Kuchynský robot, food processor alebo mixér? Aký je medzi nimi rozdiel a čo je lepšie?

26. apríla 2022
Kuchynský robot, food processor alebo mixér? Aký je medzi nimi rozdiel a čo je lepšie?
Otázka, na ktorú nie je jednoznačná odpoveď. Ak si chcete uľahčiť varenie a pečenie, budete pred touto nie práve voľbou skôr či neskôr stáť. Primárne záleží na tom, čo od svojho nového kuchynského spoločníka čakáte. Poďme si teda na týchto moderných kuchynských pomocníkov posvietiť.
Kuchynský robot, food processor alebo mixér? Aký je medzi nimi rozdiel a čo je lepšie?

Ako sa rozhodnúť?

V skratke vyzerá základné rozhodovanie takto: Ak ste vášnivými pekári, potom vám jednoznačne viac poslúži robot, pre začiatok s jednoduchou základnou výbavou. Ak pečiete vo veľkom množstve, potom jednoznačne dajte prednosť robotu sa zdvíhacou misou s objemom až 6,9 l. Holdujete jedlám zo zeleniny a ovocia, pečiete príležitostne? Zvoľte food processor, ktorý vie splniť aj funkciu hnetač cesta. Milujete husté, krémové omáčky či polievky a smoothie? Potom vaším najlepším kamarátom do kuchyne bude výkonný stolný mixér (blender) alebo opäť food processor s príslušenstvom, ktoré umožňuje tiež mixovanie. Chcete všestranného pomocníka na varenie, pečenie aj kulinárske experimenty? Jednoznačnou voľbou potom bude kuchynský robot s rozšíreným príslušenstvom, či už si zaobstaráte ten s výklopnou hlavou alebo so zdvíhacou misou. Pre tých, ktorí preferujú rýchle varenie s čo najmenšou námahou je určený multifunkčný varný robot - Divotvorný hrniec s motorom, ktorý nielen suroviny dokonale spracuje, ale ešte z nich sám dokáže uvariť.

Food processor

Food processor - skladný "parťák" pre každodenné nasadenie v kuchyni

Keď sa povie food processor, mala by sa vám vybaviť najmä rýchlejšia a efektívnejšia príprava zeleninových jedál.

Ako sa líši food processor od kuchynského robota? Predovšetkým spôsobom práce. Základ prístroja, okrem v tele ukrytého motora, samozrejme, tvorí priehľadná nádoba rôzneho objemu, vnútri ktorej prebiehajú všetky pracovné činnosti - krájanie, strúhanie, hnetenie alebo sekanie, a to pomocou rôznych druhov nožov či plochých strúhadiel, nasúvatelných na hriadeľ vo vnútri nádoby. 

Food processor, niekedy tiež podľa jednej zo svojich funkcií nazývaný sekáčik, dokáže značne zrýchliť a vysoko zefektívniť najmä tie činnosti, ktoré zaberajú pri príprave jedla veľmi veľa času - strúhanie, plátkovanie, krájanie na rezance či kocky. Niekedy je food processor doplnený aj o lis na citrusy, hnetač na cesto či šľahač alebo tiež o ďalšiu nádobu, umožňujúcu mixovanie.

Ako vidíte sami, možnosti FOOD PROCESSORA sú široké a ak holdujete zdravej kuchyni, navyše pečiete len príležitostne, bude pre vás práve on tou správnou voľbou, bezpochyby aj preto, že ceny špičkových procesorov zďaleka nedosahujú ceny kvalitných kuchynských robotov s kovovými prevodmi, ku ktorým možno food processor dokúpiť ako príslušenstvo.

Kuchynský robot

Kuchynské roboty - multifunkční krásavci pre radosť aj úžitok

Keď sa povie kuchynský robot, malo by sa vám vybaviť najmä pečenie.

Kuchynský robot poteší predovšetkým vášnivých pekárov a pekárky. Hnetacie a šľahacie nástroje sa upevňujú do výklopnej hlavy tak, aby mohli vykonávať krúživý pohyb vo vnútri veľkej misy, ktorá je súčasťou prístroja. Kvalitné kuchynské roboty používajú planetárny systém miešania či miesenia a misy sú výhradne z ušľachtilých materiálov - kovové či z tvrdeného skla alebo keramiky. Tu viac než kde inde platí, že ak nie ste tak bohatí, aby ste si mohli kupovať lacné veci, priplaťte si a nebudete ľutovať.

Kuchynské roboty s výklopnou hlavou alebo zdvíhaciou misou využijete nielen na samotné spracovanie cesta či našľahanie snehu, krémov alebo nátierok. Kvalitný kuchynský robot totiž nerobí len prístroj samotný, jeho všestrannosť oceníte v okamihu, keď zatúžite spoznať všetky možnosti, ktoré napríklad roboty KitchenAid či Smeg ponúkajú. Jednoduchým spôsobom ich prepojíte so širokou škálou rôznych nástavcov, od mlynčeka na mäso a rôzne strúhadlá či krájače, cez strojčeky na cestoviny, až po napríklad zmrzlinovač alebo food processor. U nás si vyberiete zo širokej škály príslušenstva, alebo napríklad aj roboty vo výhodných súpravách. Napríklad robot s mlynčekom na mäso alebo so zmrzlinovačom.

Mixér - univerzál zo starej školy

Keď sa povie mixér, mali by sa vám vybaviť predovšetkým krémové polievky, omáčky, pyré a samozrejme smoothie.

Tento kuchynský pomocník jednoznačne poteší rodičov malých detí a všetkých priaznivcov raw stravovania a milovníkov krémovo našľahaných jedál.

Voliť môžete medzi mixérom stolným alebo tyčovým. Ten prvý je určený najmä pre dôkladné rozmixovanie zeleniny či ovocia, jednoznačne sa oplatí najmä na prípravu smoothie. Tiež polievky či omáčky v stolnom mixéri rozmixujete omnoho dokonalejšie, než pomocou bežného mixéra tyčového, množstvo je však limitované objemom nádoby a pokiaľ nie je sklenená, tiež teplotou mixovaného obsahu. Hrniec krémovej polievky tak väčšinou musíte mixovať najmenej na dvakrát, na rozdiel od ponorného mixéra.  Pretože však každý z prístrojov vytvára mixovací vír inak - jeden zhora a druhý zdola, výsledky sa rôznia. V jemnosti aj stupni našľahanosti stolný mixér jednoznačne vyhráva a to aj s ohľadom na potrebnú dobu mixovania či šľahania.

Jednoznačnou výnimku ale tvorí ručný mixér bamix®, ktorý v dôsledku konštrukcie šľahacích diskov v kombinácii s počtom otáčok je schopný ušľahať aj arašidové maslo, o majonézach či smootie nehovoriac. Istou nevýhodou stolových mixérov je ich neskladnosť, navyše telo kvalitných stolových mixérov / Blenderov je celokovové, a preto ťažké a neľahko prenosné, takže ak ho chcete mať stále po ruke, musíte ho nechať stáť na kuchynskej linke. Preto by mal pri výbere zohrávať dôležitú úlohu aj ich vzhľad, nielen úžitkové vlastnosti. Niektorí výrobcovia ponúkajú ďalšie praktické, doplnkové a samostatne predajné príslušenstvo k mixérom / blenderom, napríklad fľaše to go alebo lisy na citrusy, niekedy vo výhodných sadách.

Súvisiace a odporúčané produkty