Zelená pre GreenPan. Zdravé varenie začína pri zdravom riade

27. júna 2022
Zelená pre GreenPan. Zdravé varenie začína pri zdravom riade
Pred 14 rokmi sme túto značku u nás uvádzali na trh. Dnes máme tú česť predstaviť vám 5. generáciu moderných "zelených " panvíc a ďalšieho riadu s absolútne prírodným, nepriľnavým a bezpečne oderuvzdorným keramickým povrchom.
Zelená pre GreenPan. Zdravé varenie začína pri zdravom riade

Keramická nepriľnavá revolúcia pre zdravšie životné prostredie


Láska k prírode a nutnosť chrániť životné prostredie doviedla dvoch spolužiakov k vynálezu "zeleného", prírodného nepriľnavého povrchu. Jan Helskens a Wim de Veirman, dvaja chlapci žijúci vo Flámskej časti Belgicka, sa zhodne trápili sprievodnými aspektmi v tej dobe vyrábaných nepriľnavých povrchov, ktoré uvoľňovali toxíny pri prehriatí a všetky boli vyrobené s dopomocou PFOA, značne nešetrné k prírode. Dvaja obyvatelia Flámska sa tak vydali vytvoriť novú, k prírode šetrnejšiu alternatívu.Túžba prispieť k zlepšeniu životného prostredia bola skutočne silná, a tak po mnohých rokoch pokusov a experimentovania nakoniec v roku 2007 uviedli na trh prvú "zelenou panvicu" so zdravým nepriľnavým povrchom, vyrobeným z derivátu piesku, v tej dobe skutočne ojedinelým revolúčnym riešením. Zrodil se nepriľnavý povrch ThermolonTM.

Video: GreenPan Premiere – ekologické nádobí, ve kterém nejen uvaříte


Panvica, čo zmení vašu kuchyňu a myslenie

Ľahké, na všetky zdroje ohrevu a ekologické. Panvice s najlepším keramickým povrchom na trhu. Prečo si myslíme, že sú skvelé?

1.perfektné na prípravu zeleninových a vaječných jedál alebo dusených či inak pomaly pripravovaných mias, skrátka jedál, ktoré ku svojej príprave potrebujú nízku až strednú teplotu. 

2. Vďaka ich nepriľnavému povrchu na nich môžete jedlá pripravovať len pomocou malého množstva tuku, alebo úplne bez neho. Samozrejme, úprimne, smažiť úplne bez tuku – komu z vás by to chutilo?

3. Ich povrch je veľmi odolný, takže ho pri bežnom zaobchádzaní nepoškriabete. Väččšinu nepriľnavých povrchov na báze teflónu, napriek všetkej snahe a užívaniu len toho správneho náradia po nejakej dobre tak či tak odriete. S povrchom ThermolonTM sa vám toto stať nemôže.

4. Veľmi jednoducho sa udržujú čisté. Väčšinou si pri čistení vystačíte so servítkou alebo mokrou hubkou s kvapkou tekutého prostriedku. Keramické panvice Greenpan môžete dať aj do umývačky riadu, my ale odporúčame radšej ručné umývanie. Vzhľadom na používanie silno detergentých umývacích prostriedkov v umývačke riadu aj tento povrch časom môže zmeniť svoje skvelé vlastnosti. 

5. Ich používanie je univerzálne, panvice a nádoby GreenPan môžete používať nielen na všetkých zdrojoch ohrevu, ale tiež na zapekanie v rúre.

6. A v neposlednom rade výroba riadu so "zeleným" nepriľnavým povrchom ThermolonTM  je šetrná k našej prírode.

ekológia a udržateľnosť

Jasný príkaz dnešnej doby – ekológia a udržateľnosť

To sú zelené keramické panvice GreenPan. A prečo hovoríme, že ich nepriľnavý povrch je vytvorený len z prírodných materiálov? Pretože to tak skutočne je. Základom pre keramický povrch ThermolonTM je totiž pieskový derivát, ktorý sa metódou sol-gel (metóda premeny pevných částic na gél) premení na substanciu, ktorú možno voľne rozprášiť na panvici, bez toho aby boli použité nejaké lepidlá či iné aditíva, teda bez materiálov ako PFOA alebo akýchkoľvek iných PFAS. Následne je panvica v peci vytvrdená, pričom sa uvoľní o 60% menej CO2, než pri výrobe nepriľnavých panvíc tradičným spôsobom. Dnešná, v poradí už 5. generácia povrchu Thermolon TM Diamond Advanced, sa ešte navyše vyznačuje výnimočnou tvrdosťou, dosiahnutou pridaním diamantov, namletých do základného kremičitého derivátu.

GreenPan rada Smart Shape riad s keramickým nepriľnavým povrchom, vhodné aj na zapekanie v rúre.

Veľký zlý – PFOA a tí druhí

Čo to je a prečo nám škodí PFAS, PFOA, kadmium alebo olovo?

PFOA (perfluorooktanová kyselina) patrí medzi perfluoroalkylové zlúčeniny (PFAS). Široké využitie jej vyslúžila jej silná averzia k vode, takže sa uplatňovala najmä pri výrobe riadu s nepriľnavým povrchom Teflon (PTFE - polytetrafluorethylen), kedy sa používala k priľnutí vrstvy teflónu k podklade. Bola využívaná aj pri výrobe nepremokavých látok, ku ktorým patril napr. Gore-Tex.

PFAS (per- a polyfluoralkylové látky) sú človekom stvorené chemické zlúčeniny. Nie sú prirodzenou súčasťou nášho ekosystému, boli umelo vytvorené na výrobu produktov odpudzujúcich vodu, mastnotu a nečistoty. Trvá neuveriteľne dlho, než sa PFAS rozloží, poločas rozpadu niektorých je až 1000 rokov. Aj keď vyspelé krajiny došli k poznaniu, že tieto látky sú vysoko škodlivé a napríklad na výrobu Teflonu sa už nepoužívajú, dodnes sú však bežnou súčasťou mnohých produktov každodennej potreby, ako sú napríklad pláštenky, obaly na potraviny, textil alebo práve niektoré druhy nepriľnavých povrchov pri nádobách.

Počas výrobného procesu, môžu PFAS skončiť vo vzduchu, vode alebo na zemi a nakoniec sa tak dostanú vďaka potravinovému reťazcu aj na náš tanier. V prípade nádob pri prepálení alebo poškodení je tá cesta ešte kratšia. Štúdie ukazujú, že PFAS poškodzujú náš imunitný systém a môžu byť spojené s obezitou, kardiovaskulárnymi chorobami, problémami s plodnosťou a rakovinou. Telo ich nevie vylúčiť ,a tak matka tieto škodliviny dá aj čerstvo narodenému bábätku.

Kadmium (Cd) je ťažký kov, v prírode sa vyskytujúci veľmi vzácne. Využíva sa hlavne na výrobu batérií, farebných pigmentov a náterov alebo pri pokovaniu aj ako stabilizátor niektorých plastov (PVC). V ľudskom tele sa hromadí hlavne v ľadvinách a pečeni, pričom príjem aj veľmi malých dávok tohto kovu môže viesť k zlyhaniu ľadvín. Je karcinogenny a spôsobuje tiež poškodenie plodu.

Kadmium, Olovo

Olovo (Pb) je rovnako ako kadmium ťažký kov, samozrejme prirodzene sa vyskytujúci v zemskej kôre. Okrem výroby elektrickým akumulátorov sa využíva tiež pri výrobe kovových zliatín, munície alebo krytov proti ionizujúcujemu žiareniu. Ide o silný neurotoxin, ktorý sa hromadí v kostiach a mäkkých tkanivách tela. Je spájaný s poruchami chovania alebo znižovaním intelektu, ktoré bolo preukázané už pri veľmi nízkych dávkách, a to predovšetkým pri deťoch. Negatívne tiež ovplyvňuje krvotvorbu, imunitný systém, trávenie aj reprodukciu.

Inteligentné technológie pre 21. storočie

Firma GreenPan rozhodne nespí na vavrínoch a aj keď je pyšná na svoj zdravý keramický zázrak Thermolon™, prichádza stále s novými vylepšeniami. Tými sú:

Vystúženie nepriľnavého povrchu diamantmi

Pridávanie rozomletých diamantov je tajnou zbraňou firmy. Diamant je nielen tvrdý nerast, ale tiež vynikajúci tepelný vodič, navyše sa skvelými nepriľnavými vlastnostmi.

Odolnosť povrchov voči poškrabaniu Scratch Guard

Inovativna povrchová technológia, vďaka nej sú povrchy GreenPan mimoriadne tvrdé a odolné proti poškrabaniu.

Unikátny nástrek indukčného povlaku Magneto

Revolučna technológia indukčného nástreku Magneto dovoľuje využívať všetky výhody indukčného ohrevu bez nutnosti pridania ťažkého kovového plátu.

Ošetrenie ocele proti zafarbeniu teplom Evershine

Technológia chrániaca vonkajšie povrchy z nerezovej ocele pred zafarbením, vzniknutým teplom, takže vaše hrnce a panvice vyzerajú stále ako nové.

GreenPan riad s nepriľnavým keramickým povrchom, kolekcia Smart Shape.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY