Toskánske lasagne zapečené s parmezánom

25. apríla 2022
Toskánske lasagne zapečené s parmezánom
Tradičná talianska pochúťka s masovým ragú, ktorá zasýti celú rodinu.

Lasagne s mäsovým ragú zapečené s parmezánom (Lasagne al ragù di carne)

Dnes pôjdeme do Talianska, konkrétne do čarokrásneho Toskánska. Provincie známej svojím vínom, rozprávkovou krajinou a prívetivým slnečným počasím.

Doba prípravy: 80-90 min
Počet porcií: 4-6 
Toskánske lasagne zapečené s parmezánom

Ingrediencie

lasagne + plnka:

  • ½ kg lasagní - cesto sušené alebo predvarené
  • 700 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 stonka stopkového zelera
  • 1 mrkva
  • 1 červená cibuľa
  • 2 ks paradajok v konzerve (cca 400-500 g)
  • 1 ks syr parmezán
  • 2-3 miesačiky cesnak
  • olivový olej
  • červené víno na podliatie
  • soľ a korenie
  • petržlenová vňať alebo lístky bazalky

bešamelová omáčka:

  • 600 ml mlieko
  • 40 g múka
  • 50 g maslo
  • 1 malý bobkový list
  • 6 guličiek čierneho korenia
  • muškátový oriešok alebo kvet

Postup

  • Na olivovom oleji poduste na kocky pokrájaný zeleninový základ (mrkva, zeler, cibuľa). 
  • Akonáhle cibuľa sklovita, pridajte pomleté mäso, víno a poduste až do vyparenia vína cca 10-15 minút.
  • Pridajte paradajky a varte asi 35 minút kým sa paradajky vydusia. Nakoniec vmiešajte rozotrený alebo prelisovaný cesnak.
  • Súčasne si pripravte bešamelovú omáčku.
  • Dno zapekacej misy na lasagne zalejte hotovou bešamelovou omáčkou a začnite klásť jednotlivé plátky cesta tak, aby dno úplne pokryli.
  • Na ne dajte vrstvu masového ragú so zeleninou, pridajte ďalšiu vrstvu lasagní, zalejte bešamelom a posypte strúhaným syrom. Prekladanie opakujte najmenej 4x. Poslednou vrstvou musí byť bešamel posypaný nastrúhaným syrom.
  • Pečte v rúre na 150-180 °C po dobu 20-30 minút.Hotové porcie môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo lístkami bazalky.

Tip: Ak máte dosť času konzervované paradajky môžete nahradiť 1 kg čerstvých, sparených a olúpaných paradajok. Doba varenia ragú potom bude cca 1,5 hodiny.

Príprava bešamelovej omáčky:

1. Cca 400 ml mlieka dajte povariť s bobkovým listom a guličkami korenia. Hneď ako prejde varom ho odstavte bokom. 

2. V menšej hlbšej panvici rozpustite maslo, zasypte múkou a vymiešajte svetlú zápražku (doružova).

3. Odstavte zo zdroja tepla a za stáleho miešania zalejte studeným mliekom (cca 200 ml). Potom pomaly, po častiach, prilievajte teplé okorenené mlieko.

4. Stále miešajte - vareškou alebo metličkou, vráťte na sporák a na miernom plameni priveďte k varu. Varte za jemného miešania 10-15 minút do zhustnutia.

5. Omáčku dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška alebo kvietu

Súvisiace a odporúčané produkty