Kuchyňa robí človeka: Jan Šebek

15. januára 2024
Kuchyňa robí človeka: Jan Šebek
Pokiaľ teraz počujete meno Ján Šebek prvýkrát, tak je nutné zbystriť.
Ide totiž o veľmi talentovaného mladého muža z Prahy, ktorý patrí k barmanskej svetovej špičke.
Honza, ktorý nedávno oslávil dvadsiate ôsme narodeniny, vlani vyhral české finále najprestížnejšej barmanskej súťaže Diageo World Class.
Ba čo viac, na svetovom finále rovnakej súťaže v brazílskom São Paule krajinu reprezentoval a skončil v TOP 4 najlepších barmanov sveta!
My mu samozrejme gratulujeme!
A teraz už poďte nahliadnuť do súkromia šéfbarmana legendárneho Becher's Baru v Karlovarskom Grandhoteli Pupp.

 
Kuchyňa robí človeka: Jan Šebek

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a ským?

Bývam v Prahe kúsok od Vítkova s mojou priateľkou Klárkou.

Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami?

So štvornohou kamarátkou Grace, je to 3-ročná whippetka.

Ako by ste opísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?

Miesto, kde nájdem pokoj a odpočinok od môjho intenzívneho pracovného života.

Náš štvornohý miláčik Grace. Občas mi napadne, že bývame u nej doma.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom bytu?

Určite je totiž spojená s našou obývacou časťou, a tak tu trávime najviac času. Veľmi radi varíme, a tak sme v kuchyni skoro stále.

Čoho si na vašej kuchyni najviac považujete a prečo?

Usporiadania. Hoci nie je najväčšia, ba možno naopak, perfektne sa v nej varí, pretože ste na jednom mieste. Organizácia je teda základ úspechu.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete.

Ako milovník kávy, určite kávovar, potom určite nôž a panvička.

Máme radi kvalitný zvuk, a preto bol reproduktor Marshall skvelou voľbou. Je umiestnený pod televíziou tak, aby sme ho okrem počúvania hudby mohli využiť aj pre zvuk z televízie pri sledovaní filmov.

Káva je môj ranný rituál a veľmi mi chutí. Preto veľmi ocením aj tento kávovar s funkciou blooming, ktorý pomôže k lepšiemu výsledku.

Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajze nikdy nesmie chýbať?

Olivový olej je u nás základom väčšiny jedál, takže ten je vždy v zásobe.

Čo ste naposledy uvaril/upiekol?

Naposledy to bolo naše obľúbené šafranové rizoto s mozzarellou a krevetami.

Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?

Myslím si, že z baru to do kuchyne nemám ďaleko. Všeobecne milujem práve taliansku kuchyňu, a tak by to bolo buď práve spomínané rizoto, alebo carbonara či aglio olio. Mám rád jednoduché a rýchle jedlá z kvalitných surovín.

Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení?

Všeobecne si nepotrpím na hudbe, tak ako priateľka. Takže pomyselného „DJ“ robí väčšinou práve ona. Ja väčšinou siahnem po nejakej chill house muzike.

V čistote je sila a v kuchyni mám rád po ruke vždy základné ingrediencie, ako je klasický olej, olivový olej, ocot a pár ďalších sirupov na prípravu limonád či kokteilov.

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?

Všeobecne milujem taliansku kuchyňu, pretože je ľahká, rýchla a dokážete zohnať veľa kvalitných surovín. Nepohrdnem ale ani ázijskou kuchyňou alebo českou klasikou. 

Máte obľúbený nejaký originálny drink, u ktorého by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?

Originálny? To úplne neviem. Ale mojimi obľúbenými raňajkami sú napríklad vajcia Benedikt v talianskom štýle, kde človek potrebuje niekoľko ingrediencií, ktoré hrajú skvele dohromady a vytvárajú jedinečný chuťový profil. Skvelú opečenú ciabattu alebo focacciu, parmskú šunku, domácu holandskú omáčku a stratené vajcia alebo onsen vajcia. Trochu hľuzovkového oleja a korenie navrch. A potom musím pridať hlavne recept na super drink. Konkrétne ide o moju verziu Irish Coffee, ktorú som nazval Guatemala Coffee podľa domoviny použitého rumu. Ako na to?

 25 ml Zacapa Centenario

 10 ml caramelos sirup

 60 ml filtrovanej kávy z Guatemaly, najlepšie s tónmi mliečnej čokolády.

 Ingrediencie zmiešame, navrch pridáme 40 ml jemne našľahanej vysokopercentnej smotany a navrch nastrúhame trochu tonka fazule.

Guatemala Coffee! Ako na to prezrádzam v recepte…

Preferujete sladké alebo slané?

Oboje, ale som veľký milovník sladkého.

Hranolky, alebo šalát?

Ťažká voľba, hranolky ale asi stále prevládajú.

Kávu alebo čaj?

Kávu pijem naozaj každé ráno. Takže káva!

Príprava na moju verziu Irish Coffee nazývanú Guatemala Coffee. Čo budeme potrebovať? Kávu, rum, smotanu, karamelový sirup a tonku.

Luxury kútik, kde je alkohol pre významné dni, udalosti, oslavy. V karafe od sklárne Moser sa nachádza symbolická whisky, ktorú sme s mojou priateľkou pili, keď sme sa zoznámili.

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:

Pravdepodobne s mojou už nežijúcou babičkou, ktorá mala určite najväčšiu zásluhu na tom, že som začal pracovať v gastronómii, ktorá sa stala mojím životom.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?

Nie je nič lepšie ako veľké rodinné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?

V minulosti to bolo zvykom v mojom rodinnom kruhu. Ja bohužiaľ dnes žiadny takýto servis u nás doma nemám.

To je náš pracovný kútik, kde občas, ako to už býva, trávime naše nadčasy v práci...

Ako barman mám veľkú selekciu alkoholu, radi máme aj víno alebo champagne.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?

Začneme u nealka, to je oveľa jednoduchšie a je to väčšinou čistá perlivá voda alebo cola bez cukru. V rámci alkoholu sa pri jedle väčšinou objaví pivo, červené víno alebo tiež champagne. Pred jedlom a po jedle väčšinou dôjde aj na niečo „tvrdšie“. Pred jedlom buď nejaký suchý koktail ako Gin Martini, či Negroni a po jedle väčšinou panák whisky.

Čo by ste odporučili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase?

Možno sa budem opakovať, ale bude to kávovar s časovačom, ktorý si nastavím tak, aby som mal ráno pripravenú kávu, keď vstanem.

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?

To je dobrá otázka! Mojou vysnívanou hračkou do kuchyne bude asi Thermomix, na ktorý raz určite príde.

BEZ KTORÝCH VECÍ SA HONZA ŠEBEK V KUCHYNI NEOBÍDE?

NAHLIADNITE DO KUCHYNE ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ

NAHLIADNITE DO KUCHYNE ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ