Kuracie stew - jedlo z jedného hrnca s kuracím mäsom a koreňovou zeleninou

14. júna 2022
Kuracie stew - jedlo z jedného hrnca s kuracím mäsom a koreňovou zeleninou
Kúzlo tohto receptu spočíva v tom, že jedlo sa robí skoro samo a tiež v tom, že do hrnca môžete vložiť takmer všetko, čo dom dal. A v neposlednom rade nakŕmite jednou ranou veľa hladných krkov.

Celková doba prípravy: 80-90 minút

z toho pomalé varenie: 60-70 minút

Počet porcií: 4-6 osôb
 

Kuracie stew - jedlo z jedného hrnca s kuracím mäsom a koreňovou zeleninou

Stew alias jedlo z jedného hrnca je tradičný pokrm írskej kuchyne, ktorý má neskutočne veľa podôb. Je to preto, že sa v ňom uplatnia všetky druhy zeleniny i mäsa, a tak je zakaždým výsledok o trochu iný. Jeho hlavné kúzlo tkvie v pomalom varení v jednom hrnci, kedy sa v silnej omáčke spoja všetky bohaté chute mäsa, zeleniny i korenín.

Ingrediencie

450 g kuracích pŕs s kosťou, bez kože

150 g žltej cibule

40 g zlatých hrozienok

750 ml zeleninového vývaru

2 petržleny

2 sladké zemiaky



2 strúčiky cesnaku

1 konzerva krájaných paradajok (cca 250 g)

1 veľký kvaka (alebo kaleráb)

2 lyžice olivového oleja

1 bobkový list

1 lyžica kari

1 lyžica rasce

1 lyžička údenej papriky

1 lyžička škorice

lístky koriandra na dozdobenie

soľ, korenie na dochutenie

príloha:

500 g uvareného Couscous (cca 170 g v suchom stave)

Postup

  • Rozpáľte vo veľkom kastróle na strednom plameni olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte zozlatnúť, približne 4-5 minút.
  • Pridajte rozdrvený cesnak, bobkový list a všetko korenie. Nechajte 1-2 minúty korenie rozvoňať, nezabudnite premiešavať, aby sa nepripálilo.
  • Potom vložte do kastróla na hrubé kocky nakrájanú všetku zeleninu, kuracie prsia v celku, hrozienka, zalejte vývarom a priveďte do varu.
  • Zmiernite plameň a nechajte zvoľna pod pokrievkou dusiť, kým zelenina nebude mäkká a kurča vnútri hotové, tj pôjde dobre od kosti, cca 40-60 minút.
  • Potom mäso vyberte a nechajte vychladnúť, aby sa s ním dalo ďalej pracovať.
  • Do vzniknutej omáčky medzitým pridajte paradajky a duste ďalších 10-15 minút. Akonáhle je mäso vychladnuté, natrhajte ho na kúsky a vráťte späť do hrnca. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Podávajte s kuskusom a ozdobte lístkami koriandra.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY