Doba prípravy: cca 120 minút, z toho pečenie 45–50 minút + uležanie krému 8 hodín
uležanie hotovej torty 1 hodina
Suroviny zodpovedajú tortovej forme s priemerom 20/22 cm a teda 10–12 porciam
Ingrediencie
na korpus:
- 340 g kryštálový cukor
- 270 g tekvicové pyré
- 270 g hladká múka
- 120 g olej
- 100 g cmar
- 5 g škorica mletá
- 5 g jedlá soda
- 3 g soľ
- 2 g muškátový oriešok mletý
- 2 vajcia veľkosť M
čokoládová náplň (ganache):
- 200 g mliečna čokoláda
- 100 g smotana na šľahanie 33%
- 2 g morská soľ
na dokončenie:
- 500 g smotana na šľahanie 33%
- 100 g mini marshmallows
- kakao na posypanie
Postup
1. Najprv rozmixujte dohladka upečenú tekvicu (hokkaido, maslovú alebo špagetovú) a vytvorte pyré. Potom do nádoby stolného mixéra pridajte olej, cmar a vajcia a všetko rozmixujte dohladka. Skvelo poslúži aj tyčový mixér.
2. V mise zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a pridajte tekutú zmes.
3. Ručnou metlou vymiešajte do hladkej hmoty, ktorá po škorici dostane svetlo-hnedú farbu. Tekuté cesto nalejte do papierom vyloženej tortovej formy. Pečte pri 160 °C veľmi pomaly cca 45 až 50 min. Pred vytiahnutím skúste špajlou, či je torta vo vnútri prepečená. Upečený korpus nechajte vychladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy a nechajte na boku.
4. Počas pečenia si pripravte čokoládovú náplň (ganache). Na ganache uvarte smotanu so soľou a ešte horúcu nalejte na rozlámanú mliečnu čokoládu v mise kuchynského robota, ak máte k dispozícii. Pokiaľ ho nemáte, použite akúkoľvek nádobu, kde následne budete môcť pracovať so šľahačom alebo tyčovým mixérom so šľahacím nadstavcom.
5. Zmes nechajte 2–3 minút povoliť a následne dôkladne premiešajte pomocou robota alebo ponorného mixéra.
6. Hmotu nechajte v chladničke 6–8 hodín vyzrieť. K vychladenej ganache pridajte 500 ml šľahačky (smotany na šľahanie min. 33%) a pomaly vyšľahajte do pevného krému.
7. Korpus dvakrát prerežte a naplňte pripravenou ganache. Povrch husto posypte mini marshmallows a ešte zasypte kakaom. Pred vlastným podávaním nechajte aspoň 1 hod. odležať v chladničke. Potom nakrájajte na porcie a servírujte. Dozdobiť môžete ešte tekvicovými semienkami.
Ďalšie recepty Jozefa Maršálka
29. januára 2024 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
29. januára 2024 Josef Maršálek
Valentínske snehové pusinky Josefa Maršálka
29. januára 2024 Josef Maršálek
Letné ovocné sorbety s Josefem Maršálkom
29. januára 2024 Josef Maršálek
Sviatočná štóla podľa Josefa Maršálka
29. januára 2024 Josef Maršálek