Jemné a nadýchané jablkové lievance s javorovým sirupom

14. júna 2022
Jemné a nadýchané jablkové lievance s javorovým sirupom
Či už sa ich rozhodnete pripraviť na víkendové raňajky, alebo ich budete podávať ako sladké hlavné jedlo, v každom prípade vám budú lievance miznúť pod rukami ešte horúce pri pečení.

Doba prípravy: cca 40 minút vrátane vyprážania

Počet porcií: 12 lievancov

Jemné a nadýchané jablkové lievance s javorovým sirupom

Klasické kysnuté lievance alebo lievance s ovsenými vločkami všetci poznáme. Tentoraz skúste "americký" variant lievancov s jablkovým pyré.

Ingrediencie

lievance:

400 g hladkej múky

350 ml cmaru

380 g jablkového pyré (bude to zhruba polovica z celej dávky, zvyšnú časť použijete pri servírovaní)

3 veľké vajcia

50 g rozpusteného masla (v prípade, že nemáte neprilnavú panvicu na pečenie, tak ešte ďalšie maslo na pečenie lievancov)

1 prášok do pečiva

2 lyžice hnedého cukru

1 a ½ lyžice jedlej sódy

2 lyžičky vanilkového extraktu

½ lyžičky soli

jablkové pyré:

1,5 kg jabĺk, ošúpaných a zbavených od jadrovníkov, nakrájané na cca 2 cm kocky (6-7 stredne veľkých jabĺk)

pol hrnčeka vody

2 lyžice hnedého cukru

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžička mletého kardamónu

½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška

¼ lyžičky soli

na dochutenie:

javorový sirup alebo iná obľúbená poleva

Postup

  • Začnite jablkovým pyré. Do hlbšieho hrnca dajte všetky ingrediencie na pyré, dôkladne premiešajte a zohrejte na strednom plameni.
  • Prikryté pokrievkou a za občasného miešania dusíme, až budú jablká mäkké (asi 10-15 minút).
  • Jablčnú zmes potom rozmixujte do jablkového pyré, ktoré nemusí byť úplne hladké. Ideálne je, keď v pyré zostane štruktúra, teda drobné kúsky jabĺk. Odložte nabok.
  • Kým jablkové pyré chladne, pripravte si lievancové cesto. Všetky suché ingrediencie premiešajte vo veľkej mise.
  • V inej mise zmiešajte tekuté ingrediencie (okrem jablčného pyré) a rozmixujte do hladkej konzistencie.
  • Do vzniknutej hmoty potom pomaly vmiešajte suché suroviny, až sa obe zmesi dokonale spoja.
  • Až potom opatrne vmiešajte cca polovicu jablkového pyré.
  • Na strednom plameni rozpáľte lievanečník alebo širšiu panvicu a menšou naberačkou odmeriavajte na panvicu jednotlivé lievance. Pečte na veľmi slabom ohni. Lievance obráťte, akonáhle je povrch cesta pretkaný bublinkami (za cca 3 minúty). Z druhej strany opečte dozlatista, to bude trvať o cca 1,5-2 minúty dlhšie.
  • Hotové lievance podávajte preliate zvyšným jablkovým pyré a javorovým sirupom.
  • Ak chcete, aby vám lievance vydržali teplé, než budú všetky hotové, vložte ich na plech do rúry zapnutej na cca 90 ° C.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY