FAQ Často kladené otázky k riadu Ballarini

16. júna 2022
FAQ Často kladené otázky k riadu Ballarini
Ballarini a jeho nepriľnavý, naozaj odolný riad – všetko, na čo ste sa chceli opýtať.
FAQ Často kladené otázky k riadu Ballarini

Možno používať riad s nepriľnavým povrchom bez použitia oleja alebo tuku?

Nepriľnavé panvice BALLARINI sú perfektné na smaženie na minime tuku. Avšak existujú rozumné dôvody, prečo je dôležité používať aspoň malé množstvo tuku. Pri opekaní mäsa v horúcom tuku sa mäsové póry uzatvárajú rýchlejšie a mäso tak zostane jemnejšie. Navyše olej a maslo sú dôležitým nositeľom chuti a sú základným prvkom gurmánskej kuchyne. Tuk napomáha lepšiemu rozloženiu lipofilných vitamínov A, D, E a K. Tieto dôležité vitamíny môže náš organizmus vstrebať len po ich rozložení. 

Čo musím urobiť pred prvým použitím riadu s nepriľnavým povrchom?

Pred prvým použitím vášho riadu odstráňte všetky ceduľky a nálepky a umyte ho v rukách. Viac informácií o starostlivosti, ktorá zaistí dlhovekosť vášho riadu nájdete v našom špeciálnom článku.

Ako mám čistiť panvicu (alebo hrniec) s nepriľnavým povrchom?

Nechajte váš riad pred umytím vychladnúť. Odporúčame riad vždy umývať v rukách. Používajte jemnú hubku a tekutý čistiaci prostriedok. Na umývanie v umývačke riadu odporúčame používať tekutý čistiaci prostriedok na riad a voliť program s nízkou teplotou umývania. To napomôže ochrane vašich hrncov a panvíc, ale aj životnému prostrediu. Umývanie v umývačke riadu neovplyvňuje kvalitu riadu, ale môže spôsobiť jeho vyblednutie. Pri hliníkovom riade bez vonkajšej ochrannej vrstvy sa môže urýchliť proces oxidácie, čo zanecháva viditeľné následky. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky, drôtenú hubku, prášok do umývačky riadu ani kuchynský čistič.

Ak je to potrebné, hrnce a panvice môžete umývať v umývačke riadu, ale prednostne by ste ich mali umývať v rukách. Avšak riad vyrobený zo surového hliníka alebo z hliníka bez povrchovej úpravy nie je vhodné umývať v umývačke riadu vôbec.

Opotrebuje sa nepriľnavý povrch?

V ponuke riadu BALLARINI nájdete dva rôzne druhy nepriľnavých povrchov. Prvý z nich je vyrobený na báze PTFE: polytetrafluóretylénu. Druhým typom nepriľnavých povrchov BALLARINI je keramický povrch. Nepriľnavý povrch riadu z PTFE sa pri štandardnom použití v domácnosti neopotrebuje. Dlhá životnosť produktu je zaručená len pri správnom a opatrnom používaní riadu. Vo väčšine prípadov sa nepriľnavý povrch PTFE ničí iba prehrievaním (nad 260 °C), poškriabaním kovovým kuchynským náčiním alebo používaním abrazívnych čistiacich prostriedkov. Riad by ste tiež nemali rozohrievať príliš dlho naprázdno.

Pri riade s keramickou nepriľnavou úpravou povrchu tiež neodporúčame rozohrievať naprázdno. Prehriatie môže vysušiť povrch riadu a spôsobiť tak praskliny. Na tento typ poškodenia sa záruka nevzťahuje.

Možno používať kovové kuchynské náčinie na riad s nepriľnavým povrchom?

Pred použitím kovového kuchynského náčinia odporúčame pozorne si prečítať návod na použitie vašej panvice alebo vášho hrnca. Niektoré kolekcie riadu sú relatívne odolné voči použitiu kovového kuchynského náčinia bez ostrých hrán - napríklad panvice Torino. Avšak drevené a plastové kuchynské náčinie je jemnejšie, a tak vhodnejšie, ak chcete zabrániť poškodeniu riadu. Kovové kuchynské náčinie skracuje životnosť vášho riadu. Nikdy nepoužívajte ostré kuchynské náčinie alebo riad s ostrými hranami a nikdy nekrájajte potraviny priamo v hrnci alebo v panvici. 

Aký typ kuchynského náčinia mám používať na riad s nepriľnavým povrchom?

Odporúčame používať drevené, plastové alebo silikónové kuchynské náčinie. Všeobecne by ste sa mali vyhýbať použitiu špicatých alebo ostrých kuchynských nástrojov, pretože môžu poškriabať nepriľnavý povrch, a tak dôjde k porušeniu záruky.

Z čoho je vyrobený nepriľnavý povrch PTFE a je bezpečný na použitie?

Tradičný nepriľnavý povrch Ballarini (čierny, svetlý a Granitium) obsahuje PTFE (polytetrafluóretylén). V súčasnosti tento druh polyméru zaručuje pri riade tie najlepšie možné nepriľnavé vlastnosti. Polytetrafluóretylén je fluoropolymér, ktorý tvoria molekuly obsahujúce uhlík a fluór. Zdravotnícke orgány v Spojených štátoch, v Kanade, v Európe a ostatných krajinách schválili použitie nepriľnavého povrchu PTFE pre kuchynský riad, ktorý prichádza do kontaktu s potravinami. Ide o inertnú látku, ktorá chemicky nereaguje s potravinami, vodou ani čistiacimi prostriedkami.

Je používanie riadu s poškriabaným nepriľnavým povrchom nebezpečné pre zdravie?

Podľa Federálneho inštitútu na hodnotenie rizík v Taliansku použitie poškriabaných hrncov a panvíc nepredstavuje žiadne riziko pre zdravie spotrebiteľa. Avšak je vhodné ich vymeniť jednoducho preto, že už nemajú svoje špecifické nepriľnavé vlastnosti.

Čo sa stane pri prehriatí riadu s nepriľnavým povrchom?

Pri vysokých teplotách sa môže kvalita povrchu zhoršovať. Môže strácať farbu alebo svoje nepriľnavé vlastnosti.

Ako môžem predchádzať prehrievaniu riadu s nepriľnavým povrchom?

Nepriľnavé panvice na vyprážanie je vhodnejšie zahrievať pri strednej alebo miernej teplote. Ak necháme zahrievať prázdnu panvicu na tepelnom zdroji, vyššie teploty (nad 350 °C) možno dosiahnuť za pár minút. Nelepivé riady by sme tak nikdy nemali nechávať prázdne a/alebo bez dozoru na tepelnom zdroji. Čo sa týka riadu vybaveného technológiou "Thermopoint", prázdnu panvicu môžeme nechať rozohriať až do chvíle, kým sa ukazovateľ Thermopoint sfarbí zo zelenej do červenej farby. V tomto bode bola dosiahnutá ideálna teplota na varenie, môžeme vložiť potraviny a znížiť plameň, aby sme ušetrili energiu.

Možno odstrániť škvrny, ktoré sa objavia na nepriľnavom povrchu po jeho prehriatí?

Prehrievanie môže mať vplyv na nepriľnavé vlastnosti riadu a nepriľnavosť tak časom môže úplne vymiznúť. Škvrny možno vyčistiť neabrazívnou polyuretánovou hubkou. Na odolnejšie škvrny môžete skúsiť zahriať 240 ml destilovaného octu s 240 ml vody. Umyte, opláchnite a osušte panvicu.

Čo je to PFOA?

V poslednej dobe médiá venovali veľa pozornosti spojeniu medzi PFOA (kyselina perfluóroktánová) a nepriľnavým povrchom. Nepriľnavý povrch BALLARINI nepbsahuje PFOA. PFOA je zlúčenina v minulosti používaná ako prísada pri výrobe polytetrafluóretylénu (PTFE) v množstve niekoľkých častíc na milión (ppm). PFOA už sa nejaký čas pri spracovaní surovín používaných na výrobu nepriľnavých materiálov nepoužíva. Táto zlúčenina tak nie je prítomná v nepriľnavom riade a výrobcovia plastov, ktorí tiež vyrábajú fluóropolymér, ju vo svojej výrobe prestali používať v roku 2010. Takže ciele úplnej eliminácie tejto zlúčeniny vo výrobných procesoch boli dosiahnuté dokonca o päť rokov skôr, než bolo plánované.

Obsahujú produkty Ballarini nanomateriály?

Nie, naše produkty neobsahujú nanomateriály.

Aké sú výhody riadu s nepriľnavým povrchom?

Prieskum trhu ukázal, že 90 % všetkého predaného riadu je s nepriľnavým povrchom. Riad s nepriľnavým povrchom je perfektný na rôzne použitie v kuchyni. Od vyprážania potravín, ktoré sa bežne rýchlo prichytia, ako sú volské oká, palacinky alebo opečené zemiaky, riad je tiež skvelý na prípravu iných kulinárskych špecialít - najmä pokiaľ vyžadujú prípravu na malom množstve tuku. Ľahké umývanie je ďalší plusový bod, ktorý robí z riadu s nepriľnavým povrchom nenahraditeľného pomocníka pre celý rad kuchárov aj šéfkuchárov.

Ktorý riad mám použiť na rôzne jedlá?

Všeobecne môžete použiť akýkoľvek typ riadu na prípravu zeleniny, rýb, mäsa a cestovín. Samozrejme, rôzne hrnce a panvice majú rôzne tvary a svoje výhody, a tak sú vhodnejšie pre niektoré pokrmy. Preto ponúkame široký rad riadu na všeobecné i špeciálne účely.

Aký je rozdiel medzi keramickým povrchom a štandardným nepriľnavým povrchom PTFE?

Keramické povrchy oproti štandardným PTFE povrchom obsahujú iné suroviny, vďaka ktorým riad získava svoje nepriľnavé vlastnosti. Keramický povrch je zmiešaný povrch, ktorý obsahuje tak organické, ako aj anorganické látky. Bázu štandardného nepriľnavého materiálu PTFE tvoria fluóropolyméry (uhlík a fluór). Kvalitný tradičný nepriľnavý povrch PTFE (či už čierny, svetlý alebo Granitium) má oveľa dlhšiu životnosť ako keramický povrch.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY