Ríbezle v hlavnej úlohe

20. júla 2023
Ríbezle v hlavnej úlohe
Červené ríbezle práve dozrievajú, je tak správny čas na osvedčené recepty na ľahké ríbezľové koláče, po ktorých sa na tanieri len tak zapráši. Rýchla príprava a spokojnosť hostí zaručená. 
.
Ríbezle v hlavnej úlohe

Vychytaný ríbezľový koláč podľa Simony

Ingrediencie

Doba prípravy: cca 15 minút + 45 minút pečenie

cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 50 g Hery

náplň:

  • 250–300 g čerstvých ríbezlí
  • 500 g mäkkého tvarohu (farmársky alebo kocka v alobale, nie vanička!)
  • 180 g ricotty
  • 200 ml mlieka
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vanilkový pudingový prášok (bio)

Postup

1. Všetky suroviny na cesto uhnette rukou a urobte mrveničku.

2. Všetky suroviny na náplň okrem ríbezlí vymiešajte v miske dohladka. Ak máte kuchynského robota, pôjde vám to ľahšie.

3. Dno tortovej alebo koláčovej formy (Ø 26–28 cm), prípadne plech na pečenie so zdvihnutými okrajmi vyložte papierom na pečenie a vysypte pripravenú mrveničku. 

4. Na mrveničku nalejte tvarohovú náplň, na ňu pridajte guličky ríbezlí.
Tip: AK ste milovníkmi koláčov s mrveničkou, na korpus použite len 3/4 pripravenej zmesi a zvyškom potom posypte ríbezle. 

5. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 40–45 minút. Následne nechajte vychladnúť. Celkom vychladnutý koláč dajte ešte vychladiť do chladničky a servírujte ako osviežujúcu desiatu.


Ríbezľové nebo – vynikajúca kombinácia ríbezlí a našľahaného snehu

Doba prípravy: cca 20 minút + cca 20 dopečenie

Množstvo vystačí na 1 skutočne veľký plech alebo 2–3 tortové korpus

Ingrediencie

ribezle

na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g Hery
  • 3 žĺtky
  • 4 lyžice šľahačky (smotana 33 a viac %)
  • 1/4 prášku do pečiva
  • soľ na špičku noža

na vrchnú vrstvu:

  • 6 bielkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g guličiek ríbezlí (ríbezle len oberte, pokiaľ možno neprepierajte vo vode)

Postup

1. Na doske alebo v robote vypracujte cesto, ktoré potom valčekom rozváľajte na plechu. V tortovej forme použite svoje ruky; výška cesta cca 1,5 cm.

2. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte cca 10–15 minút do slabunko ružova, cesto bude nedopečené! Akonáhle cesto vytiahnete, teplotu v rúre zvýšte na 200 °C.

3. Zatiaľ čo sa pečie cesto, vyšľahajte v robote sneh, opatrne na menších otáčkach zašľahajte krupicový cukor a následne gumovou stierkou potom ten práškový. Úplne nakoniec pridajte ríbezle. 

4. Gumovou stierkou naneste na polodopečené cesto ríbezľovo-snehovú dobrotu v hrubej vrstve, avšak nie vyššiu než 4 cm, pretož potom už sa sneh pripaľuje.

5. Plech alebo tortovú formu so snehovoou vrstvou vložte na 3–4 minúty do rozpálenej rúry, potom teplotu znížte na minimum a počkajte, kým sneh ľahučko zhnedne, čo podľa typu rúry bude trvať ďalších 15–20 minút.

6. Po vybratí vám múčnik ľahko spadne, čoho sa neľakajte a servírujte teplé, najlepšie do 5 hodín od upečenia. Dezert je vynikajúci aj druhý deň, samozrejme málokedy ostane.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY