Letný dezert s tvarohom a ovocím zo záhrady (podľa Josefa Maršálka)
Doba prípravy: cca 90 minút
Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 24 cm
Ingrediencie
na základ:
- 200 g hladká múka
- 100 g práškový cukor
- 125 g maslo
- 1 g soľ
- 10 g rum
- olej na vymazanie formy
náplň:
- 500 g mäkký plnotučný tvaroh
- 150 g smotana na šľahanie 33%
- 100 g práškový cukor
- 10 g vanilkový cukor
- 3 vajcia veľkosti M
- 1 ks vanilkový puding s pravou vanilkou
- 1 ks malý citrón kôra i šťava
na kompót:
- 300 g ovocia zo záhrady
- 25 g kryštálového cukru alebo práškového
- 10 g kukuričný škrob
- 100 g voda
- 25 g citrónová šťava
na dokončenie:
- 200 g čerstvého ovocia zo záhrady
Postup
1. Na základ zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote múku, cukor, soľ a maslo a vytvorte posýpku.
2. Nakoniec pridajte rum a pokračujte v miešaní v robote alebo ručným hnetením, kým nedostanete nerovnomerné veľké kúsky. 3. Tie opatrne vmačkajte do olejom vymazanej zapekacej koláčovej formy s priemerom 24 cm tak, že ju celú vyplníte.
4. Pečte dozlatista asi 25 minút v rozohriatej rúre pri 160°C.
5. Do stolného mixéra odvážte všetky ingrediencie na náplň a rozmixujte dohladka. Dobre poslúži tiež tyčový ponorný mixér.
6. Hladkú tekutú náplň bez kúskov nalejte na vopred upečený základ, teplotu stiahnite na 150 °C a pečte ďalších 25 až 30 minút do zatuhnutia a dozlatista.
7. Vyberte z rúry a nechajte dobre vychldanúť.
8. Na kompót zmiešajte v hrnci všetky ingrediencie a priveďte k varu. Varte cca 1 minútu. Za občasného miešania nechajte vychladnúť.
9. Na vychladený upečený koláč navrstvite čerstvé ovocie a zalejte studeným uvareným kompótom. Nakrájajte na porcie a servírujte.
Ďalšie recepty Pepu Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
03. februára 2023 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
09. decembra 2024 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek