Keď vás naháňa pocit maškrtenia alebo 2+1 recept na zdravé maškrtenie

Keď vás naháňa pocit maškrtenia alebo 2+1 recept na zdravé maškrtenie
Všetci to poznáme, ten neodbytný pocit, túžba, ktorej nemôžeme odolať, skrátka roztopašná chuť na niečo dobré, väčšinou sladké... Ak si chcete teda zamaškrtiť bez výčitiek, vyskúšajte naše tipy.

 

Grilovaný ananás

Ugrilujte si ananás 

Toto ovocie je nielen skvelou prílohou ku grilovanému mäsu, ale zafunguje aj ako vynikajúci dezert. Zrelé ovocie je sladké samo o sebe, preto s cukrom budeme šetriť, prípradne ho nemusíte vôbec použiť. 

Ingrediencie a postup

  • 1 menší zrelý ananás
  • lyžička škorice
  • olivovový olej alebo prepustené maslo
  • veľká lyžica trstinového cukru (nemusí byť)
  • kvalitné čierne korenie

1. Naporcujte ananás na koliečka alebo podlhovasté plátky, cca 1 cm hrubé, vyrežte tvrdý stred. 

2. Grilovaciu panvicu potrite olejom alebo na nej rozpusťte oriešok masla a plátky ľahko osmažte z oboch strán, cca 2 minúty jedna strana. 

3. Plátky ananásu dajte na tanier, ešte horúce posypte škoricou, prípadne jemne cukrom. Môžete vyskúšať aj kombináciu s čiernym korením, ktorého chuť s ananásom veľmi zaujímavo rezonuje. 

Vyšľahaný tvaroh

Ušľahajte si tvaroh 

Plnotučný, najlepšie farmársky tvaroh, len osolený alebo napríklad ešte s pažítkou či inou čerstvou bylinkou, je lahôdkou sám o sebe, samozrejme slanou. Rovnaký tvaroh vyšľahaný so žltkom a pár ďalšími prísadami sa premení na skutočnú delikatesu, ktorá spoľahlivo zaženie vaše hriešne chúťky na sladké.

Tyčový mixér bamix – dokonalý pomocník do vaší kuchyně

Ingrediencie a postup

  • 250 g farmársky tvaroh (alebo aspoň plnotučný, netermizovaný)
  • 1 žltok
  • 1 lyžice plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový cukor (nie vanilinový!)
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • hrsť sekaných orechov
  • hrsť hrozienok

1. Žltok vyšľahajte s vanilkovým cukrom.

2. K napenenej zmesi pridajte tvaroh, zalejte mliekom a pomocou ručného šľahača alebo tyčového mixéra so šľahacím nastavcom vyšľahajte jemný krém. 

3. Vmiešajte sirup, hrozienka a orechy a môžete začať maškrtiť.

Čerstvá mrkva

Nastrúhajte si čerstvú mrkvu 

Môj obľúbený recept zo starej kuchárky Francúzska domáca kuchyňa na základnú úpravu strúhanej mrkvy sa nazýva Mrkva z Quercy. Z nastrúhanej karotky, pár lyžíc dobrého oleja, jednej cibule a čierneho kroenia si pripravíte lahodný šalát sladkastej chuti. Keď budete chcieť trocha zhrešiť, primiešajte veľkú lyžicu kvalitnej majonézy

Ingrediencie a postup

  • 500 g mrkvy
  • 1 malá cibuľa
  • hrsť zeleného petržlenu
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžice vinného octa
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli
  • poprípade 1 polievková lyžica majonézy

1. Surovú mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemné rezančeky.

2. Cibuľu aj vňať petržlenu nasekajte na drobno a pridajte k mrkve, spoločne s olejom a octom a čiernym korením. 

3. Premiešajte, pri miešaní by šalát mal začať "mľaskať". Keď sa tak nedeje, pridajte ešte olej. 

4. Pokiaľ chcete ľahko zhrešiť, tak namiesto 6 lyžíc oleje pridajte len 2 lyžice a k nim vrchovatú lyžicu kvalitnej majonézy.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY