Galetka so zimnou zeleninou a syrom feta

26. februára 2024
Galetka so zimnou zeleninou a syrom feta
Pripravte si chrumkavú galetku naslano. Bylinkové cesto v kombinácii so slanym syrom, maslovou tekvicou a sladkou červenou repou vytvorí dokonalú symfóniu chutí. Ideálna ako jednoduchá večera alebo rýchly olovrant. 

Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 15 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Počet porcií: 4
Galetka so zimnou zeleninou a syrom feta
  • 150 g maslovej tekvice
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 200 g múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • 1 polievková lyžica sušeného tymianu
  • 100 g studeného masla na kocky
  • 200 g fety
  • 4 kusy predvarenej červenej repy nakrájanej na plátky
  • 1 červená cibuľa
  • čerstvý tymián
  • vajíčko
  • 1 lyžička mlieka
  • med

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní

Predhrejte si rúru na 200 °C.  Maslovú tekvicu olúpte a nakrájajte ju na plátky. Plátky potrite olivovým olejom a pečte ich 25 minút domäkka.

V mise kuchynského robota zmiešajte múku, soľ, sušené oregano a sušený tymián. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a k robotovi pripevnite plochý šľahač na cesto.  Zapnite kuchynského robota a miešajte na rýchlosti číslo 2, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Začnite pridávať ľadovú vodu po lyžiciach a miešajte, kým vám nevznikne kompaktné cesto. Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a  nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke

Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na kruh s priemerom približne 30 cm. Následne položte cesto na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta rozdrobte syr a naskladajte nakrájanú repu, tekvicu a cibuľu. Na okrajoch nechajte voľný priestor aspoň 5 cm.  Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a posypte čerstvým tymianom. Okraje cesta preložte cez náplň  a priebežne ich skladajte cez seba, čím vytvoríte rustikálny tvar vašej galetky. V malej miske rozšľahajte vajíčko s mliekom a potrite zmesou okraje. 

Galetku pečte dozlatista v rúre predhriatej na 190 °C po dobu 40 minút. Pred podávaním ju pokvapkajte medom.