Palacinky na slano s cesnakom a cibuľovou náplňou

Palacinky na slano s cesnakom a cibuľovou náplňou

Pokiaľ máte radi palacinky, vyskúšajte alternatívnu náplň z toho, čo máte doma. Budete prekvapení, ako to dobre chutí.

Vyskúšajte ďalší obľúbený recept kolegyne Petry, ktorá sa stará o náš blog, miluje palacinky a kulinárske experimentovanie.

Alternatívou k cibuľovej náplni je v podstate akákoľvek vami obľúbená zelenina, ktorá sa bude dobre párovať s cesnakom - cuketa, baklažán, paprika. Rovnako tak ak ste vegetarián alebo nemáte radi slaninu, môžete si palacinky na tanieri ozdobiť nastrúhaným syrom alebo kyslou smotanou.


Doba prípravy: 15 minút
Vyprážanie: cca 20-25 minút
Počet porcií: 15 tenkých palaciniek

Ingrediencie

500 ml mlieka (plnotučné)

150 g hladkej múky

50 g polohrubej múky

5-6 stredne veľkých cibúľ

3 vajcia

1 cesnak (½ paličky)


1 menšia cuketa (nemusí byť)

1 lyžica rozpusteného masla

prášok do pečiva -  na špičku noža

cukor, soľ - štipka

olej na vyprážanie (slnečnicový, repkový)

kúsok slaniny

Postup

  • Najprv začnite s náplňou. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo malé mesiačiky. Vo väčšom kastróliku rozpustite maslo a pridajte cibuľu. Premiešajte a nechajte na strednom ohreve pomaly smažiť.
  • Mlieko nalejte do vyššej nádoby, z ktorej sa vám potom bude dobre naberať hotové cesto na palacinky. Ja používam cca litrový nerezový hrniec.
  • Pridajte vajcia a metličkou dobre premiešajte, následne pridajte štipku soli, štipku cukru a na špičku noža prášok do pečiva, opäť dôkladne premiešajte.
  • Úplne na koniec prisypte za stáleho miešania obe múky, v ľubovoľnom poradí. Podstatné a dôležité je to, aby ste múku naozaj dobre s mliekom premiešali a vo vzniknutom cestíčku neboli žiadne hrudky.
  • Skontrolujte cibuľu, či sa nepripaľuje a rozpáľte si na stredný stupeň palacinkovú alebo inú vhodnú panvicu, ktorej dno potrite olejom. Naberačkou potom naberajte tekuté cesto, ktoré vlejte na panvicu a následne smažte palacinky po oboch stranách.
  • Medzi vyprážaním jednotlivých palaciniek si rozpučte cesnak a tiež ľahko vyškvařte na kocky nakrájaný slaninu.
  • Hotovú palacinku vždy potrite cesnakom, potrite tenkou vrstvou cibule a zaviňte. Porciu 2-3 palaciniek na tanieri potom ozdobte slaninou, alebo svojim obľúbeným nastrúhaným syrom či kyslou smotanou.

Odporúčanie a tipy našej kolegyne Petry:

"Nezdá sa to, ale nielen na ceste, ale aj na kvalite panvice naozaj záleží. Vďaka kvalitnej panvici dokážete robiť tenké palačinky a zároveň ich tak pripraviť väčší počet. Na pomalé prepekanie cibule som vyskúšala tohtoročnú novinku od Emile Henry, malú ale naozaj šikovnú misku na zapekanie syrov - cheese baker, ktorej využitie je veľmi univerzálne, takže som ju použila aj na gratinovanie. Nakrájanú cibuľu (alebo akúkoľvek inú, vhodnú zeleninu) do nej vložím, priklopíme, strčím do rúry zohriatu na 220 ° C a už sa o ňu nestarám. Za 25 minút (akonáhle dosmažím svoje palacinky) mám hotovo. "

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY