Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
Čokoládovo-kávová torta, zdobená čerstvým ovocím, ako skvelá inšpirácia pre slávnostné príležitosti, podľa mága cukrárskeho remesla Pepa Maršálka. Vyzerá exkluzívne, ale je to len "obyčajný" korpus fantasticky dozdobený. Takže sa nebojte a hor sa do toho, fantázii sa medze nekladú!


Celková doba prípravy: 2 hodiny

Pečenie: 40-45 minút

Chladnutie, tuhnutie: cca 30 + 20 minút

1 kus, forma s priemerom 24 cm

Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka

Majster cukrár Josef Maršálek, známy usmievavý porotca z televíznej súťaže Českej televízie a tiež lektor našej pražskej Gourmet Academy, sa s vami tentoraz podelil o recept na sexy tortu, ktorá urobí radosť najmä milovníkom kávy. Oslava Prvého mája, ktorý je slovami básnika lásky čas, je dobrou príležitosťou recept hneď vyskúšať, ale nemusíte sa hanbiť predložiť ho pri akejkoľvek inej slávnostnej chvíli.

Ingrediencie

formu na korpus, najlepšie priemer 24 cm

cesto na korpus:

6 ks vajec

250 g cukor krupica 

200 g hladká múka

100 g rozpustené maslo

50 g kakao

100 ml uvarená káva

1 prášok do pečiva

1 g soli

náplň:

600 g horká čokoláda

300 g maslo

250 ml uvarená káva

2 g soľ

na dokončenie, zdobenie:

čerstvé kumquat a maliny

čerstvé bylinky (medovka, mäta atp)

sekané pistácie alebo iné orechy

trblietky, zlato

Postup

Smeg Retro style kuchynský robot SMF03, červený

1. Vajcia so soľou a cukrom vyšľahajte do hustej peny.

2. Opatrne vmiešajte rozpustené maslo a kávu.

3.. Akonáhle dostanete hladkú konzistenciu, postupne pridávajte ostatné zvyšné suroviny na korpus - múku, prášok do pečiva a kakao a ručne metličkou starostlivo zašľahajte do zmesi. 

4.Potom vyložte formu papierom na pečenie a dajte do rúry vyhriatej na 170 ° C piecť na cca 40-45 minút.

5.Počas pečenia si pripravte náplň. Do vriacej kávy pridajte rozlámanú čokoládu, soľ a ručeé metličkou rozmiešajte dohladka. Postupne pridávajte na kocky nakrájané maslo a pokračujte v šľahaní. Hmota musí byť pevná a lesklá.

6.Po uplynutí doby podľa skúseností so svojou rúrou vyskúšajte špajdľou, či je korpus upečený (ak ju vytiahnete suchú, korpus je hotový). Chladnúť ho dajte na mriežku.

7.Po vychladnutí (cca 30 minút) ho dvakrát prerežte, každý plát potrite vždy jednou tretinou náplne a poukladajte maliny. A takto na seba navrstvite všetky 3 časti korpusu.

8.Strany aj povrch torty zamažte zvyšným krémom a dozdobte podľa chuti čerstvým ovocím, bylinkami, orieškami, trblietkami a zlatom.

9.Nechajte zatuhnúť (cca 20 minút) v chladničke, ale vždy servírujte pri izbovej teplote.


SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY