Talianske rizoto s krevetami alebo slávkami a citrónom

14. júna 2022
Talianske rizoto s krevetami alebo slávkami a citrónom
Tento recept je návod na to najchutnejšie rizoto, ktoré sme kedy ochutnali!


Príprava pravého talianskeho rizota vyžaduje precíznosť, kvalitné suroviny a presný postup. Trik najlepšieho rizota je v získaní čo najviac škrobu z ryže. Čím viac ho získate, tým menej potrebujete masla alebo olivového oleja a parmezánu na dosiahnutie krémovej konzistencie. Dbajte na to, aby všetky ingrediencie boli chuťovo vyvážené. Nejde o to, pridať napr. čo najviac parmezánu. Kvalitu rizota ovplyvní aj taká ingrediencia, ako voda, ktorú odporúčame filtrovať Britou, ale tiež ryža.

Talianske rizoto s krevetami alebo slávkami a citrónom

Môžete si vybrať medzi: Arborio, s ktorou dosiahnete krémové rizoto, Vialone Nano, ktorá absorbuje viac vody, a tak do seba nasaje viac chuti z omáčky, ktorú pustí ďalšia ingrediencia okrem ryže (napríklad keď varíte rizoto s morskými plodmi). Výborná je tiež ryža Carnaroli, známa tým, že sa neprevarí a urobí rizoto najkrémovejšie. Poslednou našou radou je variť rizoto v dostatočne veľkom a širokom hrnci. Ak budete ryžu utláčať v malom hrnci, nepustí toľko škrobu a vaše rizoto nebude také lahodné. Potom už len radíme vyberať tie najkvalitnejšie a najčerstvejšie suroviny a potom si môžete tlieskať a užiť si úžasný ľahký pokrm, ktorý zachutí naozaj všetkým.

Ingrediencie

Na prípravu kreviet:

  • čerstvé nelúpanej krevety
  • 2 šalotky
  • 1 cibuľa
  • niekoľko vetvičiek petržlenu
  • 1 šálka bieleho vína

Na prípravu rizota:

  • 1 šálka ryže, odporúčame použiť ryžu Arborio
  • zväzok jarnej cibuľky
  • zväzok pažítky
  • 2 bio citróny
  • 1/3 šálky bieleho vína
  • 1/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 2 litre vývaru (zeleninového alebo kuracieho)
  • 2 polievkové lyžice masla

Videorecept

Ako postupovať sa dozviete v popise nižšie alebo zrýchlene tiež v našom video recepte:


Postup

  • Najprv si opečte krevety. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Jednoducho dajte na liatinovú grilovaciu panvicu trochu olivového oleja, orestujte najemno nakrájanú cibuľku a šalotku, vložte krevety, pridajte bylinky a zalejte bielym vínom. Nechajte na panvici asi 10 minút, než sa vyvarí alkohol a krevety zmäknú. Potom odstavte. Pri výbere bieleho vína vhodného na rizoto sa poobzerajte skôr po suchšom variante. Nemá cenu kupovať to najlacnejšie, ale ani to najdrahšie víno. Malo by vám za studena chutiť.

Červené litinové hrnce Staub

  • Krevety nechajte stáť a pripravte si citrónovú kôru. Pamätajte na to, že prvá chuť, ktorú šupka z citróna pustí, je jemne horká. Preto ošúpte bio citróny a dajte šupky do horúcej vody povariť aspoň na 3-5 minút. Vodu vylejte a kôru potom nakrájajte na tenké plátky.
  • Teraz je vhodný čas na prípravu rizota. Začnite tým, že si vo väčšom hrnci, my odporúčame použiť liatinový hrniec Staub Cocotte, v ktorom uvaríte úžasné pokrmy a budete s ním chcieť i servírovať, rozohrejete olivový olej. Pridajte najemno nakrájanú jarnú cibuľku a orestujte.
  • Po cibuľke je potrebné ešte orestovať ryžu. Vložte ju do hrnca, trochu osoľte a restujte tak, aby nasiakla chuť z cibuľky a olej. Potom prilejte víno a vývar. Pokiaľ máte vývar už solený, dajte si pozor na pridávanie ďalšej soli. Ak je nesolený, ešte osoľte. Chvíľu nechajte hriať a len čo začne ryža púšťať škrob a šťava ľahko buble, už stále miešajte. Toto potrvá asi 15-20 minút. Potom prilejte smotanu a nechajte zase zľahka bublať. Stále miešajte.
  • Ak by sa vám stalo, že sa ryža alebo škrob začne prichytávať ku dnu, znížte výkon sporáku alebo na chvíľu úplne odstavte. V tejto chvíli pridajte parmezán, citrónovú kôru a lyžicu masla, znížte úplne teplotu alebo odstavte a premiešajte. Položte na ryžu krevety, prikryte pokrievku a nechajte chute ešte chvíľu prepojiť. Servírujte s čerstvou pažítkou a trochou parmezánu.

Ďalšie variácie

Rizoto so slávkami a citrónom

Malou obmenou, ale rovnako výbornou variáciou tohto rizota je kombinácia so slávkami. Postup je v podstate rovnaký, len namiesto restovania kreviet uvarte slávky vo víne a vývare. Z časti slávok vyberte mäso a vložte priamo dovnútra do rizota spolu s parmezánom. Niekoľkými celými slávkami rizoto ozdobte.

Pri výbere a varení slávok si dajte pozor na ich čerstvosť. Je niekoľko pravidiel, ako spoznáte, či sú slávky čerstvé.

Väčšina slávok je v surovom stave zatvorená. Ak narazíte na otvorenú slávku, otestujete ju poťukaním. Ak sa zavrie, je živá a vhodná na konzumáciu. Pokiaľ na poklepanie nereaguje, je mŕtva, teda skazená, potom ju vyhoďte. Pri varení sa slávky otvoria. Ak nie, sú opäť nevhodné na konzumáciu.

Slávky ešte otestujte čuchom. Mali by voňať jemne rybacinou, ak je vám vôňa nepríjemná, cítite vôňu skazených vajec, čpavku a pod., radšej ich vyraďte, nech zbytočne nehazardujete so svojím zdravím.

Ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujímať...

Ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujímať...

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY