Sous-vide hovädzie medailóniky s pikantnou ružičkovou kapustou a granátovými semienkami – ako v michelinskej reštaurácii

Sous-vide hovädzie medailóniky s pikantnou ružičkovou kapustou a granátovými semienkami – ako v michelinskej reštaurácii
Metóda šéfkuchárov sous-vide je totiž už dostupná aj pre domáce varenie. Výnimočná chuť, šťavnatosť a perfektná farba mäsa. Viete, že si takúto luxusnú večeru môžete pripraviť aj pokojne doma? 


Zaujíma vás ako na to? S novinkou od Zwilling Enfinigy – ponorným varičom pre metódu prípravy sous-vide a vákuovacími vrecúškami Zwilling Fresh & Save.


Počet porcií: 2


Doba prípravy: cca 80 minút

Ingrediencie

príprava mäsa sous-vide:

príprava kapustičiek:

  • 500 g  čerstvá ružičková kapusta
  • 80 ml sézamového oleja
  • 2 pol. lyžice repkového oleja
  • kôra a šťava z 1 chem. neošetrenej limetky
  • soľ, čierne korenie

na dokončenie:

  • 30 g semienok granátového jablka (1 väčšie šťavnaté jablko)
  • 1 zväzok mäty

Postup

1. Hovädziu sviečkovú a rozmarín umyte a osušte.

2. Do vákuovacieho vrecúška vložte mäso, 2 zväzky rozmarínu a polovicu olivového oleja. Vrecúško dôkladne uzavrite a pumpou odsajte vzduch.

3. Väčší hrniec naplňte vodou na maximálnu úroveň, vyznačenú na tyči ponorného sous-vide variča, ten pripojte a vodu ohrejte na 56 °C.

4. Vložte vrecúško s mäsom do hrnca a ponorený ho ponechajte v hrnci v danej teplote po dobu 60 minút.

5. Zatiaľčo sa pripravuje mäso, očistite ružičkovú kapustu, dajte dole vrchný list a potom každú hlavičku rozpoľte. 

6. Na väčšej panvici rozohrejte repkový olej  a za občasného obracania osmažte kapustičky al dente.

7. Stlmte varič, prilejte sézamový olej, limetkovú šťavu aj kôru a mierne zredukujte. Panvicu s kapustičkami odstavte zo zdroja tepla, podľa chuti osoľte a okoreňte.

8. Po 60 minutách vyberte mäso z vrecúška a osušte. Do čistej panvice nalejte zvyšný olivový olej a rozpáľte ho. 

9. Mäso v ňom potom krátko orestujte zo všetkých strán. Ľahko osoľte, pridajte zvyšné zväzky rozmarínu a maslo. Mäso rozpusteným maslom polejte, vyberte z panvice na nahriaty servírovací tanier a nechajte alobalom zakryté chvíľočku ešte dôjsť. (cca 1,5–2 minúty).

10. Hotovové mäso nakrájajte na plátky, naaranžujte znovu naspäť na servírovací tanier a podľa svojich preferencií dochuťte soľou a čiernym korením. Posypte rozpoltenými ružičkami kapusty s redukciou a pokvapkajte šťavou, ktorá vam ostala v panvici. 

11. Dozdobte semienkami granátového jablka a lístkami čerstvej mäty.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY