Ktorá zmrzlina je najlepšia? Predsa tá, ktorú si môžete dať hocikedy, keď na ňu dostanete chuť...

16. júna 2022
Ktorá zmrzlina je najlepšia? Predsa tá, ktorú si môžete dať hocikedy, keď na ňu dostanete chuť...
Domáci mrazený ovocný jogurt alebo citrónový sorbet – dve osviežujúce letné občerstvenia, ktoré si môžete vychutnávať po celý deň.

Už ste niekedy premýšľali o tom, ako si vyrobiť vlastný domáci jogurt? Nie je to vôbec ťažké, a so sadou Kilner je to už úplná hračka. Vyrobiť si z domáceho ovocného jogurtu osviežujúcu mrazenú pochúťku tiež nie je náročné na vaše kulinárske skúsenosti, len na čas, ktorý tomu musíte venovať a aj zreniu samotného jogurtu. Nepotrebujete jogurtovač, bez čoho sa však rozhodne nezaobídete je teplomer a uzatvárateľná sklenená nádoba s objemom aspoň 500 ml.
Ktorá zmrzlina je najlepšia? Predsa tá, ktorú si môžete dať hocikedy, keď na ňu dostanete chuť...

Mrazený domáci ovocný jogurt

Doba prípravy: 7 minút + 10 hodín zrenie jogurtu + mrazenie

Počet porcií: 6-8

Ingrediencie:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 50 g čerstvých jahôd, malín alebo čučoriedok
  • 1 lyžice medu (javorového sirupu)

Tip: Čím čerstvejší pridávaný jogurt bude, je jedno, či zreje v teglíku či v pohári alebo ide o jogurt zrejúci v  tanku, tým lepší výsledok dosiahnete.

Príprava domáceho jogurtu

1. Zohrejte mlieko na strednom stupni na teplotu cca 80-82 °C a odstavte.

2. Mlieko rýchlo schlaďte na teplotu 43–46 °C, ideálne v ďalšom hrnci s ľadovou vodou.

3. 250 ml schladeného mlieka nalejte do čistej, (vyparenej) sklenenej nádoby a pridajte jogurt. Dobre metličkou rozmiešajte do hladka. Prilejte zvyšok mlieka a med, opäť premiešajte. 

4. Nádobu dobre uzavrite, umiestnite na 8–10 hodín na tmavé miesto s teplotou 45 °C, teda do rúry alebo sušičky nastavené na danú teplotu. Pokiaľ ste šťastnými vlastníkmi Kilner sady na výrobu domáceho jogurtu, bude vám stačit sklenenú nádobu vložiť do izolačného vačku z neoprenu a udržiavať na mieste izbovú teplotu 20–22 °C.

5. Po uplynutí doby skontrolujte konzistenciu jogurtu. Jemne pretrepte nádobu, pokiaľ dávate prednosť tomu, aby bol váš jogurt hustejší, nechajte ho zrieť ešte ďalšie 2 hodiny. Samozrejme pamätajte, že čím dlhšie jogurt zreje, tým je tiež kyslejší.

Príprava mrazeného ovocného jogurtu

6. Čerstvé ovocie rozmixujte ručným mixérom a premiešajte s hotovým jogurtom. (Domáci jogurt vydrží v chladničke 2 týždne).

7. Jogurt buď môžete naliať do foriem na zmrzlinu a nechať aspoň 4 hodiny vymrznúť v mraziacom boxe alebo si pripravť túto osviežujúcu mrazenú pochúťku v zmrzlinovači, v tom od KitchenAid vám to bude trvať v tomto prípade cca 20 minút.

8. Dôležité ale je nechať chladiacu misu zmrzlinovača cez noc dobre vymraziť v mraziacom boxe a tiež ostatné suroviny zobrať vychladené z chladničky. Najlepší výsledok dosiahnete, keď uložíte mraziacu misu do zadnej časti mraziaceho boxu, kde je najnižšia teplota, na dobu aspoň 15 hodín. Potom budete s výsledkom svojho snaženia viac než 100% spokojný; namiešanie zmrzliny v prístroji trvá 20-40 minút, v závislosti na ingredienciách. Po namiešaní môžete rovno podávať.

Osviežujúci citrónový sorbet (aj pre alkoholikov)

Doba prípravy: 20 minút + 30 minút odležanie + doba chladenia a mrazenie
Počet porcií: 6-10

Ingrediencie:

  • 6 ks väčších citrónov v bio kvalite (budete potrebovať ich kôru aj šťavu)
  • 1 l dobrej vody
  • 250 g krupicového cukru
  • citrónový likér (napr. Limoncello) na dochutenie
  • lístky mäty alebo medovky na ozdobu

Tip: Na dochutenie podľa chuti môžete použiť aj pomarančový likér (napr. Cointreau), ktorý sa s chuťou citrónu dobre snúbi alebo jemnú vodku, ktorá má neutrálnu chuť. Pre deti dochutíte medom alebo javorovým sirupom.

Postup prípravy citrónového sorbetu:

1. Citróny umyte, ostrúhajte z nich kôru (pozor na biely povlak dužiny, ten je horký).

2. Na miernom ohni varte cukor s vodou a odstavte a nechajte vychladnúť.

3. Z ostrúhaných citrónov vytlačte šťavu a prilejte ju do sladkej teplej vody, následne pridajte aj nastrúhanú kôru a nechajte 30 minút odležať. Lyžičku nastrúhanej kôri si ponechajte na dozdobnie.

4. Pokiaľ budete sorbet robiť v zmrzlinovači, dajte tekutú zmes ešte aspoň na 20 minút vychladiť do chladničky, potom vylejte do pripraveného zmrzlinovača s namrazenou misou; v tom od KitchenAid vám to bude trvať v tomto prípade cca 20 minút. Po vymiešaní môžete rovno podávať, napríklad štýlovo do vychladených citrónových kalíškov.

5. Keď zmrzlinovač nemáte, vylejte vychladenú tekutinu do plastových vrecúšok a dajte ľahko zamrznúť do mrazáku na cca 1 hodinu. Občas premiešajte, aby sa netvorili veľké kryštály. Po uplynutí doby zmes vyberte, roztlčte na menšie kusy a vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Prelejte do plytkej, ale dostatočne širokej plastovej či sklenenej dózy a nechajte znovu zmrznúť, najlepšie cez noc (9–10 hodín).

6. Na servírovanie dochutíte likérom alebo detskou alternatívou a dozdobte lístkami mäty alebo medovky, ktoré nielen zdobia, ale majú aj osviežujúcu chuť. Každú porciu jemne posypte hoblinkami citrónovej kôry.

Citrónový sorbet videonávod


Súvisiace a odporúčané produkty