Chrumkavý falafel s tahini omáčkou

14. júna 2022
Chrumkavý falafel s tahini omáčkou
Ľahká a nadýchaná zeleninová náplň v pikantnej chrumkavej kôrke. Delikátna vegetariánska inšpirácia plná bielkovín, pôvodom zo stredného východu, ktorá si našla svojich fanúšikov po celom svete. Vyskúšajte osvedčený recept aj vy.

Doba prípravy: 30 minút

Doba varenia: 30 minút

Celková doba prípravy: 60 minút + doba na namočenie cíceru (min.4 hodiny)

Počet porcií: cca 24 guličiek

Chrumkavý falafel s tahini omáčkou

Falafel je tradičné pouličné jedlo stredného východu, ktoré sa rozšírilo do celého sveta. Zvyčajne sa podáva ako sendvič zabalený v teplej pita placke, s omáčkou a čerstvou zeleninou. Ak chcete odľahčený variant, nahraďte pita placku šalátovým listom. Každopádne k správnemu falafelu patrí tahini omáčka, ktorá mu dodáva ten správny šmrnc

Ingrediencie

na falafel:

450 g cíceru (NEkonzervovaného)

200 g cibule

2 strúčiky cesnaku

130 g petržlenu

130 g lístkov čerstvého koriandra, vrátane stoniek (1 hrnček)

8 g soli

4 g prášku do pečiva


4 g mletej rasce

4 g mletého koriandra

2 g mletého čierneho korenia

štipka mletého kajenského korenia - nemusí byť

60 - 90 ml studenej vody

cca 1 l olivového oleja

TIP: môžete si namiešať v pomere 50:50 olivový s iným rastlinnými olejom na vyprážanie

na tahini omáčku:

340 g tahini pasty

1 citrón

1 malý strúčik cesnaku

15 ml vody

soľ

Postup

  • Cícer, najlepšie namočený cez noc, dobre prepláchnite a dajte do väčšej misy. Pridajte popučený cesnak, nahrubo nastrúhaný petržlen, najemno nakrájanú cibuľu a čerstvý, nahrubo nasekaný koriander a všetko rozmixujte.
  • Prisypte prášok do pečiva, soľ, rascu, sušený koriander, čierne korenie a podľa svojich preferencií prípadne i kajenské korenie. Dôkladne premiešajte, kým sa všetko nespojí, pridajte 2-3 lyžice vody a znovu dobre premiešajte.
  • Vzniknutá hrubšia zmes by mala držať pokope. Ak sa vám bude zdať suchá, pridajte ešte jednu lyžicu vody a opäť premiešajte.
  • Hotovú zmes potom nechajte na chladnejšom mieste cca 15-20 minút odpočívať. Výsledné guľôčky sa tak z nej budú lepšie tvarovať.
  • Medzitým si pomaly zohrejte vo väčšom, najlepšie 5 l kastróle olej na 170-180 ° C. Ak máte fritézu, použite tú. 
  • Zo zmesi tvarujte guličky, veľké 2,5-5 cm, klaďte ich na pripravený odkladací plech. Môžete skúsiť tvarovanie pomocou 2 polievkových lyžíc, chce to ale istý cvik. Pôjde vám to dobre aj s mokrými rukami.
  • Akonáhle máte hotovo a olej dosiahol potrebnú teplotu, opatrne vkladajte do vriaceho oleja. Zmažte po dobu 2-3 minút, guličky je potrebné rovnomerne obracať, aby boli chrumkavé a rovnomerne prepečené. Vzhľadom na počet smažte vo viacerých dávkach.
    Strážte si teplotu oleja, aby sa vám neprepaľoval, teplotu znižujte prilievaním studeného oleja
  • Po usmažení guľôčky položte najskôr na papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočný tuk, a potom ihneď podávajte.
  • K tradičnému servírovaniu patrí tahini dressing, ako príloha potom pita chleba a nasekaný listový šalát s paradajkami a uhorkou. Dobrú službu vám ale urobia aj obyčajné, staré dobré zemiaky. Falafel sa výborne dopĺňa aj so syrom feta.
  • Tahini omáčka:
    • Zmiešajte vo vyššej nádobe tahini pastu, šťavu z 1 citróna, popučený cesnak a 10-15 ml vody
    • S pomocou tyčového mixéra spracujte do konzistencie tuhého krému. dochuťte soľou

TIP:

Vyskúšajte falafel z cícera a fazule Fava (180 g cíceru a 270 fazule Fava). Postup s namáčaním je rovnaký. Fava fazuľa vám však vyžaduje väčšiu prácu pri lúpaní, ale výsledok potom stojí za tú námahu! Falafel je ešte nadýchanejší, ľahučký a krémovejší.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY