Vianočný porcelán Rosenthal a jeho český príbeh

10. októbra 2023
Vianočný porcelán Rosenthal a jeho český príbeh
Ideálny obraz Vianoc, ktorý nosíme v srdci a ku ktorému sa chceme priblížiť. Také sú vymaľované obrázky na porcelánových tanieroch, šálkach aj ozdobách tematických vianočných kolekcií, ktoré už 6. rokom pre značku Rosenthal maľuje česká výtvarníčka Renáta Fučíková. Poďme spoločne preniknúť do tajov vianočného kúzla všetkých kolekcií.
Vianočný porcelán Rosenthal a jeho český príbeh

Poetika českých Vianoc v príbehoch

Príbeh o tom, ako sa poetické české Vianoce stali svetovým hitom sa začal písať v roku 2016, kedy Renáta Fučíková bola oslovená značkou Rosenthal, či by nemala záujem pripraviť návrhy pre vianočnú kolekciu, ktorá by sa na pultoch ocitla pred Vianocami 2018.

Výtvarníčka najprv neverila vlastným ušiam, ale tak na spoluprácu so slávnou nemeckou porcelánkou, pre ktorú vianočné kolekcie dlhé roky pripravoval dánsky výtvarník Ole Winter, samozrejme prikývla. Po počiatočnom vzájomnom oťukávaní podpísala na začiatok 5 ročný kontrakt, ktorý bol v roku 2022 predĺžený.

Ako sama výtvarníčka v jednom z poskytovaných rozhovorov podotýka, spočiatku nebolo jednoduché vcítiť sa do vianočnej atmosféry v lete, kedy bolo nutné začať pripravovať úplne novú vianočnú kolekciu. Porcelán Rosenthal nakupujú zástupcovia rôznych firiem z celého sveta predovšetkým na kontraktoch po februárovom veľtrhu Ambiente vo Frankfurte. Predpokládá sa, že kolekcia tak už ten istý rok, najlepšie už počas októbra, bude na pultoch v obchodoch. Návrhy je preto potrebné robiť už s dvojročným predstihom. 

Vianočný tanier z kolekcie 2018

Vianočný tanier z kolekcie 2019

Vianočný tanier z kolekcie 2020

Vianočný tanier z kolekcie 2021

Vianočný tanier z kolekcie 2022

Vianočný tanier z kolekcie 2023

Poézia bielych Vianoc

Hoci poslednú dobu bývajú vianočné sviatky skôr na blate, ideálny Štedrý večer máme v predstavách zasypaný snehom. S týmito predstavami pracuje aj Renáta a v žiadnej kolekcií nechýba ako motív ľadovo iskriaci sa sneh, padajúce vločky alebo zasnežená krajina, či už mestská alebo vidiecka. Česká výtvarníčka tiež presvedčila svojich nemeckých partnerov, že Vianoce môžu mať aj inú farbu než len tradične červenú, zelenú a zlatú. Rozhodla sa využívať prirodzené, vysoké belosti porcelánu, použiť kombináciu červená, modrá, biela, teda české národné farby, a doplniť ich zlatou. 

To, že porcelánka Hutschenreuther, kde sa tieto limitované kolekcie vyrábajú, pristúpila na jej návrh vianočného farebného ladenia sa ukázalo ako výborný obchodný ťah, pretože Rosenthal sa stal bestselerom hneď na prvý rok, čo sa objavila na pultoch v obchode. 

Ideálny obraz vianočných sviatkov

Zatiaľ čo príbehy 1. kolekcie roku 2018 sa odohrávajú predovšetkým v zasneženej krajine, so žánrovými obrázkami stredoeurópskej zimy a zimných športov, zasadených do idylky minulého storočia, kde si nielen deti, ale aj zvieraktá a dospelí užívajú zimné radovánky na čerstvom vzduchu, tak následná 2. kolekcia 2019 sa pre zmenu hemží postavičkami, ktoré nakupujú na vianočných trhoch. Prarodičia sa starajú o vnúčatá, mamky kupujú darčeky a dobroty, zimné odpoludnie pomaly prechádza do noci a na mestečko sa sype sneh. Kolekcia 2020 je v poradí 3. s názvom Vianočné pečenie, zobrazuje príbehy, odohrávajúce sa predovšetkým v interiéroch, je jedno či v tých vidieckých alebo mestských. Autorka tentokrát využila motív domáceho pečenia v predvianočnom čase. Počas adventu sa u nás mnohé rodinné kuchyne zmenia na malé pekárne, kde vedľa seba tvoria podľa starých rodinných receptov vianočné cukrovinky pokojne aj tri generácie. Osvedčená kombinácia snehovo bielej farby porcelánu s modrou, červenou a zlatou je doplnená o oranžovú, evokujúcu farbu sviatočného vianočného pečenia.

Ukážky z vianočnej kolekcie Rosenthal 2021 Christmas Gifts / Vianočné darčeky.

Vianočná kolekcia Rosenthal 2022 Christmas Eve / Štedrý večer

Ukážky z vianočnej kolekcie Rosenthal 2022 Christmas Eve / Štedrá večer.

Štedrý večer v kruhu rodiny a priateľov

 Aké by to boli Vianoce, keby sme nevideli tú radosť v detských očiach a srdciach pri rozbaľovaní darčekov a obdarúvaním blízkych. Práve týmto motívom sa Renáta inšpirovala vo svojej 4. vianočnej kolekcii kolekcii 2021 s názvom Vianočné darčeky. Vykreslenými detailami inšpiruje k prinášaniu radosti nielen v rámci svojej rodiny a priateľov, ale aj nabáda k prilepšeniu našim malým kamarátom zo živočíšnej ríše.  Obdarovanie lesných aj domácich zvieratiek tak tvorí ústredný motív väčšiny vianočných tanierov a tiež oboch vianočných hrnčekov. Opakujúcim sa prvkom sú holé zimné vetvičky s červenými bobuľkami vtáčieho zobu, niekde ešte doplnené prepracovanými kresbami vtáčikov. 5. vianočná kolekcia 2022, ktorú firma Rosenthal pomenovala Christmas Eve – Štedrý večer. Výtvarníčka sa v nej vydala opäť do idylických dôb minulých storočí, nielen do domácností, ale tiež do záhrad, alejí a zasnežených námestí. Žánrové obrázky s dominujúcou modrou farbou vyvolávali pokoj v duši a pocit harmónie so zimnou prírodou.

Vianočná symfónia v meste

Tohtoročná vianočná kolekcia Christmas Sounds samozrejme nadväzuje na kolekcie predošlé a veľmi pekne sa s nimi dá skombinovať, pretože rukopis autorky je značný a viditeľný aj napriek odlišným motívom. Tradičné farebné ladenie do modrej, červenej a zlatej na snehobielom podklade je doplnené o zelenú, farbu vianočných stromčekov, ktoré sa v novej kolekcii vyskytujú vo veľkom počte.
V poradí už 6. vianočná kolekcia od rovnakej autorky, Renáty Fučíkovej, sa vyznačuje tým, že e vyznačuje tím, že napospol všetky vianočné výjavy sa odohrávajú v meste. A to v podobe zasnežených ulíc s cinkajúcimi električkami, spievajúcimi hlúčikmi dospelých aj detí pri vianočnom stromčeku na trhoch, kde im hrajú na rôzne hudobné nástroje malí aj veľkí muzikanti a nad nim poletujú čajky a holuby.
Nájdete v nej opäť drobné dekorácie na stromček, taniere a tácky na koláčiky  v tvare hviezd aj klasické, guľaté, šálky s podšálkami a vianočné hrnčeky, hracie skrinky, ktoré tohtoročné Vianoce potešia svojich majiteľov nemeckou vianočnou skladbou O du fröhliche, o du selige .  Vo vianočnej kolekcii Rosenthal samozrejmě nájdete aj ďalšie vianočné dekorácie, ktoré ste si obľúbili, ako napr. svietnik na čajovú sviečku, snežitko aj darčekové plechové krabičky na koláčiky, ktoré sú tohto roku po prvýkrát okrúhle, nie hranaté, ako v predošlých rokov. Nechýbajú ani obrúsky, ladiace s kolekciou.
Nová vianočná kolekcia Rosenthal 2023 je k dostatiu vo všetkých kamenných predajniach Potten & Pannen-Stanek alebo na našom e-shope pottenpannen.cz., pre zákazníkov na Slovensku tak na pottenpannen.sk.

Renáta Fučíková pre časopis Forbes hovorí:

Renáta Fučíková o spolupráci s porcelánkou Rosenthal v rozhovore pre časopis Forbes už v roku 2019 hovorí:
„V bavorskom pohraničnom mestečku Selb, kde Rosenthal sídli, sa slávia Vianoce takmer rovnako ako u nás. Hory, ktorými prechádzajú štátne hranice, nebývali predelené, ale po storočia naopak boli akým si spojivom. Takže pokiaľ navrhujem na porcelán výjavy zobrazujúce české tradície, v Bavorsku sa s nimi radi stotožňujú. Vďaka tomu spoločne posielam do celého sveta obraz našich najkrajších sviatkov.“
Časť kolekcie Christmas Eve-Štedrý večer je ponúkaná nielen v časovo, ale aj v kusovo limitovanej edícii, preto sa nevyplatí s nákupom vyčkávať, ale radšej hneď  nakupovať.

Ukážky vianočnej kolekcie Rosenthal Christmas Sounds 2023 - Ako sa vám pači?