Dĺžka prípravy celého menu: 90 minút
Počet porcií: 4-6
Plnená bravčová panenka so zemiakovými pusinkami
plnené mäso:
1 väčšia bravčová panenka
150 g čerstvý kozí syr
2 polievkové lyžice sterilizovaných brusníc
soľ podľa zvyku
korenie podľa zvyku
pesto:
100 g rukoly
80 ml olivového oleja
45 g parmezánu
20 g jadier vlašských orechov
1 strúčik cesnaku
1/2 čajovej lyžičky soli
pommes duchesse:
1 kg zemiaky
150 ml smotana na varenie
120 g maslo
3 vajcia
soľ, korenie a muškátový oriešok
Videorecept
Postup:
1. Najprv si pripravte pesto. Do nádoby mixéru nalejte olivový olej a pridajte všetky ostatné ingrediencie. Začnite na rýchlosti 2 a postupne zvyšujte na rýchlosť 4, pokiaľ pesto nie je úplne premiešane, ale má hrubšiu konzistenciu.
2. Panenku osoľte a okoreňte, ostrým nožom po celej dĺžke nadrežte a paličkou naklepte do plátu vysokého cca 2 cm.
3. Pesto rozotrite na naklepaný plát mäsa tak, že po stranách necháte voľné miesto. Posypte rozdrobeným syrom a brusnicami.
4. Mäso zaviňte do rolády a na niekoľkých miestach zviažte motúzom. Zviazanú roládu vložte na pekáč.
5. Pečte 50 minút v rúre predhriatej na 180°C. Po vybratí z rúry prestrihnite a odstráňte motúz, prekryjte alobalom a nechajte cca 10 minút odpočinúť.
6. Akonáhle dáte piecť mäso, dajte ohriať osolenú vodu na zemiaky. Zemiaky ošúpte a varte do mäkka (cca 20 minút).
7. Ľahko ohrejte smotanu a nechajte v nej rozpustiť maslo. Zmes osoľte, ľahko okoreňte a nastrúhajte štipku muškátového orieška.
8. Z uvarených zemiakov zlejte vodu a buď v kuchynskom robote alebo ručne vymiešajte pyré. Akonáhle ľahko vychladne, prilejte smotanovú zmes a pridajte 2 žltky a znovu dobre premiešajte.
9. Pomocou cukrárskej zdobičky s najväčšou špičkou alebo prestrihnutého silnejšieho igelitového sáčku tvorte pusinky. Zvoľte taký podklad, aby ste ich mohli dať do mrazničky.
10. Pusinky nechajte mraziť 30 minút. Potom ich vyberte, naskladajte na plech na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre rozohriatej na 220 °C 15 minút.