Empanandy s nivou a pekanovými orieškami

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Empanandy s nivou a pekanovými orieškami
Na Silvestra jedine chlebíčky? Bez cesnakovej nátierky ani na krok? Skúste zmenu! Recept od Josefa Maršálka na slané pohostenie, ktoré môžete servírovať teplé aj studené, je to príležitosť ako tento roku skúsiť pohostiť svojich priateľov inak a ešte sa aj trošku vytiahnúť. 

Počet kusov: 50
Čas prípravy: cca 30 min + 20 min pečenie
Empanandy s nivou a pekanovými orieškami

Ingrediencie

Cesto: 

  • 450 g hladká múka
  • 15 g mletá paprika
  • 1 g chilli 
  • 12 g prášok do pečiva 
  • 100 g olivový olej
  • 85 g voda
  • 80 g suché biele víno
  • 5 g soľ

 

Náplň:

  • 250 g niva
  • 100 g natierkového maslo
  • 120 g sekané pekanové orechy
  • 120 g nadrobno nakrájaná cibuľa 
  • 2 g soľ

 Na dokončenie:

  • 10 g maldonská morská soľ

Postup

  • Do misy si odvážte všetky suché ingrediencie, krátko zamiešajte, potom pridajte vodu a víno a vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke asi 1 hodinu dobre oddýchnuť, cesto ale nesmie vyschnúť.  

  • Potom vezmite polovicu cesta a na pomúčenej ploche pomocou valčeka na cesto ju vyvaľkajte na hrúbku 2 až 3 mm
  • Guľatými vykrajovačkami s priemerom asi 8 až 9 cm vykrajujte kolečka. 
  • Na náplň zmiešajte všetky ingrediencie do hladkej pasty a uprostred každého kolečka pomocou čajovej lyžičky dajte väčšiu porciu náplne tak, aby sa vám pripravované taštičky podarilo správne uzavrieť a náplň počas pečenie nevytiekla. 

  • Odkladajte na plech, potrite vodou a posypte morskou soľou. 
  • Rovnakým spôsobom spracujte zvyšné cesto.  
  • Pečte pri 180°C asi 20 min. dozlatista. Podávajte čerstvé, pokojne ešte vlažné. 

Súvisiace a odporúčané produkty