Na panvici 1: Risotto so špargľou a syrom Toma

Jednoduché a vynikajúce Ballarini recepty od taliánského kuchára Frankieho Coizzy.

VARÍME RISOTTO V HLBOKEJ PANVICI TALIANSKÉHO VÝROBCU BALLARINI

Charizmatický sardínsky kuchár Gianfranco “Frankie” Coizza, nadšenec do talianskej kuchyne, gastro konzultant a executive chef v The Finery a fantastický lektor v našej škole varenia Gourmet Academy, pre vás pripravil recepty, ktoré sú úžasné svojou chuťou a senzačne jednoduché na prípravu. Obsahujú ingrediencie typické pre taliansku kuchyňu, sezónne suroviny a tipy, ktoré vám uľahčia varenie. Nemusíte sa zbaliť a cestovať do diaľok, aby ste sa s nami mohli vydať na výlet po slnečnom Taliansku.

RISOTTO SO ŠPARGĽOU A SYROM TOMA

Naše povedomie o risotte na Slovensku už dávno nie je o spomienkach na to školské rizoto z dlhozrnnej ryže s mrazenou zeleninou. Dávno predsa vieme, že skutočné risotto má zrnko bacuľaté ako súdok vína a je krémové tak, že objíme celú vidličku. A práve preto, že sme si risotto tak obľúbili, skvelých receptov nie je nikdy dosť. Tento recept od Frankieho je zo Sardínie. Poďme variť:

Ingrediencie

  • 730 ml zeleninového vývaru z cibule, mrkvy a stopkového zeleru
  • 360 g ryže carnaroli
  • 240 g zelenej špargle
  • 200 g syra Tomino
  • 200 g syra Tomino
  • 80 g masla

Postup

 Ohrejte pripravený zeleninový vývar. Nakrájajte špargľu na malé valčeky, iba špičky nechajte celé, budeme ich blanšírovať na záver.

Polovicu špargle pridajte do zeleninového vývaru, druhú polovicu dajte na stranu.

 V hlbokej, najlepšie nepriľnavej panvici rozohrejte olivový olej, nasypte ryžu a restujte pár minút, dokiaľ nie je zrno„ priehľadné”, postupne vlejte do panvice horúci vývar a varte pod pokrievkou na miernom plameni cca 12 minút.

Hlboká panvica Ballarini s veľmi odolným nepriľnavým povrchom, ktorú sme na risotto použili, má pokrievku s úchytkou, o tu sa nespálite.


Vedľa na plytkej panvici s nepriľnavým povrchom rozpustite syr Tomino so smotanou. Na túto časť buďte trpezlivý, rozpúšťajte pomaly pri veľmi miernej teplote.

Keď je ryža skoro hotová, pridajte zvyšok špargle, dajte ingredienciám trochu času, aby prepojili svoje chute, stiahnite z plameňa, pridajte maslo a nechajte risotto 3 minúty odpočívať.

Servírujte s rozpusteným syrom a blanšírovanými hlavičkami špargle.

Frannkie odporúča hlavičky špargle do risotta správne „nainštalovať” a vznikne takmer umelecké dielo. Jeme predsa očami.



šedá pánev Ballarini s nerezovou rukojetí


šedá pánev Ballarini s poklicí

Náš tip: Na pravé talianske risotto používajte ryžu carnaroli, ktorá má bacuľaté zrno. To po uvarení zostáva vo vnútri tvrdé a vysoký obsah škrobu vytvára na povrchu typickú krémovitosť. Táto ryža pre svoju absorpčnú schopnosť dokáže vstrebať rôzne chute i vône a dovolí vám v kuchyni experimentovať. Stačí iba pár ingrediencií a vykúzlite doma úžasné jedlo ako na dovolenke.

Frankie Coizza

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY