Francúzska cibuľačka zapekaná so syrom

Francúzska cibuľačka zapekaná so syrom
Dokonalá polievka na zohriatie a vzpruhu, navyše z dostupnej suroviny - karamelizovanej cibule.

Čas prípravy: 85-88 minút
Počet porcií: 4-6

Francúzska cibuľačka

Recept na dnešný deň pochádza z kolísky gastronomických špecialít, sladkého Francúzska, ktoré je známe nielen kvalitným vínom, galantnými mužmi a šik ženami, ale aj poctivým a dobrým jedlom.

Ingrediencie

1 kg cibule

80 g masla

1,3 l vývaru ( hovädzí alebo kurací)

100 ml bieleho vína

2 lyžica hl. múky

1 lyžička soli

1 malá lyžička mletého korenia

1 list póru, 1 bobkový list, 2 štipky tymiánu, 2 stonky petržlenovej vňate

1 menšia bageta

300 g tvrdého syra typu Comté (Chedar, Gouda)

4-6 plátkov syra rovnakého typu

Postup

  • V rúre alebo toustovači si opečte cca 1 cm hrubé plátky bagetky. Budete potrebovať 2 ks na porciu polievky.
  • Bobkový list, tymian a petržlenovú vňať zabaľte do zelenej časti listu póru, zrezaného na cca 10 cm, previažte tenkým špagátom alebo silnejšou niťou do balíčka.
  • Ošúpanú cibuľu prekrojte pozdĺžne a nakrájajte na tenké rezance.
  • Na strednom stupni zohrejte vo vyššej panvici alebo menšom hrnci maslo a prisypte cibuľu. Pomaly restujte cca 10 minút, občas premiešajte.
  • Potom prikryte pokrievkou a nechajte cca 5 minút dusiť. Následne opäť pokrievku odklopte a nechajte cibuľu pomaly skaramelizovať. Bude to trvať cca 20-25 minút.
  • Ohrejte si na pomalý stupeň vývar.
  • Skaramelizovanú cibuľu poprášte múkou, zamiešajte, pridajte vyrobený balíček s korením a prilejte víno. Premiešajte, nemali by ste mať múkové hrudky.
  • Víno nechajte úplne vyvariť, potom prilejte zohriaty vývar. Premiešajte, dochuťte soľou a korením a priveďte k varu.  
  • Akonáhle sa polievka začne variť, znížte plameň a pozvoľna varte, s čiastočne odkrytou pokrievkou, ďalších 30 minút. Podľa potreby znovu dochuťte korením i soľou.
  • Medzitým si rozpáľte v rúre gril. Horúcu polievku nalejte do zapekacích polievkových misiek.
  • Do každej misky hore, na polievku, položte 1-2 plátky opečenej bagetky, na ňu 1 plátok syra a navrch ešte syr nastrúhajte.
  • Vložte do rozpálenej rúry a pod grilom zapečte do svetlunko hnedej farby.
  • Misky s polievkou po vytiahnutí z rúry ihneď servírujte, najlepšie na podšálky alebo dezertný tanierik.

Páči sa vám miska na obrázku? Malé misky Ultime Emile Henry si môžete kúpiť tu.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY