Zverinové hody

Zverinové hody

K jeseni patrí lov zveri, po ktorom nasledujú lukulské hody v podobe delikates zo srnčieho, jelenieho, diviačieho alebo napríklad aj muflonieho mäsa. Pokiaľ patríte medzi skutočných gurmánov a zverinu ste si obľúbili, vyskúšajte osvedčený recept pochádzajúci z Francúzska. Dokonalé prepojenie byliniek, zeleniny, šampiňónov a jemného mäsa spolu s červeným vínom osloví všetkých milovníkov najmä stredomorskej kuchyne, plných chutí a omamných vôní.

Srnčie na burgúndsky spôsob

Čas prípravy: cca 180 minút z toho 150 minút dusenie

Počet porcií: 6-8

Poklad z lesa

A prečo vôbec zaradiť recepty z divokej zveri do jedálnička? Okrem výnimočného gastronomického zážitku je mäso ľahko stráviteľné a má neobyčajne krehkú štruktúru, nízky obsah tuku a príjemnú charakteristickú vôňu. Pretože zver žije od narodenia v lese, krmí sa prirodzenou potravou, ktorú si v prírode sama vyberie.  

Vďaka dostatku pohybu ukladá omnoho menej tuku než zvieratá v uzatvorených chovoch a ich mäso je v perfektnej kondícii. Konkrétne srnčie je tak bohaté na obsah bielkovín a vitamínov skupiny B a A, železa, vápnika a fosforu.

Liatina udrží šťavu, chuť aj vôňu

Príprava srnčieho na burgundský spôsob patrí k tým náročnejším, ale za svoju trpezlivosť budete bohato odmenení. Navyše si môžete varenie spríjemniť jedinečným liatinovým riadom Staubktorý je k pomalému, úspornému a šetrnému spôsobu varenia ako stvorený.  

Smalt na povrchu liatiny dokáže uchovať čo najviac nutričných hodnôt, mäso v ňom pripravené je krásne šťavnaté a jeho chuť mimoriadna. 

Špeciálnym bonusom je v tomto prípade povrch pokrievky Staub. Unikátna konštrukcia s hrotmi na vnútornej strane umožňuje „automatické podlievanie“. Na nej para kondenzuje a kvapôčky vody stekajú späť do jedla. Tak vzniká systém automatického podlievania jedla jeho vlastnou šťavou, aróma a chute sa v jedle uzamknú a vznikne mana nebeská. 

Riad Staub je vhodný na všetky druhy sporákov od indukcie cez plyn alebo sklokeramiku. Ďalším bonusom je možnosť prípravy aj v rúre. A pretože majú hrnce Stuab jedinečný design, skvelo vyzerajú aj na stole, keď z nich budete servírovať jednotlivé porcie. 

Ingrediencie

  • 1,5 kg srnčieho stehna
  • 750 ml suchého francúzskeho červeného vína
  • asi 1000 ml hovädzieho vývaru
  •  2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 50 g údeného bravčového bôčiku
  • 2 lyžice masti (najlepšie domácej)
  • 20 malých šalotiek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká mrkva
  • 1 koreň petržlenu
  • 500 g malých šampiňónov
  • bouquet garni (zväzok čerstvých byliniek: petržlenovej vňate, vetvičky tymiánu a bobkového listu)
  • 1 lyžica majoránky
  • muškátový oriešok
  • asi 3 lyžice polohrubej múky
  • 100 g masla
  • soľ, čierne korenie

Postup

1. Mäso vyberte z chladničky, aby nezažilo teplotný šok, umyte ho a riadne osušte. Najskôr po hodine ho nakrájajte na väčšie kúsky. 

2. Mrkvu a petržlen rozrežte na cca centimetrové plátky, cesnak prelisujte.

3. Bôčik nakrájajte na drobné kocky a v kastróle ich nasucho opečte cca 10-15 minút. V polovici pečenia pridajte petržlen a mrkvu. Potom všetko vyberte a odložte do misky, cibuľku zvlášť. 

4. Vo väčšom, najlepšie liatinovom hrnci nechajte rozpustiť masť a na strednom stupni v ňom orestujte nakrájané osušené mäso. 

5. Mäso zasypte múkou a akonáhle sa ľahko opečie, pridajte prelisovaný cesnak a za stáleho miešania prilejte paradajkový pretlak, po cca 2 minútach ešte víno.

6. Akonáhle sa odparí alkohol, dolievajte vývar podľa potreby. Mäso musí byť stále potopené!

7. Podľa chuti osoľte a okoreňte, pridajte strúhaný muškátový oriešok a zväzok byliniek.

8. Prikryte pokrievkou a na miernom stupni (alebo v rúre vyhriatej na 180 °C) duste cca 60 minút.

9. Medzitým orestujte na masle celé alebo rozpolené šapiňóny.

10.Po uplynutí doby k mäsu prisypte pripravené orestované kocky bôčika aj zeleninu a zmes nechajte pod pokrievkou bublať ďalších cca 90 minút.

11. Po hodine, teda cca 30 minút pred dokončením, vložte aj cibuľky.

12. Stiahnite z platne (vyberte z rúry) a pridajte studené maslo a pretretú majoránku, zamiešajte a ihneď servírujte. 

13. Podávajte so štuchanými alebo varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo ňokmi. 

Súvisiace a odporúčané produkty