Ditin guláš

14. júna 2022
Ditin guláš
Je pre poriadnych chlapov, ale chutiť bude všetkým. Uvarte si guláš, doma v kľude, z akéhokoľvek mäsa, ktoré máte radi. Je to jednoduchšie, než by ste čakali. Chce to len dať mäsu čas. Bonusom potom je, že nepotrebujete vôbec múku.

Recept na tento deň je od kolegyne Petry, ktorá má na starosti náš blog, kam píše väčšinu článkov. Okrem toho sa stará ešte s dvoma kolegami o náš e-shop, aby ste všetky novinky videli čo najskôr a mohli sa z nich tešiť. Podelila sa s vami o recept na obľúbený jednoduchý guláš, ktorý nie je síce rýchly, ale prevažne sa robí sám, a ktorý ju pred mnohými rokmi naučila variť kamarátka Dita.

Ditin guláš pre poriadnych chlapov

Guláš môžete pripraviť z akéhokoľvek mäsa, je však treba dodržať zásadu rovnakej hmotnosti: koľko dávate mäsa, toľko aj cibule.

Doba prípravy: 25 minút
Varenie: 2,5 hodiny
Počet porcií: 5-6
Ditin guláš

Ingrediencie

  • 500 g mäsa
  • 500 g žltej cibule
  • 1 červená cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 0,3 l smotany alebo plnotučného mlieka
  • olej na vyprážanie (slnečnicový, repkový) alebo masť
  • mletá sladká paprika, najlepšie maďarská
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • majoránka
  • mletá škorica
  • mletá štipľavá paprika
  • drvená rasca

Postup

1. Do väčšieho hrnca so širším dnom nalejte asi 1 cm oleja a speňte na ňom na kocky nakrájanú žltú cibuľu. Nenechajte ju prichytiť, len zosklovatieť. Medzitým si na väčšie kocky pokrájajte aj mäso.

2. Akonáhle je cibuľa sklovitá, osoľte ju, okoreňte a najmä ak varíte guláš z bravčového, pridajte aj rascu. Korením nešetrite, soľte podľa svojho zvyku.

3. Premiešajte a prihoďte mäso, ktoré nechajte zbelieť, zasypte sladkou paprikou, znovu dôkladne premiešajte.

4. Zalejte pripravenou vodou, stlmte na nízky stupeň a nechajte v hrnci bez pokrievky prebublávať 1,5 hodiny. Za túto dobu, by sa voda mala takmer vyvariť.

5. Potom pridajte pretlačené alebo nastrúhané 2-3 strúčiky cesnaku, premiešajte a nechajte ešte 30 minút "bublať".

6. Ak by sa mal guláš začať pripaľovať, prilievajte po troškách pripravené mlieko alebo smotanu.

7. Po celkovej dobe varenia 2,5 hodiny by mal guláš mať úplne hustú konzistenciu. Pridajte na špičku noža mletú škoricu. Prisypte hrsť sušenej majoránky, ktorú pred tým v hrsti pomelte. Keď chcete, štipku – dve štipľavej papriky. Premiešajte a odstavte z ohňa.

8. Prilejte smotanu alebo mlieko, premiešajte a prikryte pokrievkou. Podávať môžete s chlebom, bielym pečivom alebo akýmkoľvek knedľou.

9. Na tanieri dozdobte kolieskami červenej cibule alebo posekanými bylinkami.

Odporúčania a tipy od Petry:

Nešetrite paprikou a dajte svojmu gulášu čas. Aj keď ho budete pripravovať v tlakovom hrnci a mäso bude za chvíľu mäkké, dajte mäsu možnosť sa skoro úplne rozložiť, aby ste nemuseli používať žiadnu múku na zahustenie. Aj tento guláš samozrejme lepšie chutí až na druhý deň, keď sa v ňom všetky suroviny pekne rozležia.

"Šúpanie cibule je pre mňa naozaj neskutočne otravná záležitosť, takže využívam, že sa ostatní na guláš tešia a podmienkou môjho varenia je, že mi ju ošúpu oni", vraví Petra a dodáva: "Namiesto krájanie potom používam sekáčik alias food processor, pretože pri tom aspoň toľko neplačem."

Súvisiace a odporúčané produkty