Báječne osviežujúce dezerty zo záhrady podľa Josefa Maršálka, krok za krokom

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Báječne osviežujúce dezerty zo záhrady podľa Josefa Maršálka, krok za krokom
Pripravte si ľahký dezert s fúrou ovocia tak, ako ho robí obľúbený cukrársky mág Pepa Maršálek.
 

Letný dezert s tvarohom a ovocím zo záhrady (podľa Josefa Maršálka)

Doba prípravy: cca 90 minút

Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 24 cm

Báječne osviežujúce dezerty zo záhrady podľa Josefa Maršálka, krok za krokom

Ingrediencie

na základ:

  • 200 g hladká múka
  • 100 g práškový cukor
  • 125 g maslo
  • 1 g soľ
  • 10 g rum
  • olej na vymazanie formy

náplň:

  • 500 g mäkký plnotučný tvaroh
  • 150 g smotana na šľahanie 33%
  • 100 g práškový cukor
  • 10 g vanilkový cukor
  • 3 vajcia veľkosti M
  • 1 ks vanilkový puding s pravou vanilkou
  • 1 ks malý citrón kôra i šťava

na kompót:

  • 300 g ovocia zo záhrady
  • 25 g kryštálového cukru alebo práškového 
  • 10 g kukuričný škrob
  • 100 g voda
  • 25 g citrónová šťava

na dokončenie:

  • 200 g čerstvého ovocia zo záhrady

Postup

1. Na základ zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote múku, cukor, soľ a maslo a vytvorte posýpku. 

2. Nakoniec pridajte rum a pokračujte v miešaní v robote alebo ručným hnetením, kým nedostanete nerovnomerné veľké kúsky.  3. Tie opatrne vmačkajte do olejom vymazanej zapekacej koláčovej formy s priemerom 24 cm tak, že ju celú vyplníte. 

4. Pečte dozlatista asi 25 minút v rozohriatej rúre pri 160°C.

Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03

5. Do stolného mixéra odvážte všetky ingrediencie na náplň a rozmixujte dohladka. Dobre poslúži tiež tyčový ponorný mixér

6. Hladkú tekutú náplň bez kúskov nalejte na vopred upečený základ, teplotu stiahnite  na 150 °C a pečte ďalších 25 až 30 minút do zatuhnutia a dozlatista. 

7. Vyberte z rúry a nechajte dobre vychldanúť.

8. Na kompót zmiešajte v hrnci všetky ingrediencie a priveďte k varu. Varte cca 1 minútu. Za občasného miešania nechajte vychladnúť.

9. Na vychladený upečený koláč navrstvite čerstvé ovocie a zalejte studeným uvareným kompótom. Nakrájajte na porcie a servírujte.

Emile Henry keramický riad - zapekacia koláčová forma, dezertný tanier, modrá CalanqueEmile Henry keramický riad - zapekacia koláčová forma, dezertný tanier, modrá Calanque

Súvisiace a odporúčané produkty