Shakshuka: Farebné raňajky z jedného hrnca

04. apríla 2024
Shakshuka: Farebné raňajky z jedného hrnca
Pripravte si tradičné izraelské raňajky v podobe vajec zapekaných v zmesi zeleniny. Spojenie šťavnatých paradajok, perfektne pripravených vajec a korenenej omáčky vás nenechá na pochybách, prečo je práve shakshuka najobľúbenejšia raňajková pochúťka Blízkého východu.

Pre skutočne autentický výsledok použite pri príprave keramický tajine. Prečo práve tajine? Jeho unikátny tvar umožňuje dokonalú kondenáciu pary, ktorá pripraví žltky do tekutej dokonalosti. 
Shakshuka: Farebné raňajky z jedného hrnca

Ingrediencie

  • 1 veľká červená paprika 
  • 1 veľká žltá paprika 
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 2 stonky mäty
  • 4 zrelé paradajky 
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička harissy
  • 1 lyžička korenia garam masaly
  • Soľ, čierne korenie
  • 4 vajcia
  • 100 g tureckého jogurtu

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní

Postup

  1. Papriky umyte a očistite, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na prúžky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Z byliniek odtrhnite listy, nasekejte ich nadrobno a dajte nabok. Paradajky umyte a nakrájajte na kocky.
  2. V hrnci, vyššej panvici alebo tajine rozpáľte olivový olej. Orestujte na ňom papriku a cibuľu, po chvíli pridajte cesnak a opekajte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte paradajkový pretlak, harissu a garam masalu a krátko orestujte. 
  3. Vmiešajte nakrájané paradajky a všetko varte asi 10 minút, kým sa nevytvorí hustá omáčka. Podľa chuti osoľte a okoreňte. 
  4. Polievkovou naberačkou vytvorte v zmesi omáčky malé dierky a do každej pridajte jedno vajce.  Posoľte a prikryté varte na miernom ohni asi 8-10 minút. Bielko by malo byť tuhé, ale žĺtko ešte stále krásne tekutý.  
  5. Na záver posypte bylinkami a pridajte turecký jogurt alebo slaný syr feta.