
Keď nie je v lete úplne horúco, môžete sa bez obáv pustiť do pečenia. Zapnutá rúra bude vítaným znakom toho, že sa chystá niečo na zahryznutie. Aby sme sa aspoň chuťami držali v letnej nálade, vybrali sme pre vás overené recepty na bábovky s rôznymi citrusovými príchuťami. Prenesieme vás tak trochu do Stredomoria. Aby sa pečenie vydarilo nielen teraz, ale zakaždým, keď vezmete do ruky formu na bábovku, máme pre vás pár tipov, na čo si pri príprave dať pozor, aby bol výsledok na 100 %.

Grepová bábovka bez mlieka
Tento osviežujúci bezmliečny grepový chlebíček je dokonale vláčny s jemnými citrusovými tónmi. Po upečení je nasiaknutý pikantným grepovým sirupom a zakončený hladkou grepovou polevou pre krásny, lesklý vzhľad. Ideálny na akúkoľvek príležitosť – tento dezert ponúka výraznú chuť a elegantné prevedenie s minimálnou námahou.

Tipy na 100 % výsledok:
Suroviny si vyberte z chladničky aspoň hodinu vopred a nechajte ich zohriať na izbovú teplotu – až potom sa pustite do prípravy.
Na vymazanie formy použite 100 % tuk, napríklad masť alebo kokosový olej, prípadne špeciálny sprej na vymastenie foriem. Ak tuk obsahuje vodu (napr. maslo), môže dôjsť k prilepeniu cesta. Pri formách s detailmi používajte na vymazanie štetec.
Kvalitná forma je kľúčová – silikónové alebo tenké plechové formy nezaručia rovnomerné prepečenie. Hliníková liatina, kamenina alebo keramika sa nahrievajú pozvoľna, vďaka čomu má cesto aj kypriaci prášok dostatok času na reakciu a rovnomerné nakyprenie. Jemné detaily prepracovaných foriem sa pritom nepripália.
Vajcia s olejom a cukrom je potrebné dôkladne vyšľahať, ale po pridaní múky a mlieka znížte otáčky alebo použite iba ručnú metličku, aby ste cesto s múkou neprešľahali.
Cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- ¾ hrnčeka rastlinného oleja
- 5 hrnčekov cukru
- 2 veľké vajcia
- ¾ hrnčeka rastlinného mlieka (použili sme ovsené)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z polovice grepu
Grepový sirup
- ¼ hrnčeka grepovej šťavy
- 3 lyžice cukru

Grepová poleva
- ½ hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžica grepovej šťavy
Postup
Predhrejte rúru na 175 °C. Pripravte si formu na biskupský chlebíček – vymastite ju a vysypte múkou.
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Olej a cukor vyšľahajte do hladka. Postupne pridávajte vajcia – jedno po druhom – a dôkladne ich zašľahajte. Pomôcť si môžete kuchynským robotom alebo ručným mixérom.
Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a polovicu rastlinného mlieka. Premiešajte a zopakujte so zvyšnou múkou a mliekom. Pridajte vanilkový extrakt a nastrúhanú grepovú kôru.
Cesto nalejte do pripravenej formy, maximálne do troch štvrtín výšky. Jemne ňou poklepte o kuchynskú dosku, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Pečte 60–65 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Nechajte koláč 10 minút chladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyklopte na mriežku položenú nad plechom.
Grepový sirup
V malom kastróliku priveďte grepovú šťavu a cukor do varu za stáleho miešania. Povarte 2–3 minúty. Sirup pomaly nalejte alebo štetcom natrite na povrch koláča a nechajte ho úplne vychladnúť.
Grepová poleva
V miske metličkou premiešajte práškový cukor a grepovú šťavu. Začnite s 1 lyžicou a podľa potreby pridávajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Polevu nalejte na vychladnutý koláč a podávajte.
Bude sa hodiť
Limetkové mini bábovky s černicovou polevou
Ako si lahodne vychutnať leto! Každá mini bábovka je plná sviežej limetkovej chuti, ktorá dodáva citrusovú, osviežujúcu notu. Bohatá černicová poleva pridáva krásny kontrast – sladkú, ovocnú hĺbku a jemnú pastelovú farbu, vďaka čomu sú ideálne na popoludňajšie posedenie, brunch alebo akúkoľvek príležitosť, ktorá si žiada viac než len balíček sušienok.

Tento recept môžete výborne využiť nielen do formy na bábovky, ale aj do muffinovej formy s papierovými košíčkami.
Cesto
- 1 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jemnej soli
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka nesoleného masla (zmäknutého na izbovú teplotu)
- 1 veľké vajce (izbovej teploty)
- 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka
- 2 lyžice limetkovej kôry
- 1/4 hrnčeka limetkovej šťavy (z 1–2 veľkých limetiek)
Černicová poleva
- 1 hrnček preosiateho práškového cukru
- 1 lyžica mlieka (prípadne podľa potreby viac)
- 1 lyžica černicového džemu bez semienok
Postup
Predhrejte rúru na 175 °C. Pripravte si formu na mini bábovky – vymastite ju a vysypte múkou. V tomto prípade je výhodou použiť tuk vo spreji, kvôli detailom formy.
V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Odložte bokom. V stolnom mixéri na strednej rýchlosti vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom asi 2–3 minúty. Pridajte vajce a premiešajte. Prilejte mlieko, limetkovú kôru a šťavu a premiešajte – zmes môže vyzerať mierne zrazená, to je v poriadku.
Pridajte polovicu múčnej zmesi k tekutej a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšok múky a miešajte len do spojenia.
Pomocou naberačky naplňte každú formičku do ¾ objemu a povrch vyhlaďte.
Jemne poklepte formou o pracovnú dosku pokrytú utierkou, aby ste odstránili vzduchové bubliny. Nechajte stáť 3–5 minút. Pečte 18–20 minút, kým okraje ľahko nezhnednú a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Nechajte vychladnúť vo forme 5–7 minút, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Z uvedeného množstva vznikne 6 mini báboviek.
Černicová poleva:
V miske zmiešajte všetky ingrediencie na polevu dohladka. Ak chcete redšiu konzistenciu, pridávajte po 1 lyžičke mlieka, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Polevu opatrne nalejte na vychladnuté bábovky tesne pred podávaním.
Alternatívne môžete bábovky namiesto polevy len jemne posypať práškovým cukrom.
Bude sa hodiť
Sicílska pomarančová bábovka
Tento výrazne aromatický sicílsky dezert z pomarančov využíva pomaranče skutočne celé – vrátane šťavy, kôry i dužiny! Preto pri nákupe uprednostnite pomaranče v bio kvalite. Známy tiež ako pan d’arancio, je tento koláč pripravený z mandľovej múky, ktorá mu dodáva jemnú, vláčnu štruktúru a zároveň ho udržiava ľahký a nadýchaný. Výborne sa hodí ku káve alebo čaju nielen počas prázdnin, ale kedykoľvek počas roka.

Ingrediencie
- 2 bio pomaranče, nasekané a bez jadier
- 1¾ hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček jemne mletej mandľovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky košer soli
- 1¼ hrnčeka kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- ½ hrnčeka olivového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1½ hrnčeka práškového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte formu na bábovku. Pomocou cukrárskeho štetca rovnomerne naneste tuk na vymazanie do všetkých detailov formy. Vysypte múkou.
V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte pomaranče takmer na pyré – asi 30 sekúnd. (Mali by zostať malé kúsky.)
V stredne veľkej mise zmiešajte oba druhy múky, prášok do pečiva a soľ.
Vo väčšej mise alebo v mise stolného mixéra s nástavcom na šľahanie šľahajte kryštálový cukor s vajcami do peny na stredne vysokej rýchlosti, až kým zmes nezosvetlie a nezhustne – približne 5–7 minút.
Znížte rýchlosť a pridajte olej a vanilkový extrakt, dobre premiešajte. Pridajte pomarančové pyré a miešajte, kým sa všetko nespojí.
Pridajte múčnu zmes a na nízkej rýchlosti miešajte len do spojenia surovín, podľa potreby stierkou zo stien misy stiahnite cesto.
Cesto nalejte do pripravenej formy. Formou jemne poklepte 5–6-krát o pracovnú plochu vystlanú utierkou, aby sa odstránili vzduchové bubliny.
Pečte, kým povrch nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá – približne 1 hodinu a 15 minút. Po 45 minútach voľne prikryte alobalom, aby koláč príliš nezhnedol.
Nechajte koláč vychladnúť vo forme 10 minút, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poleva
V malej miske vyšľahajte práškový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru, šťavu a rozpustené maslo. Polevu nalejte na vychladnutý koláč.
Podávajte ihneď, alebo nechajte polevu stuhnúť asi 20 minút. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.

Náš tip – Pomaranče v bio kvalite sú jednoznačne výhodou, spracujete ich celé. Môžete však použiť aj bežné pomaranče, z ktorých spracujete dužinu a šťavu. Kôru kúpite sušenú, zakúpenú v potrebách na pečenie.