Láskavé vianočné pohladenie Pepu Maršálka – Sviatočné laskonky s mliečnou čokoládou

29. januára 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannensk/pottenpannenmedia/autori/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Láskavé vianočné pohladenie Pepu Maršálka – Sviatočné laskonky s mliečnou čokoládou
Domáce mini laskonky, ktoré sa nielen rozplynú na jazyku, ale budú doslova žiariť na sviatočnom stole. Príprava je o niečo náročnejšia, a to nielen na čas, ale výsledok rozhodne stojí za to. 

Počet kusov: 40

Doba prípravy: cca 120 minút + 4–5 hodín odležanej náplne


 
Láskavé vianočné pohladenie Pepu Maršálka – Sviatočné laskonky s mliečnou čokoládou

Tento jemne chrumkavý dezert je určený pre skúsenejších tvorcov sladkých pokušení; okrem času a istých skúseností budete potrebovať aj cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou a šablónu na laskonkové korpusy.

Sviatočné laskonky s kávou a mliečnou čokoládou podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie

snehová hmota (telo laskoniek)

  • 100 g bielkov
  • 200g cukru krupica
  • 50 g cukru múčka
  • 100 g mletých mandlí
  • 25 g espressa
  • 1 g soli

ganache (náplň):

na dokončenie:

  • 50 g karamelizované orechy
  • zlatá metalická farba (jedlá)
  • kakao

Postup

1. Bielky, cukor krupicu a espresso nahrejte za občasného miešania v miske vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre na 60 °C.

Nahrejte bielky, cukor a espresso  

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 01. Ak máte robota so sklenenou alebo keramickou misou, suroviny môžete ohriať rovno v nej.

 2. Zmes potom vyšľahajte do veľmi pevného snehu pomocou robota, ručného šľahača či tyčového mixéra so šľahacím nadstavcom.

Vyšľahajte veľmi pevný sneh

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 02. Smeg Dolce & Gabbana kuchynský robot SMF03

3. Následne stierkou opatrne vmiešajte zmes práškového cukru a mletých mandlí.

Vmiešajte zvyšok surovín

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 03.

4. Vzniknutú hladkú hmotu rozotrite cez šablóny na plech, vyložený papierom na pečenie. Pracujte rýchlo, aby hmota nepovolila. Hneď ako máte plech hotový, ihneď vložte do dobre vyhriatej rúry na 130 °C pečte asi 40 minút alebo kým nie sú celkom vysušené.

5. Ešte vlažné korpusky postriekajte pomocou štetca kakaom, ktoré si rozpustíte v malom množstve vody.

6. Úplne nakoniec dozdobte rozstrekom zlatej farby, rozpustenej tentokrát v malom množstve číreho alkoholu (vodka, ovocná pálenka, biely rum).

7. Počas pečenia si pripravte ganache: V mise rozlomte čokoládu na kúsky.

Pečte na 130 °C cca 40 minút

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 04

Ganache pripravte počas pečenia

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 05. Do misy z odolnej britskej kameniny Mason Cash môžete vriacu smotanu naliať bez obáv.

Náplň vyšľahajte do tuhej emulzie

Pepa Maršálek – Vianočné laskonky s mliečnou čokoládou 06
Sviatočné minilaskonky Pepy Maršálka, servírované na porceláne Rosenthal 2021, kolekcia Vianočné darčeky (Christmas Gifts)

8. Priveďte k varu smotanu so soľou a nalejte ju na rozlámanú čokoládu. Nechajte chvíľku povoliť a následne metličkou rozmiešajte do hladka; potom pridajte zmäknuté maslo a miešajte do rozpustenia. 

9. Nakoniec po častiach primiešajte olivový olej. Potom celú zmes dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom do hladkej emulzie. 9. Hotovou zmes nechajte pri izbovej teplote aspoň 4–5 hodín dozrieť

10. Potom cukrárske vrecúško s ozdobnou špičkou naplňte ganache, vytlačte na vnútornú, neozdobenú časť polovice korpusov primerané množstvo a opatrne priklopte horný diel, zlatom pokropenou plôškou hore.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY