Lahodný francúzsky koláč plný zeleniny sa stane ideálnym pohostením pre váš prvý jarný brunch. Doplňte ho o pohár mimózy alebo čerstvo vytlačeného pomarančového džúsu a titul hostiteľa roka máte vo vrecku.
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50-60 minút
Čas chladenia: 30 minút
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50-60 minút
Čas chladenia: 30 minút
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g špaldovej múky
- 125 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody
Na náplň:
- 1 kg zeleniny (odporúčame zmes mrkvy, zeleru, zemiakov a cukety)
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml mlieka
- 3 vajcia
- 70 g strúhaného čedaru
- ½ lyžičky mletého muškátového oriešku
- 1 lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky čierneho korenia
- kôra z polky bio citróna
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu cesta vo väčšej mise. Pomocou kuchynského robota s hnetacím hákom zo surovín vypracujte kompaktné cesto. Cesto prikryte a vložte na 30 minút do chladničky.
- Zeleninu nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky (asi 3 mm). Celý proces vám uľahčí nadstavec na kuchynského robota v podobe krájača na zeleninu.
- V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a pridajte do nej nakrájanú mrkvu, zemiaky a zeler. Varte 5 minút a následne nechajte vychladnúť.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na tenkú placku, vložte do koláčovej formy a pritlačte ho k jej stenám. Zeleninové prúžky skladajte postupne do kruhu, začnite zvonku a postupujte smerom dovnútra.
- V menšej mise zmiešajte smotanu, mlieko, vajcia a strúhaný syr. Zmes dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a rascou. Rozmixujte pomocou ručného mixéra, pridajte čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a nalejte na zeleninu.
- Koláč pečte na druhej mriežke odspodu v rúre predhriatej na 180 °C asi 50-60 min.
Náš tip: Aby sa vám jednoduchšie vaľkalo cesto, vložte ho medzi dva papiere na pečenie.
24. júla 2023
Päťminutový ovocný koláč podľa Dvoch otcov
25. augusta 2023
Hubové košíčky so špenátom
26. februára 2024