Recept na vianočné perníčky, ako ich možno nepoznáte

21. júla 2022
Recept na vianočné perníčky, ako ich možno nepoznáte
Advent máme za dverami, aj keď to vonku za oknami zatiaľ tak nevyzerá. Nalaďte sa na tohtoročné Vianoce a upečte si cez víkend perníčky podľa receptu od majstrov cukrárov z USA. 


Počet porcií: cca 16 veľkých perníčkov

Ingrediencie

na perník

360 g polohrubej múky

225 g masla (zmäknuté, izbovej teploty)

300 g trstinového cukru

1 vajce

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 čajová lyžička strúhaného muškátového oriešku

1 čajová lyžička mletého klinčeka

1 čajová lyžička mletej škorice

1 čajová lyžička mletého zázvoru

½ čajovej lyžičky soli

na Kráľovskú polevu

225 g preosiateho práškového cukru

80 g bielkov izbovej teploty (2 vajcia)

1 lyžička citrónovej šťavy (1/2 citrónu)

Postup

Ako na perníčky:

  • Do misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a korenie a odložte bokom.
  • V ďalšej mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, do nej pridajte vajce a soľ. V ruke to ale rozhodne nezvládnete. Ak by ste nemali kuchynského robota, zoberte si na pomoc ručný šľahač alebo tyčový mixér s nadstavcom metlička na šľahanie. Až keď sa vám ingrediencie dokonale spoja, prisypte múku, vymeňte metličku za hnetacie násady a vypracujte cesto. 
  • Ak máte kuchynského robota, tak pripojte plochý šľahač a ušľahajte maslo s cukrom do peny na stupni 4. Potom znížte na stupeň 2, pridajte vajce a soľ a dokonale premiešajte. Počas chodu následne pridajte preosiatu múku a vymiešajte hladké cesto.
  • Hotové cesto položte na potravinársku fóliu, preložte tak, aby bolo cesto zakryté a vyvaľkajte valčekom na hrúbku cca 0,5 cm, zaviňte do valčeka a vložte na 20 minút do chladničky.
  • Vyberte z chladničky, rozviňte valček a odstráňte vrchnú vrstvu fólie. Pomocou obľúbených vykrajovačiek vykrajujte z cesta perníčky a poskladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie. 
  • Pečte 10-12 minút v rúre predhriatej na 180 °C.  Perníčky budú hotové, akonáhle budú na povrchu suché, ale pritom ostanú mäkké na dotyk.
  • Hotové perníčky nechajte vychladúť na mriežke.

Ako na Kráľovskú polevu:

  • Vyšľahajte bielky do peny. Pomocou kuchynského robota penu dosiahnete za malú chvíľku pri použití metly stupeň 6.
  • Pridajte citrónovú šťavu a postupne prisypávajte práškový cukor, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Vychladnuté perníčky ozdobte podľa svojej fantázie.

Videonávod, ako na vianočné perníčky


SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY