Chlieb s pšeničnými klíčkami

16. júna 2022
Chlieb s pšeničnými klíčkami
Pane al germe di grano – lahodný recept na domáci chlieb

Doba prípravy: 1 hodina + kysnutie
Počet kusov: 2 bochníky
Chlieb s pšeničnými klíčkami

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g múky z tvrdej pšenice
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 50 g pšeničných klíčkov
  • 20 g pšeničného sladu
  • 10 g droždia
  • olivový olej extravirgin
  • soľ

Postup

1. Do misy nasypte 250 g múky, rozdrobte 5 g droždia, prilejte 150 ml vody a dobre premiešajte. Prikryte navlhčenou utierkou a pri teplote 12 – 15 °C nechajte kysnúť asi 18 hodín.

2. Potom dajte do inej misy a pridajte zbytok múky, droždie, múku z tvrdej pšenice, pšeničné klíčky, slad, zohriate maslo a mlieko na teplotu 28 – 30 °C.

3. Všetko dobre premiešajte, pridajte 10 g soli a 150 ml vody. Lepkavé cesto na doske spracujte v priebehu 10 – 12 minút do hladkého cesta.

4. Z cesta vytvarujte veľkú guľu, povrch potrite olejom a ľahko vmasírujte aj dnu. Potom dajte na tanier, prekryte potravinovou fóliou a pri teplote 28–30 °C nechajte odpočívať 25 – 30 minút. Ak je izbová teplota nižšia, vložte cesto do trúby predhriatej na požadovanú teplotu.


5. Ďalej cesto rozdeľte na dve polovice, ktoré ľahko rozvaľkajte a zrolujte. Opatrne položte s koncovou časťou dole na dosku s múkou a 20 minút nechajte kysnúť. Následne preklopte na plech s papierom na pečenie, tak aby koncová časť s múkou smerovala hore, a nechajte kysnúť ďalších 40 minút. Dajte piecť na 250 °C, po 10 minútach znížte teplotu na 190 °C a pečte ďalších 15 minút.

Pšeničné klíčky

Sú zárodkom zrniek pšenice a obsahujú väčšinu živín, medzi ktoré patria sacharidy, bielkoviny, vláknina, minerály, vitamíny a predovšetkým tuky. V priebehu mletia sa oddelia od ostatných častí zrna, pretože kvôli vysokému obsahu tuku by múka žltla. Predávajú sa v podobe malých vločiek, ktoré sa jedia s mliekom, jogurtom alebo sú tiež v hodné do polievok. Je ich možné tiež použiť pri príprave detských kašičiek, alebo ako v tomto recepte – pridávajú sa do sladkého či slaného cesta, ktorému dodajú veľmi príjemnú chuť. Z pšeničných klíčkov sa tiež získava olej, ktorý je vhodný na dochutenie a je tiež účinné tonikum.

Pomazanie cesta

Povrch cesta potrite olejom, ktorý ho chráni pred vyschnutím. Účinok zvýšite prekrytou vlhkou utierkou, alebo ako v tomto prípade potravinovou fóliou. Chlieb bude ešte aromatickejší, keď cesto potriete olivovým olejom extravirgin.

Najlepšie výsledky pri príprave domáceho chleba dosiahnete pomocou použitia francúzskych keramických foriem na pečenie chleba. Vyrába ich značka Emile Henry a my si ich nemôžeme vynachváliť.

Recept bol pôvodne publikovaný v gastronomickom časopise, ktorý máme veľmi radi – La Cucina Italiana.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY