nadobudnú ideálnu konzistenciu aj teplotu potrebnú pre náš korpus.

  • Vajíčkovú penu odstavíme z vodného kúpeľa a primiešame do nej pomocou metličky ručne aj múku a pistáciovú pastu.
  • Pri tomto korpuse nemusíte byť až takí jemní ako pri mojich klasických korpusoch. Cesto vám môže aj trošku spadnúť, vtedy bude ideálne na to, aby pri zrolovaní krásne držalo svoj tvar. Pripravený korpus pomocou silikónovej stierky rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 160 °C približne 20 minút.

Opäť je veľmi dôležité skúšať ho počas pečenia, aby ste ho priveľmi nevysušili, lebo by sa vám s cestom ťažko pracovalo.

  • Po vytiahnutí z rúry korpus pomocou utierky zrolujeme do tvaru rolády, aký chceme vo výsledku mať, a necháme ho vychladnúť.

Krém:

  • Krém si pripravíme veľmi jednoducho. Mascarpone a tvaroh spolu vyšľaháme do nadýchaného krému a nakoniec k nemu pridáme aj pripravenú čučoriedkovú ganache. Všetko spolu prešľaháme.
  • Krém ochutnajte, aby bol dosť sladký. Ja už cukor nepridávam, no ak máte radi sladšie dezerty, asi vám bude chýbať.

Roláda:

  • Vychladnutý zrolovaný korpus vyrovnáme a nanesieme naň krém. Vrstva krému by nemala byť vyššia ako 1 cm (jednoducho doň strčte prst, aby ste vedeli, či ste nenaniesli príliš veľa krému). Potom posypeme čučoriedkami, malinami a pistáciami.
  • Nakrémovaný korpus pomaličky, no veľmi pevne rolujeme.
  • Krému si trošku ešte odložíme bokom, budeme ním roládu ešte zdobiť.
  • Zrolovanú roládu zabalíme do potravinovej fólie a dáme vychladiť. Opäť ideálne cez noc.
  • Hotovú a zachladenú roládu ešte dozdobíme zvyšným krémom a už mi nezostáva nič iné, len vám zaželať dobrú chuť.

Túto zelenú dobrotku si určite obľúbite.

Veľká pečiaca výzva s Lulus!

Upečte si pistáciovú roládu, vyfoťte ju, zdieľajte na Instagrame a vyhrajte! Čo? Tradičnú kameninovú misu od Mason Cash a 30 € poukaz na nákup v lulusbakery.sk


Keramická misa v krémovej farbe s objemom 2,7 litra, od anglickej značky Mason Cash. Očarujúci a praktický kúsok do vašej kuchyne, ktorý budete milovať!

30 € poukaz na nákup koláčikov od Lulus. Je už na vás, či si objednáte mix koláčikov, alebo niektorú z chutných tort.





Pravidlá súťaže sú nasledovné:

  • Upečte pistáciovú roládu podľa receptu Lulus
  • Vyfoťte ju, pridajte na svoj Instagram s označením #vyzvapottenpannen a profily @pottenpannen_sk a @lulusbakery.sk.
  • Aby vaše dielo bolo zaradené do súťaže, musíte to stihnúť do 13.4 vrátane, kedy bude súťaž ukončená
  • Výhercu vyberie Lucka 14.4 a bude vyhlásený na Instagrame.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY