Páj na oslavu jesene podľa Josefa Maršálka

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png

Páj na oslavu jesene podľa Josefa Maršálka

Vyskúšajte s nami upiecť koláč v klasických farbách jesene tak, ako ho pripravuje experimentátor a pokušiteľ, podľa ktorého pečeie celé Česko. Usmievavý Josef Maršálek využil sladké zemiaky – batáty úplne inak, než by ste čakali a jeho páj je vlastne taká vyšperkovaná torta na dokonalú oslavu jesene...

Batátový páj opitý rumom

Celkový čas prípravy: cca 90 minút, z toho čas pečenia: cca 2 x 25 min.

Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 26-28 cm a teda 12–14 porciám

Páj na oslavu jesene podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

Krehké cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 145 g masla
  • 50 g studenej vody
  • 30 g cukru krupice
  • 3 g soli

Náplň:

  • 2 vajcia veľkosti M
  • 3 žĺtky z vajec veľkosti M
  • 400 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 400 g uvarených batátov
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 40 g rumu
  • 5 g mletej škorice
  • 5 g mletého zázvoru
  • 2 g muškátového oriešku
  • 1 g soli

Sneh:

  • 100 g bielkov
  • 120 g cukru krupice
  • 10 g kukuričného škrobu

Na dokončenie:

  • gélové či práškové farby rozpustné v tukoch

Stačí len pár základných surovín

Naše tipy:

Rýchlejšie cesto na prípravu snáď ani nenájdete. Pri spájaní ingrediencií spolu a vypracovaní cesta je nutné hlavne pracovať rýchlo.  

Rýchlosť je dokonca dôležitým predpokladom na to, aby sa vám cesto podarilo. Na krehké cesto potrebujete len tri základné suroviny – hladkú múku, maslo a trochu ľadovej vody

Potom stačí už len štipka soli na zvýraznenie chuti a cukor. Všetko vložiť do misy a vypracovať cesto, ktoré potom necháte chvíľku odpočívať v chladničke.  

Postup

1. Na vypracovanie krehkého cesta zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote múku, cukor a štipku soli. Potom pridajte nakrájané studené maslo, ktoré pokojne môžete dať vopred na chvíľku do mrazničky a vytvoríte tak základ pre posýpku. 

2. Potom pridajte ľadovú vodu a veľmi rýchlo a krátko zamiešajte.  

3. Hotové cesto spracujte do gule, zabaľte ju do fólie a dajte chladiť do chladničky. 

4. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na asi 3 mm tenký plat do tvaru kruhu, ktorý pomocou valčeka potom prenesiete do olejom vymazanej koláčovej formy s priemerom 26 cm a poriadne ho do nej zatlačte až k okrajom. 

5. Dno poprepichujte na niekoľkých miestach vidličkou, aby sa pri pečení netvorili vzduchové bublinky.  

6. Cesto vo forme dajte piecť do vopred vyhriatej  rúry na 160°C  A pečte asi 25 až 30 min.

Náš tip: Môžete pridať aj pár suchých alebo keramických fazuli. To zabráni tomu, aby sa korpus nezrútil alebo nenapučal.  

7. Zvyšné cesto odrežte ostrým nožom a potom zafarbite na 3 až 4 odtiene jesenných farieb. Tieto kúsky cesta dajte do chladničky najmenej na hodinu odpočívať. 

8. Medzitým vložte do stolného mixéra všetky ingrediencie na náplň a vymixujte dohladka. Skvelo poslúži tiež tyčový mixér.

9. Hladkú tekutú náplň nalejte na vopred predpečený korpus, znížte teplotu na 150°C a pečte asi 20 až 25 minút do zatuhnutia. Koláč vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť.

10. Zafarbené cesto vyvaľkajte a pomocou ozdobných vykrajovačiek vytvorte lístky, ktoré dajte piecť do vyhriatej rúry na 160°C  asi 20 minút (aby nestratili farbu).

11. Na snehovú pokrývku zmiešajte bielky, cukor a škrob a vyšľahajte do pevného snehu, ktorým naplňte cukrárske vrecúško s veľkou hviezdicovou trubičkou a po obvode celého koláča nastriekajte pusinky. 

12. Takto nazdobený koláč dajte krátko zapiecť pod gril, do zhnednutia snehovej pokrývky.  

13. Zapečený koláč vyberte a pred podávaním ho ozdobte upečenými lístkami, ktoré ste si pripravili pomocou vykrajovačiek zafarbeného cesta. 

Súvisiace a odporúčané produkty