Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
Exkluzívny múčnik na sviatočné jesenné popoludnie.


Doba prípravy: 70 minút ( príprava + pečenie bez kysnutia)

Suroviny zodpovedajú bábovkovej forme s objemom 2,3 l (12–14 porcií)

Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka

Rakúska kysnutá bábovka so sušeným ovocím a cukrovou polevou 

Ingrediencie

na cesto:

  • 450 g hladká múka
  • 250 g sušené ovocie
  • 230 g mlieko
  • 100 g maslo
  • 80 g cukor kryštálový alebo praškový
  • 20 g droždie
  • 2 vajcia veľkosť M
  • 1 bio citrón
  • 8 g soľ
  • 2 g mletý aníz

na sirup:

  • 80 g cukor kryštálový alebo práškový
  • 80 g voda
  • 20 g rum
  • šťava z 1 citróna

na polevu:

  • 100 g cukor práškový
  • 20 g espresso
  • 10 g mak
  • 10 g olej

na dokončenie:

  • 50 g mäkkého masla
  • 50g plátkov mandlí

Postup

1. Odvážte si potrebné množstvo, múka, vajcia aj droždie by mali mať izbovú teplotu. 2. Do veľkej misy alebo do misy kuchynského robota preosejte múku, pridajte cukor, soľ, droždie, korenie, nastrúhanú citrónovú kôru, vajce a vlažné mlieko. Vypracujte cesto, v robote vám to bude trvať cca 2 minúty.

Microplane Premium Classic nerezové strúhadloMicroplane Premium Classic nerezové strúhadlo


Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03

3. Potom pridajte kúsky studeného masla a pokračujte v hnetení, kým cesto nie je elastické a nelepí sa. To trvá ďalších 10 až 15 min.

4. Úplne nakoniec opatrne vmiešajte na kúsky nasekané sušené ovocie, cesto prikryjte utierkou alebo fóliou a dajte na teplé miesto kysnúť.

5. Objem po vykysnutí by mal byť najmenej dvojnásobný.

6. Medzitým vymastite bábovkovú formu zmäknutým maslom a vysypte plátkami mandlí. 


7. Vykysnuté cesto opatrne pomúčte a uprostred urobte dieru. Potom ho preneste do formy tak, aby vo všetkých miestach malo rovnakú hrúbku. Nechajte opäť na teplom mieste kysnúť, kým nevykysne nad okraj formy. Po vykysnutí vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte asi 35 až 40 minút dozlatista. Pred vytiahnutím skúste špajlou, či sa cesto nelepí.

8. Asi 5 minút pred predpokladaným koncom pečenia si pripravte sirup. Uvarte všetky ingrediencie, šťavu vytlačte z citróna, z ktorého ste predtým nastrúhali kôru do cesta. Ešte horúcu bábovku tak vyklopte a polejte práve sa variacim sirupom. Následne nechajte bábovku na mriežke dobre vychladnúť. 


9. Polevu si pripravíte vymiešaním cukru, espressa, maku a oleja metličkou dohladka, s čím vám opäť môže pomôcť kuchynský robot.


10. Polevou polejte úplne vychladnutú bábovku, nechajte krátko zaschnúť a môžete servírovať. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY