Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
Jeseň, jeseň prichádza. A aby nám nerobila ťažkosti, trošku si ju prisladíme... Upečte si s nami netradičnú tortu cukrárského mága Josefa Maršálka, s mliečnou čokoládou, škoricou a muškátovým orieškom, ktorý vás zohreje aj nabije potrebnou energiou. 


Doba prípravy: cca 120 minút, z toho pečenie 45–50 minút + uležanie krému 8 hodín
uležanie hotovej torty 1 hodina


Suroviny zodpovedajú tortovej forme s priemerom 20/22 cm a teda 10–12 porciam



 
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka

Ingrediencie

na korpus:

  • 340 g kryštálový cukor
  • 270 g tekvicové pyré
  • 270 g hladká múka
  • 120 g olej
  • 100 g cmar
  • 5 g škorica mletá
  • 5 g jedlá soda
  • 3 g soľ
  • 2 g muškátový oriešok mletý
  • 2 vajcia veľkosť M

čokoládová náplň (ganache):

  • 200 g mliečna čokoláda
  • 100 g smotana na šľahanie 33%
  • 2 g morská soľ

na dokončenie:

  • 500 g smotana na šľahanie 33%
  • 100 g mini marshmallows
  • kakao na posypanie

Postup

1. Najprv rozmixujte dohladka upečenú tekvicu (hokkaido, maslovú alebo špagetovú) a vytvorte pyré. Potom do nádoby stolného mixéra pridajte olej, cmar a vajcia a všetko rozmixujte dohladka. Skvelo poslúži aj tyčový mixér. 

2. V mise zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a pridajte tekutú zmes.

3. Ručnou metlou vymiešajte do hladkej hmoty, ktorá po škorici dostane svetlo-hnedú farbu. Tekuté cesto nalejte do papierom vyloženej tortovej formy. Pečte pri 160 °C veľmi pomaly cca 45 až 50 min. Pred vytiahnutím skúste špajlou, či je torta vo vnútri prepečená. Upečený korpus nechajte vychladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy a nechajte na boku.

Pepa Maršálek- postup na tekvicovú tortu. Krok 1, rozmixovanie pečenej tekviceSmeg mixér 50´s Retro Style

Pepa Maršálek- postup na tekvicovú tortu. Krok 2, rozmixovanú tekvicu s cmarom a olejom vlejte do sypkých ingrediencií vo väčšej mise. Využiť môžete napríklad misu na šalát Emile Henry alebo Mason Cash.

Pepa Maršálek- postup na tekvicovú tortu. Krok 3, metličkou starostlivo zmes ručne rozmiešajte

4. Počas pečenia si pripravte čokoládovú náplň (ganache). Na ganache uvarte smotanu so soľou a ešte horúcu nalejte na rozlámanú mliečnu čokoládu v mise kuchynského robota, ak máte k dispozícii.  Pokiaľ ho nemáte, použite akúkoľvek nádobu, kde následne budete môcť pracovať so šľahačom alebo tyčovým mixérom so šľahacím nadstavcom. 

5. Zmes nechajte 2–3 minút povoliť a následne dôkladne premiešajte pomocou robota alebo ponorného mixéra.

 6. Hmotu nechajte v chladničke 6–8 hodín vyzrieť. K vychladenej ganache pridajte 500 ml šľahačky (smotany na šľahanie min. 33%) a pomaly vyšľahajte do pevného krému.

Pepa Maršálek- postup na výrobu čokoládovej canache. Krok 4Smeg sklenená misa ku kuchynskému robotu SMF02, SMF03

Pepa Maršálek – postup na jesennú tekvicovú tortu. Krok 5. S kuchynským robotom vám to pôjde lepšie a rýchlejšie.

Pepa Maršálek recept na jesennú tekvicovú tortu. Krok 6. Túto náplň perfektne našľaháte v kuchynskom robote, alebo pomocou kvalitného tyčového mixéra

7. Korpus dvakrát prerežte a naplňte pripravenou ganache. Povrch husto posypte mini marshmallows a ešte zasypte kakaom. Pred vlastným podávaním nechajte aspoň 1 hod. odležať v chladničke. Potom nakrájajte na porcie a servírujte. Dozdobiť môžete ešte tekvicovými semienkami.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY