Dobroty k MDD. Pripravte deťom niečo, na čom si skutočne pochutnajú!

Dobroty k MDD. Pripravte deťom niečo, na čom si skutočne pochutnajú!
Napríklad dokonalé domáce vafle s čerstvým ovocím.  A nezabudnite aj vy ochutnať, pretože aspoň trošku si osladiť tento nepekný rok si zaslúžime všetci! Bezlepkové s banánom alebo čokoládové s jahodami?

Nadýchané a krehké bezlepkové vafle z ovsenej múky s banánom alebo perfektný vafľový dezert s jahodami pre čokoholikov? Vyskúšajte oboje, zaslúžite si to!

Škoricové vafle s banánom, javorovým sirupom a arašidovým maslom

Príprava: 35 minút

Počet porcií: 12 štvorcov belgických vaflí (podľa typu vafľovača)

Poznámka: šálka = cca 237 ml (236,58 ml)

Ingrediencie:

na cesto:

  • 2 ¼ šálky ovsenej múky (v prípade potreby bez lepku)
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička muškátového oriešku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 šálka mandľového mlieka alebo ľubovoľného mlieka podľa výberu
  • ½ šálky rozpusteného kokosového oleja alebo masla
  • ¾ šálky popučených zrelých banánov (2 stredné banány)
  • 2 lyžičky vanilkového extrakt

na ozdobu:

  • 1 - 2 banány
  • obľúbená granola alebo rozomleté oriešky či iný posyp
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • ¼ hrnček krémového arašidového masla

Osvedčené tipy:

Ovsenú múku si môžete doma pripraviť rozomletím obyčajných ovsených vločiek vo výkonnom mixére.

Domáce vafle tiež môžete zamraziť a mať ich na tú pravú príležitosť pripravené dopredu. Po vytiahnutí z mrazničky ich necháte rozmraziť pri izbovej teplote, tesne pred vlastným podávaním, ľahko rozpečiete v bežnej rúre.

Toto vafľové cesto s banánom sa výborne dopĺňa aj s chuťou čerstvých ostružín, nebojte sa vyskúšať.

Postup

1. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie (ovsenú  múku, cukor, kukuričný škrob, prášok do pečiva a všetky korenia).

2. Vo veľkej mise dobre premiešajte ingrediencie mokré / tekuté, teda  rozšľahajte vajcia, prilejte mlieko, olej alebo rozpustené maslo, popučené banány a vanilkový extrakt. 

3. Do misy s tekutými prísadami vsypte tie sypké a ľahko premiešajte – cesto môže byť mierne hrudkovité. Nechajte cesto cca 8-10 minút stáť, aby mohla ovsená múka nasiať vlhkosť.

4. Ak mate k dispozícii vafľovaciu panvicu od Nordic Ware (Nordic Ware Original Stovetop Belgian Waffler), počas tejto doby si vafľovač na miernom ohni predhrejte. Na obe jeho polovice natrite malé množstvo rozpusteného masla alebo kokosového oleja. Akonáhle je vafľové cesto pripravené, nalejte asi 1 šálku cesta do stredu jednej z polovíc vafľovača a druhú polovicu priklopte. Inšpirovať sa môžete v návodnom videu.


5. Vafle opekajte 2-3 minúty a tak vafľovaciu panvicu otočte na druhú  stranu (dnom hore) a vafle nechajte opekať ďalšie 2-3 minúty. Vafľa je hotová, akonáhle dostane zlatohnedú farbu. Opatrne ju vyberte silikónovou stierkou alebo vyklopte rovno na tanier. Opakujte so zvyškovým cestíčkom a podľa potreby jemne potierajte olejom (maslom) obe polovice vafľovača. 

6. Zmiešajte arašidové maslo a javorový sirup v malej miske, vhodné do mikrovlnnej rúry. Zahrievajte pod dobu 15-30 sekúnd v mikrovlnke (alebo vo vodnom kúpeli cca 2 minúty) a vymiešajte do hladka.

7. Vafle podávajte s kúskami banánu, posypte obľúbenou granolou a polejte vyšľahaným arašidovým maslom so sirupom.

Čokoládové vafle s vanilkovou šľahačkou a čerstvými jahodami

Príprava: 32 minút

Počet porcií: 12 štvorcov belgických vaflí (podľa typu vaflovača)

Poznámka: šálka = cca 237 ml (236,58 ml)

Ingrediencie:

na cesto:

  • 1 ½ šálky múky
  • 1 šálka cukru
  •  ½ šálky rozpusteného masla
  • cca 57 g horkej čokolády
  • ¼ šálky javorového sirupu
  •  2 vajcia
  •  2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ lyžičky vanilky
  • ¼ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • ½ šálky mlieka


vanilková šľahačka:

  • 1 šálka vychladenej 35% smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový struk

na ozdobu:

    • 200 g čerstvých jahôd 
  • Tip: Na ozdobu môžete použiť tiež rozpustenú čokoládu, rozomleté alebo rozdrtené oriešky a samozrejme ďalšie obľúbené čerstvé ovocie.  

Postup

1. Najprv si pripravte vanilkovú šľahačku: vyššiu nádobu a šľahaciu metlu či metličky vložte na cca 15 minút vychladiť do chladničky. Po uplynutí doby rozrežte pozdĺžne zhora dole vanilkový struk a dužinu vyberte do misky, pridajte preosiaty práškový cukor a prilejte vychladenú smotanu. Ušľahajte do tuha a odložte do chladu. 

2. Čokoládu zlomte na menšie kúsky do veľkej misy a vo vodnom kúpeli rozpusťte a nechajte vychladnúť (nie však stuhnúť).


3. Potom pridajte a dobre premiešajte všetky zvyšné tekuté ingrediencie. Následne pridajte tie sypké a znovu premiešajte.

4. Vafle vo vaflovači opečte cca 2 minúty z každej strany

5. Na hotové, ešte teplé vafle dajte kúsky jahôd s čerstvou šľahačkou. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY