Ken Hom opäť medzi nami. Vitajte späť!

28. júna 2022
Ken Hom opäť medzi nami. Vitajte späť!
Po viac ako 20 rokoch sa k nám vracia značka špičkových panvíc wok. Je nám cťou, že vám môžeme ako výhradný distribútor predstaviť to najlepšie z Ken Hom Wok – radu Excellence. 
Ken Hom opäť medzi nami. Vitajte späť!

Príbeh Majstra alebo kde sa vzal Ken Hom?

Svetovo uznávaná autorita a odborník na ázijskú kuchyňu pochádza z veľmi skormných pomerov. Narodil sa v roku 1949 v Tuscone v Arizone čínskym emigrantom, otec však skoro po narodení syna zomrel a ovdovená mamka bola nútená sa presťahovať do Chicaga, kde mala príbuzných. Žili vo veľkej biede, ale vďaka rodinnej podpore a faktu, že mamka bola skvelá kuchárka, ktorá dokázala uvariť vynikajúce jedlo z pár surovín, nikdy netrpel hladom. V 11 rokoch už však popri škole vypomáhal v reštaurácii svojho strýka, zhodou náhod vtedy v jednej z najlepších a najviac prosperujúcich reštaurácií v Čínskej štvrti

V 20 rokoch, v roku 1969, odišiel študovať na univerzitu v Berkeley v Kalifornii dejiny umenia a francúzsku históriu. Na školu si zarábal kuchárskymi kurzami, ktoré organizoval cez víkendy u seba doma. Poskytoval tiež catering privátnym klientom. Najskôr sa zamieriaval na taliansku kuchyňu, a až neskôr na svoju rodnú, teda čínsku kuchyňu, ktorá nebola tak známa, ako dnes. Pri tomto mu došlo, že gastronómia bude naďalej hlavnou oblasťou, ktorej sa chce venovať. V roku 1977 ho oslovila novo otvorená škola pre profesionálnych kuchárov v San Franciscu – Kalifornská kulinárska akadémia, aby sa stal ich lektorem. Neskôr precestoval Francúzsko a Taliansko, kde spoznával kulinárske taje týchto krajín.

Prelom v kariére

Jeho kariéru ambasádora čínského kulinárskeho umenia a kultúry stolovania naštartovalo vydanie prvej knihy – kuchárka s názvom Čínske kuchárske techniky vyšla v roku 1981 a reakciou na ňu, okrem vysoko pozitívnych čitateľských ohlasov, bol aj veľký profilový článok v New York Times. Šťastena sa na neho usmiala aj druhýkrát, keď v New Yorku stretol o rok neskôr známu indickú herečku Madhur Jaffrey, propagujúcu v televízii svoju národnú kuchyňu. Tá práve Kena Homa odporučila vedeniu BBC TV ako najvhodnejšiu osobu pre program o originálnej čínskej kuchyni. A tak v roku 1983 uzrel svetlo sveta nielen program Ken Hom´s Chinese Cookery, ktorý sa stal rýchlo hitom a dočkal sa do dnešného dňa päť televíznych sérii, ale aj rovnako nazývajúca sa kniha, ktorá je dodnes mnohými považovaná za bibliu čínskej kuchyne. Od tej doby ho Osud začal odmeňovať za strasti v detstve.

zakladateľ Ken Hom

Od čínskej štvrte po prezidentské paláce

Od svojho prvého úspechu vydal ďalších 36 kuchárok, venujúcich sa nielen čínskej, ale aj thajskej, vietnamskej, kórejskej, kambodžskej, malajskej a dokonca aj francúzskej kuchyni, špeciálne populárnou prípravou jedál z čiernych hľúzoviek. Natočil mnoho televiznych programov, propagujúcich ázijské kulinárske umenie a napríklad päťdielny dokument kórejskej televízie o pôvode

tradičných ázijskych rezancov nazývaný The Noodle Road, ktorého je autorom, sa predal do 25 krajín sveta a získal niekoľko prestížnych cien. Varil mnohým svetovým celebritám a osobnostiam zo sveta politiky či businessu, na zozname možno nájsť mená ako Elton John, Tina Turner, Rowan Atkinson alebo Miloš Forman, rovnako tak ako Julia Child, Kate Moss, David 

Beckham, Sir Alex Ferguson alebo Cherie a Tony Blairovi. Napokon bývalý ministerský predseda Veľkej Británie rozhodne nebol jediným vrcholným politikom, ktorému Ken Hom predstavil svoje umenie, v Európe si napríklad od neho nechali variť takmer všetci predsedovia vlád západnej časti a 2 prezidenti – nemecký Johanes Rau a francúzskyJacques Chirac.

Rozprávkový príbeh slávneho šéfkuchára

V roku 1997 sa natrvalo usadil vo Francúzsku, kde si v mestečku Lot nechal zrekonštruovať hrad z 13. storočia a toto bývanie od roku 2003 strieda s pobytom vo svojom dome v Thajsku. Od roku 2014 vlastní luxusnú ázijskú reštauráciu Mee v brazilskom Riu de Janeiru, ktorá ani nie rok po otvorení získala Michelinsku hviezdu, ktoru obhájila ešte ďalšie 2 roky po sobe a je doposiaľ považovaná za najlepšiu ázijskú reštauráciu v Riu. Napriek vyššie uvedeným úspechom, respektíve najskôr vďaka práve nim je najviac pyšný na fakt, že mohol urobiť svoju matku hrdou na to, ako ho vychovala a aké hodnoty mu vštepila.
Ken Hom, ktorého jeden BBC reportér charakterizoval bonmotom napoly človek napoly wok, spísal svoj príbeh v knihe My stir-fry life, ktorá vyšla v roku 2016. Hoci by už mohol ako bohatý, úspešný muž, navyše po prekonanej rakovine prostaty, dávno oddychovať, neustále živo cestuje, a to nielen medzi svojími dvoma domovmi. Podieľa sa na niekoľkých charitatívnych projektoch, živo prednáša, poskytuje konzulltácie, vystupuje ako kuchárska celebrita a neúnavne sa snaží čínske kulinárske umenie a kultúru priblížiť čo najväčšiemu počtu ľudí.

Či už vyskúšate panvicu s nepriľnavým povrchom alebo tie, ktoré musíte najprv vypáliť, aby získali patinu, a tým prirodzene nepriľnavý povrch, vždy budete pracovať so špičkovým riadom na autentickú čínsku a ázijskú kuchyňu, riadom tej najvyššej kvality, vhodným aj pre profesionálnych kuchárov.

Súvisiace a odporúčané produkty