S vodou z kohútika ušetríte peniaze aj odpad. Dve úspory jednou kvapkou.

04. augusta 2022
S vodou z kohútika ušetríte peniaze aj odpad. Dve úspory jednou kvapkou.
Žijeme v krajine s nadpriemerne kvalitnou vodou z kohútika, napriek tomu sa v Česku a na Slovensku rok čo rok zvyšuje spotreba balenej vody. Tá samozrejme znamená veľa plastového odpadu. Máte doma tvrdú vodu alebo na osvieženie chcete bublinky? Na oboje existuje ekologické riešenie. A mimochodom, vedeli ste, že 22. marec je Svetovým dňom vody?
S vodou z kohútika ušetríte peniaze aj odpad. Dve úspory jednou kvapkou.

Na každom litre záleží

Priemerný Čech denne spotrebuje zhruba 89 litrov vody. Spotreba vody na osobu síce od roku 2013 stúpa, ale stále sme asi tak na polovici oproti našej vlastnej priemernej spotrebe v 80. rokoch. Aj medzi európskymi štátmi patríme medzi tie šetrnejšie. Južné štáty ako Španielsko či Portugalsko majú spotrebu násobne vyššiu, Taliansko sa dokonca „pýši“ zhruba 245 litrov na hlavu denne. Ešte vyššia priemerná spotreba, až k 300 litrom denne, bola pred pár rokmi bežná v USA. Našťastie už aj tam klesá. Nám samozrejme nahráva miernejšie podnebie, aj tak sú ale výsledky závislé na osobnej zodpovednosti voči prírode.

Napriek tomu, že si teda vedieme vlastne dobre, nemali by sme zaspať na vavrínoch. Najväčší priestor pre úsporu vody v domácnosti je používanie úsporných spotrebičov. Umývačkou riadu môže pretiecť priemerne 30, ale tiež 15 litrov vody, spotreba vody v práčke sa pohybuje medzi 40 až 80 litrov na jedno pranie. Samozrejmosťou je púšťať spotrebiče len vtedy, keď sú dostatočne naplnené, a niekoľko desiatok litrov vody denne môžete tiež ušetriť sprchou namiesto napustenej vane (rozdiel je zhruba 40-70 litrov).

Vytrieďte zo života PET fľaše

Priama spotreba vody k pitiu alebo príprave jedál je oproti týmto číslam zdanlivo minimálna. Úzko sa však spája s ďalšou témou, a to produkovaním odpadu. Konkrétne plastov. Aj v Česku, kde má pitnú vodu z kohútika k dispozícii takmer 95 % domácností, rastie obľuba balenej vody. Pritom nemá reálny dôvod. Keby každý dospelý denne vypil len 1,5 litra vody (odborníci odporúčajú ešte o liter viac), za rok spotrebuje 365 plastových fľaš. Rodina s dvoma deťmi sa tak ľahko dostane aj na tisícku fľiaš ročne. A všetky tieto fľaše musí niekto kúpiť, priniesť a potom zase odniesť, ideálne do žltého kontajneru na recykláciu. Česi sú v recyklovani premianti, ale aj tak sa bavíme o odpade, ktorý primárne nie je vôbec nutný.

Filtrujte len to dobré

Kvalitu svojej vody z kohútika hodnotí ako výbornú 72 % respondentov prieskumu z roku 2019. Bez debaty však v Českej republike existujú miesta, kde je voda tvrdšia (veľmi mineralizovaná), a teda chuťovo výraznejšia. Tento problém ale ľahko vyrieši filtračná kanvica. Napríklad filtre kanvice Brita preukázateľne riešia nielen tento problém, ale znižujú tiež obsah chlóru, herbicídov, pesticídov aj ťažkých kovov a vie účinne redukovať aj tvrdosť vody. Výsledkom je čistejšia chuť aj zloženie, a navyše vás už nebude trápiť vodny kameň usadený v kuchynských spotrebičoch. Filtrácia vody v domácnosti skrátka rieši nielen chuť vody na priamu spotrebu, ale tiež jej vhodnosť na tepelné spracovanie. O tom, že namiesto kilogramov plastu používate recyklovateľné filtre, v ktorých sa len vymení náplň, ani nehovoríme.

Filtrácia vody je najlepšie riešenie

Miesto stoviek jednorázových plastov si domov prinesiete elegantnú kanvicu z certifikovaného materiálu a raz za jeden mesiac vymeníte filter. To je všetko. Práve Brita ponúka okrem kanvice a fliaš, ktoré fungujú podobne a je ideálna na cestovanie alebo na použitie počas dňa. Ročne tak znížite spotrebu plastov o stovky PET fliaš a ušetríte rozhodne stovky eur. Liter najlacnejšej balenej vody vás vyjde cca na 0,30–0,40 Eurocentov, liter filtrovanej vody z kohútika (ktorú teda navyše nemusíte odnikiaľ ťahať) na 0,06 Eurocentov. Keď si navyše vyberiete práve filtračnú kanvicu značky Brita, za vrátenie recyklovateľých filtrov dostanete finančnú odmenu v hodnote 15 % ceny nového filtra. A tak šetríte ešte viac. Za ušetrené peniaze si môžete časom k fiiltračnej kanvici zaobstarať napríklad prístroj na výrobu bubliniek a vyrábať si aj vlastnú perlivú vodu.

Súvisiace a odporúčané produkty