Pickles
Pickles vie ozvláštniť vaše obľúbené jedlá.
Takto pripravené kimchi sa dobre „kamaráti“ s opečenou grilovacou klobáskou, alebo sa skvelo hodí k dusenému hovädziemu mäsu, alebo ako inak k vypraženému fish & chips. Oživí vaše obľúbené jedlá pikantnou kyslastou chuťou a svojimi sviežimi farbami.
Poháre Kilner na zaváranie či nakladanie
Na prípravu fermentovanej zeleniny kimchi môžete využiť Kilner set určený na fermentáciu.
Pripravené kimchi najlepšie uchováte v zaváracích pohároch Kilner, v ktorých pripravená lahôdka aj skvelo vyzerá.
Tieto poháre od britskej spoločnosti Kilner, nielen že nie sú pohármi na celý život, a že teda naozaj niečo vydržia, naviac majú aj tradíciu, ktorá vo Veľkej Británii siaha až ktovie kam. Zároveň sa dajú opakovane umývať v umývačke riadu – čo je ich ďalšie plus. Pripravila som do nich pre vás recept klasických britských pickles, ktoré som tak trochu zmodernizovala.
Ingrediencie
- 200 g malých cornichons uhoriek (už dopredu naložených)
- 1 veľkú bielu cibuľu
- 4 malé šalotky
- 100g bielych perličkových cibuliek
- 100 g sladkej kukurice v slanom náleve
- ½ karotky
- 4 lyžice nakladaného zeleru
- 2 lyžice kapár
- 2 stonky čerstvého kôpru
- čerstvý estragón
- 2 lyžice dyňových zrniek
- 2 lyžice trstinového cukru
- Čerstvo namletá hrubozrnná soľ
- 100 ml vínneho octu
- 200 ml vlažnej vody
Postup
- Nakladané cibuľky si dvakrát pozdĺžne prekrojte, bielu cibuľu nakrájajte nadrobno. Šalotku naopak nakrájajte na mesiačiky. Všetky tieto ingrediencie dajte do misky.
- Karotku – teda mladú mrkvičku – si nastrúhajte na strúhadle, pridajte do misky. Pridajte nakladaný zeler aj s nálevom a premiešajte so všetkými ingredienciami. Kukuricu naopak zlejte a nechajte zatiaľ bokom.
- Čo by to bolo za zaváraninu bez poctivej zálievky? Do vyššej nádobky nalejte vlažnú vodu s vínnym octom, trstinovým cukrom, hrubozrnnou soľou a štvorfarebným korením. Poriadne premiešajte, kým sa všetko rozpustí.
- Medzitým nasekajte opláchnutý čerstvý kôpor spolu s estragónom a kaparami. Túto nadrobno nasekanú zmes pridajte do nálevu. Dyňové zrnká nechajte celé.
- Teraz pekne poháre vrstvite – najprv uhorky, potom pripravenú zmes, vrstvu kukurice a dyňových zrniek. Takto opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte zálievkou tesne pod okraj pohára, priklopte suché kovové viečko a utesnite. Dajte na chladné miesto, ideálne do chladničky a za dva až tri dni máte hotovo.
P. S: Všimli ste si ako nám pohár krásne hrá sviežimi farbami?
Autor receptu: Daniela Turecká,
autorka kuchárky Nalož to